keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Stornare facturi emise si perioada de prescriere. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, stornare factura, faliment, insolventa, inregistrare contabila, hg 44/2004

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei firme care a emis facturi in valoare de 200.000 lei cu TVA in 2007 catre o firma care ulterior a intrat in insolventa. In 2013 judecatoria a decis insolventa definitiva si irevocabila a acestei firme.

Vom stabili, asadar, daca firma are dreptul sa storneze aceste facturi in 2013 si sa ceara rambursare de TVA pentru aceste facturi sau daca a trecut perioada de prescriere.

Din punctul de vedere al TVA, ajustarea bazei de impozitare prin emiterea unei facturi de stornare este permisa numai in cazul falimentului clientului, potrivit art. 138 lit. d ) din Codul fiscal.

Stornarea facturii este posibila numai dupa emiterea unei decizii irevocabile de constatare a falimentului, data de instanta de judecata competenta.

Va reamintim faptul ca procedura insolventei este diferita de procedura falimentului, tinand cont de Legea 85/2006 privind falimentul societatilor comerciale.

Este posibil ca, in unele cazuri, judecatorul sa constate inceperea procedurii insolventei, iar, prin neredresarea societatii, sa constate falimentul acesteia. In alte situatii, prin procedura insolventei se aproba un plan de reorganizare, plan ce, de obicei, conduce la stergerea unor datorii ale societatii in insolventa.

Daca societatea dvs. a pierdut creante prin aprobarea planului de reorganizare, pentru aceasta situatie legiuitorul nu a prevazut posibilitatea ajustarii TVA in favoarea societatii. Pierderile din creante, ca urmare a insolventei, sunt cheltuieli deductibile fiscal, in cazul in care sunt constatate de instanta, conform normelor de aplicare pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, regasite la pct. 23 lit. k) din HG 44/2004.

Inregistrare contabila:

654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 4111"Clienti" / 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" pentru valoarea pierderii.


Cu privire la perioada de prescriere, aceasta este de 5 ani, incepand cu 01.01.2008  si consideram faptul  ca,  si in situatia in care ar fi fost posibila ajustarea TVA, aceasta era prescrisa.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016