keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce cota de TVA se aplica in ...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Sep. 2010
Tags: tva, oug nr58/2010

Intrebare:Ce cota de TVA se aplica in cazul corectiei valorice a unei facturi (prin stornare - refacturare) din luna iunie (cand TVA era 19%), corectie ce s-a realizat in luna august? Marfa a fost ...

Intrebare:
Ce cota de TVA se aplica in cazul corectiei valorice a unei facturi (prin stornare - refacturare) din luna iunie (cand TVA era 19%), corectie ce s-a realizat in luna august? Marfa a fost livrata in luna iunie, in august nu are loc un transfer de produse.

Raspuns:
Operatiunea de corectare a valorii bunurilor facturate in luna iunie 2010 este denumita "ajustarea bazei de impozitare a TVA" .

Regula generala prevede faptul ca pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA este aplicabila  cota de TVA in vigoare la data faptului generator a livrarii de bunuri si a prestarii de servicii. Astfel, daca operatiunea economica a fost efectuata pana pe data de 30 iunie 2010, inclusiv,  iar  baza de impozitare trebuie ajustata ulterior acestei date,  pentru efectuarea ajustarii se aplica cota de TVA de 19%  chiar daca,  incepand din data de 1 iulie 2010 a intrat in vigoare O.U.G. nr. 58/2010 prin care se reglementeaza majorarea cotei de  TVA  de la 19% la 24%.

Situatia prezentata de dvs.  este   reglementata prin articolul 138 litera b) din Codul fiscal  "in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate". 

In acest sens, este recomandabil sa fiti in posesia unui refuz  formulat in scris de catre clientul dvs. pentru a justifica faptul ca ajustarea efectuata se incadreaza in prevederile legale si este corecta aplicarea cotei de 19% in vigoare la data livrarii bunurilor.
Aceasta decizie de corectare a pretului utilizat initial  obliga pe furnizor  sa emita in luna august 2010, doua facturi:

  •  o factura in care inscrie cu semnul minus atat baza de  impozitare cat si TVA aferenta livrarii bunurilor efectuate in luna iunie 2009 cu cota de 19%  in vigoare la data livrarii bunurilor pentru care s-au utilizat preturi mult mai mari decat cele negociate.  Emiterea acestei facturi ,,in rosu,, este reglementata prin articolul 159 "Corectarea documentelor" alineatul  (2), caz in care furnizorul este obligat sa transmita factura astfel emisa cumparatorului sau.
  •     o factura in care inscrie, in negru,  preturile corecte, determinand astfel o  noua  baza de  impozitare,  corecta,  la care se aplica aceiasi  cota TVA de 19%  in vigoare la data livrarii bunurilor in luna iunie 2010.  
In concluzie, ajustarea se efectueaza cu cota de 19% chiar in situatia in care preturile negociate au fost respectate, dar s-au constatat erori de calcul la determinarea bazei de impunere sau a sumei TVA colectate. Important este sa aveti din partea clientului o reclamatie scrisa sau, in situatia in care eroarea a fost constatata in interiorul firmei dvs., sa redactati un referat cu prezentarea situatiei reale, aprobat de catre conducerea firmei.   

La randul sau, in baza facturii primite de la furnizor, beneficiarul este obligat sa ajusteze dreptul de deducere  exercitat initial. In functie de natura bunurilor achizitionate, ajustarea TVA la beneficiar este reglementata prin:  
  •     articolul 148 lit. b) in cazul achizitiei unor   bunuri care nu se incadreaza la  bunuri de capital  conform caruia ,,......deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:    b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 138;
           sau  
  •     articolul  149 alin. (4) lit. e) in cazul achizitiilor de  bunuri de capital.
          conform caruia "Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se     
          efectueaza:  e) in cazurile prevazute la art. 138."

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016