Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF a publicat, pe site-ul oficial, ghidul de utilizare a codurilor dedicate tipurilor de facturi, a diverselor categorii de TVA, precum si a altor reguli, in sistemul national privind factura electronica RO e- Factura.
Ghidul prezinta tipurile de facturi utilizate in sistemul national de facturare electronica RO e-Factura. In plus, ofera detalii despre codurile de TVA si regulile aplicabile facturilor in format electronic, conform legislatiei din Romania.
Nou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestora
Astfel, in documentul publicat de ANAF se regasesc tipurile de facturi utilizate in E-Factura.
Tipurile de facturi utilizate in RO e-Factura si codificari specifice ale acestora:
- 2.1. Codul 380: Factura (Commercial invoice) – Factura emisa pentru vanzari de bunuri si prestari de servicii;
- 2.2. Codul 381: Nota de creditare (Credit Note sau Credit Memo) – Utilizata pentru corectarea unei facturi initiale, de exemplu pentru returnari sau discounturi acordate ulterior;
- 2.3. Codul 384: Factura de corectie (Corrected Invoice) – Factura emisa pentru corectarea unei facturi initiale conform art.330 alin. 1 lit) b din Codul Fiscal;
- 2.4. Codul 389: Autofactura (Self-billed Invoice) – Factura emisa in numele si in contul furnizorului de catre cumparator sau in situatiile de autofacturare; ? 2.5. Codul 751: Factura informativa in scopuri contabile.
Aceste tipuri de facturi sunt folosite pentru a acoperi o gama larga de situatii comerciale, asigurand conformitatea cu legislatia fiscala si o evidenta corecta a tranzactiilor.
Pentru a vedea tot ghidul, click AICI»
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa: ANAF
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Digitalizarea continua! In perioada urmatoare va incepe un program pilot pentru E-FACTURAreProdusele cu risc fiscal ridicat care pot fi comercializate in relatia B2B. De cand este obligatorie utilizarea E-FACTURAE-FACTURA: Poti transmite facturile in sistem si fara sa fii inregistrat?Se aplica amenzi pentru inregistrarea facturii in E-FACTURA cu o data ANTERIOARA primirii prin SPV?Tranzactii B2G. Aspecte privind transmiterea facturilor prin SPVUltimele articole
Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?E-FACTURA in 2025: De la 1 ianuarie 2025 sistemul este obligatoriu in relatia B2CE-FACTURA: Cum trebuie sa procedati daca ati incarcat o factura de doua ori in SPVFacturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-FACTURA din 2025. Care sunt exceptiileE-FACTURA in 2025: 5 modificari importante aduse de FinanteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"