keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustarea TVA pentru client cu procedura de faliment inchisa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: cod tva, cod tva anulat, cota tva

In studiul de caz de astazi vom analiza situatia unei Societati X platitoare de TVA, careia i s-a anulat codul de TVA, in august 2015,conform art.153 alin.(9) lit.e) din Legea 571/2003. Din acel moment nu a mai desfasurat activitate si nici nu a mai emis facturi, dar in iulie 2018 a primit o sentinta de inchidere a procedurii de faliment a unui client al Societatii, caruia i s-au emis facturi cu TVA (fiind facute cand societatea X era platitoare de TVA).

Specialistii nostri vor explica daca, in aceasta situatie, societatea X mai poate face ajustarea TVA pentru clientul cu procedura de faliment inchisa? Daca da, cum se procedeaza: se emite factura cu TVA? La ce cota?
Raspunsul specialistului
Conform prevederilor art. 287 lit. d) ajustarea bazei  de impozitare a TVA poate fi  redusa, caz in care ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii   hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila.
 
De retinut este faptul ca aceasta ajustare poate fi efectuata numai in situatia in care persoana impozabila care a emis factura are un cod valid de  inregistrare in scopuri de TVA. Deci, societatea pe care o reprezentati ar fi avut dreptul sa efectueze ajustarea bazei de impozitare a TVA numai daca ar fi avut un cod valid de TVA deoarece hotararea s-a primit in cadrul termenului de prescriere a creantei aferente clientului. In cadrul termenului de prescriere se afla si hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar furnizorul/prestatorul nu indeplineste conditiile necesare pentru emiterea unei facturi cu TVA, cu semnul minus.
 
Totusi, in legislatia fiscala in vigoare exista o exceptie conform careia ajustarea poate fi efectuata de catre persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat la cererea persoanei impozabile, conform prevederilor art. art. 153 alin. (9) lit. g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabila pana la data de 31 decembrie 2015 "Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: …….g) in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 152; "
 
Acest aspect este reglementat, indirect, prin O.P.A.N.A.F. nr.  793   din 19 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" art. 4 alin. (2) "Sumele negative rezultate ca urmare a ajustarilor/corectiei ajustarilor/regularizarilor de taxa pe valoarea adaugata efectuate de persoanele impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie potrivit procedurii legale aplicabile in materie."    
 
Art. 316 alin. (11) lit. g) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil  din 2016 este echivalent al art. 153 alin. (9) lit. g) din Legea nr. 227/2015
 
In acest caz, suma TVA aferenta creantei neincasate se recupereaza de la bugetul de stat prin restituirea sumei  inscrise, cu semnul minus, in   formularul cod 307  "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata". In acest caz, factura se emite cu semnul minus, aplicand cota TVA in vigoare la data emiterii facturii initiale, de exemplu 24%, daca factura s-a emis in anul in anul 2014 (cota TVA 24% a fost in vigoare in intervalul 1 iulie 2010 – 31 decembrie 2015).
 
Astfel, in cazul persoanei impozabile cu codul de TVA anulat din oficiu, ajustarea este obligatorie doar in beneficiul bugetului de stat, fara a fi permisa in beneficiul persoanei impozabile al carui cod de TVA este anulat din oficiu.

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016