keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Regimul accizelor in cazul plusurilor/minusurilor la inventar de produse accizabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Fiscalitatea.ro la 26 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: minusul inventar, accize armonizate, codul fiscal, achizitii intracomunitare, inventariere

In cazul urmator, discutam despre o societate comerciala care are calitate de destinatar inregistrat si plateste acciza pentru produse accizabile achizitionate intracomunitar conform prevederilor Codului fiscal.

Produsele accizabile achizitionate sunt folosite de societate atat pentru a fi revandute marfurile, cat si in calitate de materii prime pentru obtinerea de produse finite. La finalul anului 2015, societatea efectueaza inventarierea patrimoniului, ocazie cu care determina diferente de inventar la stocuri inclusiv la cele aferente produsele accizabile. Explicatiile pentru aceste diferente de inventar pot sa fie de exemplu descarcarile de gestiune eronate efectuate in cursul anului, retete de productie eronate etc.

Vom stabili care este tratamentul fiscal al diferentelor de inventar pentru produsele accizabile, daca este necesar pentru plusurile de inventar sa fie calculata si implicit achitata acciza, precum si daca nu se pot compensa plusurile de la anumite produse accizabile cu minusurile de la alte produse accizabile.

In calitate de destinatar inregistrat de produse supuse accizelor armonizate, accizele au devenit exigibile la eliberarea pentru consum in Romania, respectiv la primirea produselor respective, termenul de plata fiind de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele au devenit exigibile [a se vedea art.339  alin.(1), art.340  alin.(3) lit.a) si art.345 alin.(1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in continuare Noul Cod fiscal].

In mod exceptional, datorita specificitatii anumitor produse accizabile (volatilitate ridicata si variatii de temperatura – cauze independente de vointa omului), la art.435 alin.(12) din Noul Cod fiscal a fost stabilit tratamentul din punct de vedere al accizelor pentru diferentele constatate in afara regimului suspensiv de accize numai pentru produse energetice (benzine, motorine, petrol lampant si gaz petrolier lichefiat), reglementat in detaliu la pct.163 de la titlul VIII din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016 [MOf 22/13.01.2016].

Intrucat nu ati precizat categoria de produse accizabile cu care societatea dumneavoastra opereaza, in cazul produselor energetice (benzine, motorine, petrol lampant si gaz petrolier lichefiat) pentru diferentele cantitative constatate in plus sau in minus prin inventariere la sfarsitul anului 2015, consideram ca s-ar putea aplica tratamentul fiscal mentionat la paragraful precedent.

In cazul alcoolului etilic, bauturilor alcoolice si al tutunului prelucrat, intrucat Noul Cod fiscal si normele metodologice aferente nu reglementeaza in mod expres care este tratamentul fiscal pentru diferentele cantitative de astfel de produse constatate in plus sau in minus, consideram ca pentru diferentele cantitative constatate in plus se datoreaza accize, care devin exigibile la data incheierii inventarierii anuale si se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care accizele au devenit exigibile.     


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavia Vlad - Economist - accize

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016