Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare factura cu TVA la o firma neplatitoare de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, oug 34/2006, og 92/2003, omfp 1873/2011

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, cum procedam in situatia in care unui agent economic neplatitor de TVA i se atribuie un contract de prestari de servicii, prin atribuire directa conform OUG 34/2006, care prevede ca valoarea este de 54.400 lei fara TVA, respectiv 67.456 lei cu TVA.

Vom vedea cum se va factura corect de catre prestatorul neplatitor de TVA contravaloarea prestarilor de servicii:

a) Intreaga suma in valoare de 67.456 lei cu TVA inclus, conform contractului.

b) 54.400 lei care reprezinta valoarea fara TVA conform contractului, avand in vedere ca este neplatitor de TVA.

c) Nu trebuia specificat in contract " in valoare de 54.400 lei fara TVA, respectiv 67.456 lei cu TVA", ci doar valoarea de 67.456 lei, iar in momentul facturarii nu se punea problema de TVA? Trebuia, in acest context, incheiat un act aditional la contract?

Se face precizarea ca:
- agentul economic a intrunit punctajul maxim, si a castigat atribuirea, si datorita faptului ca a ofertat cel mai mic pret in valoare de 67.490 lei sau echivalentul in euro;
- e cunoscut faptul ca neplatitorii de TVA nu au dreptul sa factureze cu TVA.

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca respectivul contract a fost deja atribuit prin licitatie publica, trebuie respectate prevederile clauzelor contractuale asa cum au fost prezentate in oferta financiara. Clauza referitoare la pret, inclusiv sau exclusiv TVA sau lipsa unei mentiuni cu privire la TVA cuprinsa in propunerea financiara pentru participarea la licitatie trebuie repectata ca atare pe parcursul realizarii obiectului contractului primit prin licitatie publica, chiar daca, pe parcursul licitatiei s-a constatat faptul ca oferta financiara de 67.490 lei a fost cea mai avantajoasa pentru beneficiar. Astfel, in situatia in care executantul nu este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, factura trebuie emisa pentru suma de 54.400 lei, exclusiv TVA asa cum a fost negociata prin contract.

In acest sens, am in vedere prevederile deciziei comisiei fiscale 2 aprobata prin OMFP 1873/2011 emisa pentru aplicarea unitara a art. 137 alin. (1) lit. a) si art. 140 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si a pct. 23 alin. (1) si (2) din titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal . Decizia a fost emisa pentru livrarile taxabile de constructii si de terenuri, dar poate fi extinsa pentru orice operatiune pentru care locul se considera a fi in Romania conform prevederilor art. 132 (livrare de bunuri) sau art. 133 (prestare de servicii). Din decizie rezulta ca TVA colectata se determina in functie de vointa partilor exprimata prin clauzele contractuale sau prin alte mijloace de proba administrate conform OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Suma TVA se determina astfel:

- prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii conform prevederilor pct. 23 alin. (1) din norme, in cazul in care rezulta ca:

 1. partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii; sau
 2. partile nu au convenit nimic cu privire la TVA;
- prin aplicarea procedeului sutei marite prevazut la pct. 23 alin. (2) din norme, in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii.
 
Oferta financiara prezentata pentru participarea la licitatie este un mijloc de proba, motiv pentru care trebuie respectat intocmai. Asa cum este definita la lit. t) a art. 3 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii propunerea financiara este parte a ofertei ce cuprinde informatiile cu privire la pret, tarif, alte conditii financiare si comerciale corespunzatoare satisfacerii cerintelor solicitate prin documentatia de atribuire.
 
In concluzie, factura trebuie emisa prin respectarea ofertei financiare, in special in situatia in care contractul a fost atribuit prin negocierea cu autoritatea contractanta in conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. d) : "negocierea, respectiv procedura prin care autoritatea contractanta deruleaza consultari cu candidatii selectati si negociaza clauzele contractuale, inclusiv pretul, cu unul sau mai multi dintre acestia.".
 
Chiar daca procedura de atribuire a contractului nu s-a efectuat prin negociere, ci prin licitatie deschisa sau licitatie restransa, consider ca factura trebuie emisa la valoarea de 54.400 euro, exclusiv TVA deoarece firma pe care o reprezentati nu este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, obligata sa colecteze TVA pentru operatiunile economice efectuate. De asemenea, in aceste context am in vedere si prevederile sectiunii a 2-a "Reguli de estimare a valorii contractului de achizitie publica" art. 25 alin. (1) conform carora autoritatea contractanta are obligatia de a estima valoarea contractului de achizitie publica pe baza calcularii si insumarii tuturor sumelor platibile pentru indeplinirea contractului respectiv, fara TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare factura cu TVA la o firma neplatitoare de TVA":
Rating:

Nota: 3.53 din 5 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016