Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Tratament TVA pentru contract de asociere in participatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, asociere in participatiune

In analiza de astazi, specialistii nostri vor raspunde intrebarilor venite din partea unei societati A, care are un contract de asociere in participatiune cu societatea B - organizator de jocuri de noroc. Societatea A incaseaza veniturile de la societatea B pe baza de decont al asocierii in participatiune.

In acest an, societatea A a incasat venituri mai mari de 300.000 de lei, plafonul de inregistrare ca platitor de TVA
Asadar, societatea A trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA chiar daca operatiunile de jocuri de noroc sunt scutite de TVA, iar apoi sa colecteze TVA din incasari?
 

Raspunsul specialistului

Societatea A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) daca  veniturile respective sunt formate doar din cota parte obtinuta lunar, conform decontului asocierii, ca efect al derularii unui contract de asociere in participatie. Altfel spus, cotele primite din asociere nu reprezinta contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii efectuate cu plata astfel incat sa intre in cifra de afaceri de 300.000 lei/an.

Deci, in cifra de afaceri anuala de afaceri de 300.000 lei reglementata prin art. 310 alin. (2) din Codul fiscal nu se ia in considerare cota parte a veniturilor obtinute din asociere, repartizate de catre administratorul asociat prin decontul asocierii.

Practic, veniturile primite prin transfer din operatiuni in participatie inregistrate in evidenta contabila de catre  societatea care le primeste prin formula contabila
4582                                                        = 7588
"Decontari din operatiuni  in                   "Alte venituri din exploatare"
participatie"                                             (analitic distinct asocierere in participatie)

In sfera de aplicare a TVA se cuprind doar livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate cu plata.  
         
Sunt impozabile in  Romania  operatiunile care  indeplinesc cumulativ urmatoarele 4 conditii reglementate prin art. 268 alin. (1) din Codul fiscal:
1.    sunt livrari de bunuri sau  servicii, inclusiv operatiuni asimilate acestora, in sfera taxei, efectuate cu plata.
2.    locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
3.    livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
4.    livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
In situatia prezentata, veniturile realizate din asociere nu indeplinesc conditia de la pct. 3 al art. 268 alin. (1) deoarece prestarea de servicii nu este realizata de catre persoana impozabila, individual, din desfasurarea activitatii economice pentru care este autorizata, fiind realizata de catre societatea coparticipanta, specializata in efectuarea transportului auto de marfuri. Acest aspect este reglementat prin norme, la pct. 102 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 321 "Serviciile care sunt prestate de membrii unei asocieri corespunzand partii ce i-a fost repartizata fiecaruia dintre ei in acel contract, care sunt menite sa duca la obtinerea unui rezultat comun, nu constituie servicii efectuate cu
plata in sensul art. 268 coroborat cu art. 271 din Codul fiscal. Faptul ca aceste "

Conform prevederilor din Codul fiscal, sumele obtinute din asociere nu sunt considerate operatiuni din sfera de aplicare a TVA efectuate cu plata. In acest sens, aduc drept argument  prevederile  pct. 102, alin. (4)  din norme “Serviciile care sunt prestate de membrii unei asocieri corespunzand partii ce i-a fost repartizata fiecaruia dintre ei in acel contract, care sunt menite sa duca la obtinerea unui rezultat comun, nu constituie servicii efectuate cu plata in sensul art. 268 coroborat cu art. 271 din Codul fiscal.

Faptul ca aceste operatiuni sunt desfasurate de asociatul administrator este irelevant in acest sens. Prevederile  alin. (5). “Repartizarea pe baza de decont a veniturilor asocierii, in limita cotei de participare stabilite prin contract, de catre asociatul administrator catre membrii asocierii nu este considerata ca fiind plata pentru bunurile/serviciile prevazute la alin. (3) si (4).  Repartizarea cheltuielilor asocierii de catre asociatul administrator, pe baza de decont, in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA.”

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016