Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In analiza de mai jos, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA livreaza, la data de 20.06.2017, catre o persoana fizica (neinregistrata in scopuri de TVA) un bun imobil format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral, iar valoarea constructiilor (21.846 lei) este mai mica decat valoarea terenului (77.231 lei), valori juste, determinate si inregistrate in evidenta fiscal-contabila, in situatiile financiare anuale pe baza evaluarii efectuate in anul 2014, de evaluator autorizat potrivit legii.
Vom vedea daca societatea, pentru aceasta tranzactie, trebuie sa colecteze TVA.
Iata raspunsul specialistului!
Conform punctului 55 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic, format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Examen Consultant Fiscal 2025
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.
Raportul intocmit de un evaluator autorizat in data de 15.06.2017, conform caruia valoarea cladirii (85.000 lei) este mai mare decat valoarea terenului (80.000 lei), nu este un raport de reevaluare deoarece nu are scopul de a reflecta in contabilitate valoarea justa in contabilitate. Din acest motiv, nu este relevant faptul ca celelalte active imobilizate din categoria din care face parte imobilul nu au fost reevaluate.
Aceasta evaluare a fost intocmita in scopul identificarii tratamentului fiscal, din punctul de vedere al TVA si nu se inregistreaza in contabilitate, in conformitate cu prevederile normelor metodologice. "Valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare" se poate traduce "valoarea terenului se compara cu valoarea contructiei in baza unui raport de expertiza/evaluare si nu pe baza datelor din contabilitate".
Astfel, valoarea justa pentru imobil si teren, inregistrata in 2014 nu poate fi utilizata pentru compararea valorilor in scopul determinarii regimului de TVA, deci se intocmeste un raport de evaluare.
Datorita faptului ca in raportul de evaluare intocmit la data vanzarii, valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei, terenul urmeaza regimul constructiei, iar operatiunea este scutita de TVA (desigur, daca se opteaza pentru taxarea acesteia).
Atentie! Conform punctului 55 alin. (2) din Norme, prevederile pct. 55 alin. (1) din Norme nu se aplica in situatia in care se livreaza un teren pe care se afla o constructie a carei demolare a inceput inainte de livrare si a fost asumata de vanzator. Asemenea operatiuni de livrare si de demolare formeaza o operatiune unica in ceea ce priveste TVA, avand in ansamblu ca obiect livrarea unui teren, iar nu livrarea constructiei existente si a terenului pe care se afla aceasta, indiferent de stadiul lucrarilor de demolare a constructiei in momentul livrarii efective a terenului. In acest sens, a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-461/08 Don Bosco Onroerend Goed BV impotriva Staatssecretaris van Financien.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu, expert contabil.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Export servicii catre o societate impozabila din SUA. TRATAMENT TVAFactura de penalitati. TRATAMENT TVADocumentar fiscal: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme, tratamentul financiar-contabil al combustibiluluTratamentul TVA in Romania dupa achizitia unui mijloc de transportTRATAMENT TVA pentru servicii facturate pentru persoane fizice si juridice din state terteUltimele articole
Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiTRATAMENT TVA de la 1 iulie 2021 pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta si livrarile de bunuri interneTratamentul TVA al seviciilor electronice, de telecomunicatii,de radiodifuziune sau televiziune-incepand cu 1 iulie 2021Vanzare mijloc fix incomplet amortizat. TRATAMENT TVAServicii prestate pentru un partener din UE. TRATAMENT TVA pentru refacturare costuri de transportArticole similare
Regim TVA LIVRARE IMOBIL. Cum vindem fara adaugarea TVA?Regim TVA LIVRARE IMOBIL. Intocmirea facturiiArticole similare
Contabilitatea garantiilor de buna executieCifra de afaceri luata in considerare la inregistrarea in scopuri de TVACalcul impozit pe profit in urma unui control de fondNoile informatii de pe factura dupa schimbarea Declaratiei 394Regimul TVA in cazul unei asocieri de firmeUltimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"