Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In randurile de mai jos, analiza noastra porneste de la o societate comerciala, microintreprindere, platitoare TVA trimestrial, inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Societatea urmeaza sa efectueze o achizitie intracomunitara a unei cantitati de 1500 kg cafea prajita. Vom oferi raspuns cu privire la urmatoarele aspecte:
1. Calcul accize, formula si exemplificare.
2. Stabilirea pretului de achizitie, cursul de schimb utilizat, exemplificare.
3. Plata accizei si declaratii fiscale.
4. Stabilim daca factura intocmita pentru livrari catre diversi clienti din Romania trebuie sa contina date referitoare la accize si daca este obligatorie si intocmirea avizului de expeditie.
5. In ce priveste taxarea inversa a TVA, vom vedea daca acciza se cuprinde in baza de impozitare . De asemenea, stabilim in ce masura cursul pentru TVA este cel valabil de la data facturii.
6. Vom vedea daca societatea trece la TVA lunar.

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Potrivit prevederilor art.207 lit.b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cele ce urmeaza Codul fiscal, cafeaua prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori, avand codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 si 0901 90 90 este un produs supus accizelor pe teritoriul Romaniei.
Nivelul actual al accizelor pentru cafea prajita este prevazut in anexa nr.2 la titlul VII din Codul fiscal, accizele datorandu-se o singura data si fiind determinate prin aplicarea sumei fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor achizitionate intracomunitar, in cazul prezentat de dumneavoastra. [art.208 alin.(1) si (2) din Codul fiscal].
Intrucat, in cazul prezentat, cafeaua prajita provine din achizitii intracomunitare, societatea dumneavoastra are obligatia, inainte de primirea produsului, sa se inregistreze la autoritatea competenta, respectiv la autoritatea vamala teritoriala, inregistrare care consta in obtinerea unei autorizatii pentru efectuarea de achizitii intracomunitare de cafea [art.209 alin.(3) prima teza din Codul fiscal]. Pentru obtinerea autorizatiei, se va depune o cerere care sa contina informatiile si sa fie insotita de documentele prevazute in anexa nr.29 de la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in cele ce urmeaza Norme.
Insa, mai intai de obtinerea autorizatiei mentionate anterior, societatea dumneavoastra are obligatia, potrivit art.219 alin.(1) din Codul fiscal, de a se inregistra ca platitor de accize la autoritatea fiscala teritoriala in raza careia aveti sediul social.
Exigibilitatea accizelor pentru cafeaua prajita provenita din achizitii intracomunitare intervine la momentul receptionarii acesteia [art.211 lit.a) din Codul fiscal], plata la bugetul de stat urmand a se efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea accizelor [art.213 alin.(1) din Codul fiscal].
Orice operator economic platitor de accize are obligatia de a depune lunar la autoritatea fiscala o declaratie de accize pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva [art.214 alin.(1) si (2) din Codul fiscal].
La art.219 din Codul fiscal sunt prevazute o serie de obligatii ce revin operatorilor economici platitori de accize, printre care si cea privind evidentierea distincta a accizelor in factura [art.219 alin.(2) din Codul fiscal].
La pct.33 alin.(1^1) de la titlul VII din Norme sunt mentionati operatorii economici care NU intra sub incidenta obligatiei de inscriere a accizelor in factura, respectiv cei care importa sau care achizitioneaza din alte state membre produse supuse accizelor, pentru care exigibilitatea accizelor a intervenit la momentul intocmirii formalitatilor vamale de import si, respectiv, la momentul receptiei produselor, iar accizele au fost platite conform termenelor legale.
Concluzionand, pentru cafeaua prajita achizitionata intracomunitar, societatea dumneavoastra are urmatoarele obligatii din punct de vedere al regimului accizelor:
- sa se inregistreze ca platitor de accize;
- sa se autorizeze pentru efectuarea de achizitii intracomunitare;
- sa calculeze si sa plateasca la bugetul de stat accizele;
- sa declare lunar accizele;
- sa depuna anual decontul de accize [art.219 alin.(3) din Codul fiscal ]
Modul de calcul al accizelor datorate bugetului de stat:
Cantitate de cafea prajita achizitionata intracomunitar = 1500 kg
Nivel acciza unitara pentru cafea prajita = 225 euro/tona
Curs de schimb valutar leu/euro utilizat in anul 2014 pentru calculul accizelor: 1 euro = 4,5223 lei
Media anuala a indicelui preturilor de consum pentru anul 2014 = 104,77%
Acciza datorata bugetului de stat = 225/1000 x 1500 x 4,5223 x 104,77% = 1599,08 lei
Referitor la pretul de achizitie al cafelei, mentionam ca acesta este cel convenit intre dumneavoastra si furnizorul extern si reprezinta pretul ce se va plati de catre dumneavoastra furnizorului extern. Prin urmare, pretul de achizitie nu include accizele.
