Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru o cat mai buna intelegere a evolutiei incasarilor este necesar sa facem o serie de precizari cu rolul de a contextualiza dinamica incasarilor, in asa fel incat trendul pozitiv sa nu fie reflectat doar de raportarea la planul de incasari.
In aces sens, precizam ca imbunatatirea colectarii si cresterea veniturilor administrate de ANAF au
survenit in ciuda efectului de contractie a veniturilor ca rezultat al masurilor de relaxare a fiscalitatii care au afectat negativ incasarile precum:
1. scaderea CAS cu 5pp
2. neimpozitarea profitului reinvestit
3. diminuarea taxei "pe stalp"de la 1,5% la 1%
4. cresterea varsamintelor la pilonul II de pensii
5. scaderea TVA la alimente de la 24% la 9% (aici facem precizarea ca, in ciuda opiniei generale, nu doar alimentele au beneficiat de o cota redusa de TVA dar si la bauturile non-alcoolice, animalele si pasarile din specii domestice, semintele si ingredientele alimentare, serviciile de restaurant si catering, ceea ce inseamna ca impactul acestei masuri este, in opinia noastra, mai mare decat cel estimat)
Cu toate acestea, in primele 9 luni din 2015, veniturile in suma de 146.579,10 mil.lei reprezinta o depasire cu 7,8% (indice nominal) si cu 10,6 miliarde lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2014 (135.978,84 mil.lei),
Raportat la programul de incasari rectificat, gradul de realizare este de 100,81%, conform legilor bugetare anuale rectificate (145.394,71 mil.lei - prin corelare cu incasarile efective din operatiuni tip "swap" si taxa clawback).
Observatii
I. Comparativ cu planul initial de incasari de la inceputul anului (inainte de rectificare), gradul de realizare este de 103,8%. La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectata in plus pe primele 7 luni.
II. De asemenea, subliniem faptul ca trendul pozitiv de la nivelul incasarilor se inregistreaza pe fondul deflatiei de 1,87% din 2015, fapt ce a diminuat veniturile in comparatie cu cele din 2014 cand s-a inregistrat inflatie.
III. Totodata, mentionam faptul ca, din cele 10,6 miliarde lei colectati in plus fata de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 4,75 miliarde lei. Ceea ce reprezinta o crestere cu 12,52% indice nominal, cu mult peste cresterea economica din primele 9 luni. Aceasta diferenta (rezultata dupa eliminarea impactului cresterii economice) este rezultatul direct si exclusiv al combaterii evaziunii fiscale.
I. Colectare venituri bugetare cumulat 9 luni 2015 in structura, pe bugete si in cadrul bugetului de stat pe principalele impozite si taxe, situatia privind realizarea veniturilor bugetare in perioada analizata, se prezinta astfel:
>>>> La bugetul de stat s-au incasat 102.882,75 mil.lei, cu 10.984,69 mil. lei (11,95% indice nominal) mai mult fata de aceeasi perioada din 2014 (91.989,06 mil.lei), pe fondul cresterii generale a volumului obligatiilor fiscale declarate ( cu cca. 7% mai mare decat in perioada similara din 2014 ) astfel:
· la impozitul pe profit s-au incasat 10.059,41 mil. lei, cu 985,87 mil.lei ( 10,87% indice nominal ) mai
mult decat in 2014 (9.073,54 mil.lei). Cresterea incasarilor din perioada analizata, la acest impozit, s-a datorat:
Cititi aici continuarea.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "ANAF ofera informatii detaliate privind evolutia incasarilor din acest an":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Nou proiect de ordin ANAF privind procedura de inregistrare fiscala pentru unii contribuabiliSinteza dispozitiilor privind situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrieReducerea CAS va fi sustinuta din recuperarea datoriilor din insolventaBlejnar, seful ANAF, a demisionatZoom fiscal: Cand puteti fi declarat inactiv de fiscal si cum remediati situatia?Ultimele articole
Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieReminder ANAF! Debitorii si persoanele juridice pot accesa restructurarea obligatiilor bugetare pe o perioada de 7 aniTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriConditii de indeplinit pentru anularea obligatiilor de plata accesorii restante la 31 martie 2020 (Reminder ANAF)OPANAF 51/2021. Formularul 100 a fost modificat. Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcat
Mai multe articole despre anaf
Articole similare
Incasari in crestere la ANAF: cu 14 miliarde de lei in plusANAF: In 2015 aflam primele rezultate ale proiectului de modernizareTVA reesalonat la plata. Se inregistreaza in decont TVA?ANAF prezinta un raport al incasarilor din acest an
Mai multe articole despre colectare venituri
Articole similare
Studiu: Numai 15% dintre romani fac sport si se recreeaza. O cota redusa TVA i-ar incuraja sa aiba un stil de viata mai sanatosANAF: In atentia celor care depun formularul 394Masuri de simplificare pentru operatiuni pluripartiteTVA vanzare autovehiculeAchizitia unui autoturism din Germania sub incidenta TVA-uluiUltimele articole
Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriMONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)Tabel nominal pentru acordarea sumelor prevazute de Art III din OUG nr. 92/2020 (decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei)ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp munca
Mai multe articole despre tva
Articole similare
Care e evidenta contabila la o intreprindere individuala cu activitate de comertInfluenta cresterii TVA asupra veniturilor colectate de ANAF la bugetCursul valutar utilizat la stabilirea bazei de impozitare a taxei pe valoare adaugataGranturi de 1 miliard de euro pentru IMM-uri. Sumele pentru capitalul de lucru se acorda in baza certificatelor de situatii de urgentaProtestul ia amploare: Zeci de mii de firme se opun sistemului Split TVAUltimele articole
Modificare norme OUG 37/2020. Noi prevederi pentru anumite categorii de debitori care solicita suspendarea platii ratelor( Proiect de Hotarare MFP)TVA la incasare. Cum se procedeaza in cazul depasirii plafonului in anul anterior?Solutii de FINANTARE pentru stabilitatea financiara si profitabilitatea firmei in 2021Sistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibilaCesiune de creante la o microintreprindere. Care sunt implicatiile fiscale?
Mai multe articole despre incasari
Articole similare
Incadrarea corecta a cheltuielilor deductibile limitatNoutati legislatie Fiscala 16-20 februarie 2009 - Monitorul OficialTitlul II Capitolul II - partea ICodul fiscal 2011 - Titlul IICodul fiscal 2011 - Titlul IXUltimele articole
Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateManual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!Abonamente medicale. Competenta organelor fiscaleCheltuieli deductibile PFA. Ce cheltuieli pot deduce persoanele fizice autorizate in anul 2019?Ce cheltuieli vor fi deduse in cadrul impozitului pe venitul pe gospodarie din 2018?
Mai multe articole despre pensii facultative

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"