Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema: Societatea comerciala cu raspundere limitata din exemplul anterior (click aici pentru a vizualiza studiul de caz anterior) poate solicita de la autoritatea fiscala rambursarea TVA aferente ...
Problema: Societatea comerciala cu raspundere limitata din exemplul anterior (click aici pentru a vizualiza studiul de caz anterior) poate solicita de la autoritatea fiscala rambursarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii necesare realizarii proiectului?
Solutie oferita in august 2009: Conform art. 126 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal, operatiuni scutite de taxa prevazute la art. 141 sunt operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
Prin urmare daca activitatile prevazute in acord, anexa la contractul de finantare desfasurate de societatea comerciala cu raspundere limitata se incadreaza la operatiuni scutite prevazute la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, se factureaza fara TVA catre partenerul principal – cealalta fundatie partenera si nu se deduce taxa datorata sau achitata pentru achizitii. Daca activitatile prevazute in acord, anexa la contractul de finantare desfasurate de societatea comerciala cu raspundere limitata nu se incadreaza la operatiuni scutite prevazute la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, se factureaza cu TVA catre partenerul principal si se deduce taxa datorata sau achitata pentru achizitii destinate realizarii acestor operatiuni, conform art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal cu indeplinirea conditiilor de exercitare a dreptului de deducere prevazute la art. 146 din Codul fiscal, respectiv:
- sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau; pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau, dar pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. b) – g) si care sa se inregistreze ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea taxei;
- sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze societatea comerciala cu raspundere limitata ca importator al bunurilor din punct de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau pentru taxa achitata pentru importul de bunuri;
- sa detina documentul prevazut la art. 155 alin. (4), emis in statul membru din care bunurile au fost transportate ori expediate, sau documentul prevazut la art. 1551 alin. (1) si sa inregistreze aceasta taxa ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru taxa aferenta unei operatiuni asimilate cu o achizitie intracomunitara de bunuri, prevazuta la art. 1301 alin. (2) lit. a).
Cartea verde a contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 31 august 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
RAMBURSAREA TVA catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVADeducere TVA pentru achizitie intracomunitara de marfuriZoom fiscal: Formularele 319 si 318 in format nou. Anunt ANAFConditiile impuse pentru RAMBURSAREA TVACum facem inregistrarile contabile pentru TVA-ul recuperat din UE?Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneGhid ANAF privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVARambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"