Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care e termenul de prescriptie pentru restituirea accizelor in cazul scutirilor indirecte?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, accize, termen prescriptie, scutire indirecta, hg 44/2004, omfp 231/2013

In randurile de mai jos, vom vedea care este termenul de prescriptie pentru recuperarea accizelor de la stat, pentru scutirea indirecta.




Din perspectiva accizelor, modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor (atat directe, cat si cele indirecte) de la plata accizelor sunt reglementate la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Neavand detaliile necesare pentru a va preciza exact normele legale incidente in situatia dumneavoastra precum tipul produsului accizabil sau despre ce scutire de la plata accizelor este vorba, redam in continuare termenele pana la care se poate solicita restituirea accizelor aferente situatiilor prevazute de lege:

-    pana la finele lunii urmatoare celei pentru care se solicita restituirea [pct.110.2 alin.(5) de la titlul VII din normele metodologice] in cazul carburantilor auto achizitionati prin statiile de distributie de catre beneficiarii scutirilor de la plata accizelor prevazuti la art.206^56 alin.(1) din Codul fiscal;
-    lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se solicita restituirea [pct.111 alin.(44) de la titlul VII din normele metodologice] in cazul alcoolului etilic si al altor produse alcoolice scutite indirect de la plata accizelor;

-    trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii imediat urmatoare trimestrului [pct.113.4 alin.(3) de la titlul VII din normele metodologice] in cazul combustibililor pentru motor scutiti indirect de la plata accizelor;

-    trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii imediat urmatoare expirarii trimestrului [lit.A, pct.2 alin.(1) din Anexa la OMFP 231/2013 privind aprobarea Procedurii si conditiilor de restituire a accizei si a taxei pe valoarea adaugata aferente produselor comercializate prin magazinele duty-free]. Accizele aferente marfurilor comercializate pana la data intrarii in vigoare a prevederilor acestui ordin vor fi incluse in prima cerere de restituire [lit.A, pct.2 alin.(2) din Anexa la OMFP 231/2013]. Mentionam ca OMFP 231/2013 a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, respectiv la data de 21.02.2013.   

De asemenea, aratam ca in cazul produselor energetice achizitionate de la importatori sau alti operatori economici si utilizate drept combustibil pentru incalzire de catre spitale, sanatorii, aziluri de batrani, orfelinate si de alte institutii de asistenta sociala, institutii de invatamant si lacasuri de cult, dispozitiile pct. 113.7 alin.(15) - (17) de la titlul VII din normele metodologice, care reglementeaza procedura si conditiile de restituire, nu precizeaza un termen pana la care se depune cererea de restituire, spre deosebire de cazurile enumerate mai sus. Nefiind precizat expres un termen pana la care sa se poata solicita restituirea, in opinia noastra, dreptul de a cere restituirea accizelor se stinge potrivit regulii generale prevazute la art.135 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire sau compensare.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care e termenul de prescriptie pentru restituirea accizelor in cazul scutirilor indirecte?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016