In ceea ce priveste valoarea accizelor percepute de dumneavoastra la momentul primirii cafelei, aceasta va fi inclusa in pretul de vanzare practicat catre clientii societatii dumneavoastra.
In legatura cu avizul de expeditie, din punct de vedere al regimului accizelor, acesta nu este obligatoriu a se intocmi atat timp cat se intocmeste factura.
Baza de impozitare a TVA pentru achizitiile intracomunitare este reglementata la art.138^1din Codul fiscal, baza care, in cazul produselor supuse accizelor, cuprinde si accizele datorate sau achitate in Romania de persoana care efectueaza achizitia intracomunitara [art.138^1 alin.(2) din Codul fiscal si pct.21 de la titlul VI din Norme].
Cursul de schimb valutar utilizat pentru elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA in lei in cazul achizitiilor intracomunitare este cursul din data exigibilitatii taxei (de regula, data emiterii facturii de catre furnizorul extern), astfel cum este stabilit la art.135 din Codul fiscal
, indiferent de data la care este sau va fi receptionata cafeaua [art.139^1 alin.(2) din Codul fiscal si pct.22 alin.(4) de la titlul VI din Norme]. Cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de BNR sau ultimul curs de schimb publicat de BCE ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, dupa cum convin partile contractante – furnizorul extern si societatea dumneavoastra, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara.
Referitor la perioada fiscala pentru plata si declararea TVA, art.156^1 alin.(6^1) din Codul fiscal reglementeaza situatia persoanei impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, aceasta devenind luna calendaristica, situatie in care se incadreaza si societatea dumneavoastra. In consecinta, societatea dumneavoastra va schimba perioada fiscala din trimestru calendaristic in luna calendaristica prin depunerea unei declaratii in acest sens - formularul 092, la organul fiscal competent [art.156^1 alin.(6^2) din Codul fiscal].
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Codul fiscal 2008 Titlul X. Dispozitii finale - art. 297-298Preturile de vanzare cu amanuntul NU vor mai fi declarate pe suport hartie. Va fi modificat titlul VIII din Legea 227/2015Codul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul I^1*) - REGIMUL ACCIZELOR armonizateCare e REGIMUL ACCIZELOR pentru bijuterii realizate in sistem de prestari de servicii?Codul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 5. Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensivUltimele articole
REGIMUL ACCIZELOR in cazul plusurilor/minusurilor la inventar de produse accizabileNou! Hotararea CCF 7/2015. Examen atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent. Sesiunea noiembrie 2015REGIMUL ACCIZELOR pentru aurul valorificat de un IFN. Ce procedura urmam?Codul fiscal 2011 - Titlul VIIModificarea Codului fiscal: Transpunerea Directivelor europene in legislatia noastraArticole similare
Cota de TVA aplicabila activitatii de intretinere corporala si fitnessBunurile sau servicii acordate gratuit asociatilor. Cum se impoziteaza?Mai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Un nou formular pentru decontul de TVA (300)Societate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Noul Cod fiscal: Modificari in materie ACHIZITII INTRACOMUNITARECe declaratii au termen la 25 februarie 2014?Declaratii fiscale iunie 2014. Lista completa cu fiecare termen-limita stabilitSe apropie termenul-limita pentru Declaratia 092Perioada fiscala TVA. Cum o stabilim si care sunt criteriile?Ultimele articole
Comert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaAchizitie intracomunitara. Tratament fiscal TVA pentru livrarile care NU se fac la data din facturaAchizitii si servicii din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?Neplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiACHIZITII INTRACOMUNITARE. Declararea transportului in D300 si D390Articole similare
Impozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?MICROINTREPRINDEREa in 2023: Firmele NU trebuie sa obtina venituri din consultanta si management in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceriImpozitul pe veniturile microintreprinderilor. Ce trebuie sa stim despre legislatia aferenta?Calcul plafon MICROINTREPRINDERE. Ce regim fiscal se aplica?Nu uitati sa depuneti la timp Formularul 204Ultimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaMICROINTREPRINDERE. Cand trece la impozit pe profit daca NU a depus bilantul la timp in 2025Impozit MICROINTREPRINDERE 2025: Conditii, Cote si DeclaratiiFirme neplatitoare de TVA cu activitate suspendata. Autovehiculele pe firma mai pot fi utilizate?MICROINTREPRINDERE. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025Articole similare
Opinia Consiliului fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului FiscalMFP: Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscalTVA Intracomunitar: ghidul completNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialComunicat ANAF: Noul raport privind veniturile colectate la bugetul de statUltimele articole
Intrebari legate de implementarea SAF-T din 2025, pentru firmele care au ca activitate comertulDin 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"