Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom vedea analizata de specialist o speta importanta cu privire la modul in care se poate face iesirea prin optiune de la plata TVA.
Dar in cazul unui mobilier de birou (scaune birou) inca neamortizate?
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVA
In ceea ce priveste iesirea prin optiune de la TVA
Retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal "(7) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs. ..... ....."
Prin acelasi alineat se prevede ca:
- solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila;
- anularea codului de TVA este valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA;
- organul fiscal competent are obligatia sa solutioneze solicitarea cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea;
- pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316;
- persoana impozabila care a solicitat retragerea din evidenta platitorilor de TVA este obligata sa depuna ultimul decont de taxa cod 300 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, indiferent de perioada fiscala aplicata, lunara sau trimestriala;
- in ultimul decont de TVA persoana impozabila are obligatia sa raporteze, daca este cazul, baza de impozitare TVA si TVA aferenta ajustarii negative de TVA efectuate, fie conform prevederilor art. 304, fie conform prevederilor art. 305, in functie de natura bunurilor din patrimoniu pentru care s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei(daca este cazul).
Asadar, puteti solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, numai daca in anul 2023, nu ati depasit plafonul de 300.000 lei la venituri si nici in primele trei trimestre ale anului 2024.
In ultimul decont de TVA (cod 300) trebuie sa inscrieti ajustarile de taxa, necesare.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In ceea ce priveste ajustarea de TVA
Conform art. 305 din Codul fiscal:
“(1) In sensul prezentului articol:
a) bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, precum si operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile, exclusiv reparatiile ori lucrarile de intretinere a acestora, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau al oricarui altui tip de contract prin care bunurile imobile/partile de bunuri imobile se pun la dispozitia unei alte persoane cu conditia ca valoarea fiecarei transformari sau modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare. Bunurile imobile sunt considerate bunuri de capital indiferent daca in contabilitatea persoanelor impozabile sunt inregistrate ca stocuri sau ca imobilizari corporale;
b) bunurile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare sau oricarui altui tip de contract prin care bunurile se pun la dispozitia unei persoane sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane. Operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile care sunt considerate bunuri de capital conform lit. a), efectuate de beneficiarul unui astfel de contract, apartin beneficiarului pana la sfarsitul contractului respectiv;
(2) Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d):
a) pe o perioada de 5 ani, pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat cele prevazute la lit. b);
(3) Perioada de ajustare incepe:
a) de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate, pentru bunurile de capital mentionate la alin. (2) lit. a), daca acestea au fost achizitionate sau fabricate dupa data aderarii;
b) de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt receptionate, pentru bunurile de capital prevazute la alin. (2) lit. b), care sunt construite, si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari este anul aderarii sau un alt an ulterior anului aderarii;
c) de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate, pentru bunurile de capital prevazute la alin. (2) lit. b), si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca faptul generator de taxa a intervenit in anul aderarii sau intr-un an ulterior anului aderarii;
Norme metodologice:
“(3) Prevederile art. 305 din Codul fiscal si ale prezentului punct se aplica si de catre persoanele impozabile care efectueaza operatiuni imobiliare constand in operatiuni de livrare, inchiriere, leasing, arendare, concesionare si alte operatiuni similare, efectuate in legatura cu bunurile imobile.
(4) In sensul art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital, efectuata in situatiile prevazute la art. 305 alin. (4) lit. a) - d) din Codul fiscal, este mai mica de 1.000 lei.
(5) In cazul bunurilor de capital pentru care persoana impozabila a aplicat prevederile art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, perioada de ajustare incepe la data prevazuta la art. 305 alin. (3) din Codul fiscal.
(6) Ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital care fac obiectul inchirierii, leasingului, concesionarii sau oricarei alte metode de punere a acestora la dispozitia unei persoane, se efectueaza de catre persoana care inchiriaza, da in leasing ori pune la dispozitia altei persoane bunurile respective, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (7). Data la care bunul de capital se considera achizitionat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata de locatar/utilizator este data la care se face transferul dreptului de proprietate de catre locator/finantator. Pentru taxa aferenta achizitiei bunurilor de capital care au fost cumparate de locatar/utilizator printr-un contract de leasing, perioada de ajustare incepe la data de 1 ianuarie a anului in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunurilor de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate.”
Asadar, in situatia retragerii optionale a persoanei impozabile din categoria persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila este obligata sa ajusteze negativ suma TVA deductibila aferenta stocurilor de marfa existente la data retragerii .
Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu.
Suma TVA deductibila ajustata negativ se raporteaza cu semnul minus prin decontul de TVA cod 300 la randul 35 alocat pentru "Ajustari conform pro-rata/ajustari de taxa , indiferent de cota TVA 9% sau 19%.
Prin urmare, la data trecerii de la platitor de tva la neplatitor de tva, efectuati inventarierea stocurilor si activelor, determinati tva dedusa la achizitia acestora, adica suma tva care trebuie ajustata.
Din punct de vedere contabil, tva ajustata devine taxa nerecuperabila si se include in costul stocurilor: 3xx = 4426
Pentru bunuri de capital altele decat bunuri imobile, perioada de ajustare este de 5 ani.
Pentru a ajusta tva aferenta mijloacelor fixe trebuie sa stabiliti care este perioada de ajustare ramasa. Spre exemplu, daca in cazul unui mijloc fix au ramas 4 ani din perioada de ajustare, veti ajusta 4/5 din tva dedusa la achizitie.
In ceea ce priveste leasing-ul, din analiza textului normativ, intelegem ca se impune ajustarea TVA de la avans si de la ratele facturate pana la anularea inregistrarii in scopuri de TVA, dar ajustarea se va face la data transferului dreptului de proprietate, data facturarii valorii reziduale.
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPana la 28 februarie trebuie sa depuneti D 205Microintreprinderi. Se mai acorda bonificatie de 10% pentru plata la termen a impozitului in trim. I 2021?Sprijin nerambursabil de pana la 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Care sunt conditiile pentru accesarea banilorMICROINTREPRINDEREa in 2023. De cand se aplica noul plafon de 500.000 euro?Ultimele articole
Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece MICROINTREPRINDEREa la impozit pe profitMICROINTREPRINDERE 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Firme care NU mai sunt microintreprinderi in 2024. Cand pot reveni la acest regim fiscal?Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneArticole similare
Radierea societatii: ce implicatii fiscale exista si cum tratam raportarile financiare?Ce regim TVA se aplica vanzarii de apartamente noi catre persoane fizice/juridice?Reciclarea fictiva a deseurilor a produs un prejudiciu de peste 56 milioane euroCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru 25 mai 2018Split TVA: Cine depune Formularul 310 si ce documente justificative sunt obligatoriiUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Miercuri, 30 octombrie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaCalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"