keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Delegatie. Cum facem refacturarea costurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: delegatie, refacturare, autofactura

Intrebare: O societate persoana juridica romana (platitoare de TVA) trimite delegati in Italia de unde persoanele in cauza sunt delegate in Bulgaria. Transportul se face cu avionul printr-o agentie de turism din Italia, iar rezervarea se face fara ca agentia sa trimita factura pe comision si biletele pana la sfarsitul lunii octombrie (la 3.10.2011 se trimite rezervarea). In luna noiembrie, aceeasi agentie factureaza comisionul respectiv pe o alta firma din Italia (B) care refactureaza tot catre societatea din Romania in luna noiembrie. Cum se va inregistra si cum se va raporta d.p.d.v. al TVA factura societatii B in cazul in care a fost efectuata autofactura in octombrie pentru comisionul in cauza de catre societatea din Romania?

Raspuns:

Aplicarea unui tratament fiscal corect este conditionata fie de relatia contractuala dintre firma din Romania si agentia de turism, fie de relatia contractuala dintre firma din Romania si firma A din Italia. In situatia in care firma din Romania a comandat biletele de avion direct agentiei de turism, operatiunea nu este impozabila in Romania, fiind impozabila la locul unde se efectueaza transportul de calatori in situatia in care agentia de turism nu aplica regimul special. In situatia in care agentia de turism aplica regimul special (marja de profit), locul prestarii este considerat a fi locul unde este stabilita agentia de turism, deci, in Italia. In acest caz, nu trebuie emisa autofactura deoarece acest document reglementat prin art. 155^1 se emite numai in situatia in care persoana impozabila din Romania este obligata sa plateasca TVA.

 Acest aspect este reglementat in mod expres prin alin. (1) al art. 155^1 "Alte documente": "Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii". Prin natura sa, serviciul nu trebuie impozitat in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa.

Faptul ca agentia de turism din Italia transmite firmei din Romania confirmarea rezervarii biletelor de avion pentru data de 3.10.2011 nu afecteaza tratamentul fiscal al operatiunii care este conditionat doar de relatia contractuala existenta. In situatia in care agentia de turism emite factura de comision pe numele firmei A din Italia, inseamna ca firma A este persoana impozabila care a transmis comanda de rezervare a biletelor in baza solicitarii firmei din Romania. In acest caz, firma A din Italia este beneficiarul serviciilor agentiei de turism, acesta fiind inca un argument in plus pentru a considera ca firma din Romania nu trebuia:

- sa emita autofactura pana pe data de 15.11.2011 pentru comisionul agentiei de turism;
- sa aplice regimul de taxare inversa;
- sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390.
 
In calitate de beneficiar al serviciilor prestate de agentia de turism, firma A din Italia a refacturat pe numele firmei din Romania contravaloarea comisionului, caz in care se considera ca firma din Romania a achizitionat in luna noiembrie 2011 un serviciu intracomunitar. Valoarea in lei a serviciului facturat de catre firma din Italia se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii si reprezinta baza de impozitare a TVA pentru aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Aceasta inregistrare contabila trebuie reflectata si in evidenta fiscala a firmei dvs. constand in:

- jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
- jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
   
In acest caz, operatiunea trebuie raportata fiscal prin:

- decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
• la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6,  si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu reportarea sumei la:  
- randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
- randul 7.1.1. daca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara.

  Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
• randul 19 cu preluarea sumei la:  
- randul 19.1;
- randul 19.1.1 .
  Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
 
- prin declaratia recapitulativa cod 390, cu simbolul S.
 
Astfel, daca s-a emis autofactura pentru comisionul agentiei de turism, dar factura a fost emisa de catre firma A, inseamna ca relatia contractuala exista doar intre firma din Romania si firma din Italia. In acest caz, autofactura emisa in luna octombrie trebuie stornata in luna noiembrie a.c.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016