Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Intrebare:Ce cota de TVA se aplica in cazul corectiei valorice a unei facturi (prin stornare - refacturare) din luna iunie (cand TVA era 19%), corectie ce s-a realizat in luna august? Marfa a fost ...
Intrebare:Ce cota de TVA se aplica in cazul corectiei valorice a unei facturi (prin stornare - refacturare) din luna iunie (cand TVA era 19%), corectie ce s-a realizat in luna august? Marfa a fost livrata in luna iunie, in august nu are loc un transfer de produse.
Raspuns:
Operatiunea de corectare a valorii bunurilor facturate in luna iunie 2010 este denumita "ajustarea bazei de impozitare a TVA" .
Regula generala prevede faptul ca pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA este aplicabila cota de TVA in vigoare la data faptului generator a livrarii de bunuri si a prestarii de servicii. Astfel, daca operatiunea economica a fost efectuata pana pe data de 30 iunie 2010, inclusiv, iar baza de impozitare trebuie ajustata ulterior acestei date, pentru efectuarea ajustarii se aplica cota de TVA de 19% chiar daca, incepand din data de 1 iulie 2010 a intrat in vigoare O.U.G. nr. 58/2010 prin care se reglementeaza majorarea cotei de TVA de la 19% la 24%.
Situatia prezentata de dvs. este reglementata prin articolul 138 litera b) din Codul fiscal "in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate".
In acest sens, este recomandabil sa fiti in posesia unui refuz formulat in scris de catre clientul dvs. pentru a justifica faptul ca ajustarea efectuata se incadreaza in prevederile legale si este corecta aplicarea cotei de 19% in vigoare la data livrarii bunurilor.
Aceasta decizie de corectare a pretului utilizat initial obliga pe furnizor sa emita in luna august 2010, doua facturi:

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
- o factura in care inscrie cu semnul minus atat baza de impozitare cat si TVA aferenta livrarii bunurilor efectuate in luna iunie 2009 cu cota de 19% in vigoare la data livrarii bunurilor pentru care s-au utilizat preturi mult mai mari decat cele negociate. Emiterea acestei facturi ,,in rosu,, este reglementata prin articolul 159 "Corectarea documentelor" alineatul (2), caz in care furnizorul este obligat sa transmita factura astfel emisa cumparatorului sau.
- o factura in care inscrie, in negru, preturile corecte, determinand astfel o noua baza de impozitare, corecta, la care se aplica aceiasi cota TVA de 19% in vigoare la data livrarii bunurilor in luna iunie 2010.
La randul sau, in baza facturii primite de la furnizor, beneficiarul este obligat sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial. In functie de natura bunurilor achizitionate, ajustarea TVA la beneficiar este reglementata prin:
- articolul 148 lit. b) in cazul achizitiei unor bunuri care nu se incadreaza la bunuri de capital conform caruia ,,......deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 138;
- articolul 149 alin. (4) lit. e) in cazul achizitiilor de bunuri de capital.
efectueaza: e) in cazurile prevazute la art. 138."

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Prestari servicii de prelucrare a materiei prime. Care este tratamentul TVA?CJUE: Conditiile in care ar fi utila o lege care sa permita anularea retroactiva a contractelor de creditONG cu activitate economica si achizitie servicii din UE si din afara UE. Cum procedam?MMPS, nou Proiect de Ordin pentru modalitatea de acordare a sprijinului financiar si a categoriilor de bunuri ce pot fi achizitionate conform OUG 132/2020Noile taxe de mentenanta pentru domeniile .ro, impuse din 2018Ultimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Nu vrem simplificare fiscala!Studiu de caz. Venituri de natura profesionalaExclusiv online: Consultantii fiscali: Normele pentru Codul Fiscal contrazic ordonanta pe care incearca sa o clarificePrecizari privind plata in contul unic a creantelor fiscaleNormele de aplicare a modificarilor la Codul fiscal, publicate in Monitorul OficialUltimele articole
Atentie! TVA-ul ar putea reveni la 19 la sutaAsociatia de proprietari: lista impozitelor si contributiilor datorate
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"