keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Nerepartizare profit pentru investitii SRL-D. Cum se poate repartiza profitul pe dividende?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: societate raspundere limitata, srl-d, nerepartizare profit, investitii, microintreprindere

In analiza urmatoare, avem ca exemplu un SRL-D infiintat in anul 2016 conform OUG 6/2011 art. 4 lit. c). Jumatatea din profitul la data de 31.12.2016 trebuie inregistrat pe alte rezerve. Daca societatea nu a aplicat la beneficii, nu a depus niciun proiect si nu are salariati, stabilim in ce masura este obligata sa consituite jumatate din profit la alte rezerve si sa il reinvesteasca. De asemenea, vom vedea daca e posibil sa isi repartizeze profitul pe dividende si daca trebuie sa renunte la SRL-D.

Conform art. 4 lit. c din OUG 6/2011 microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant are ca obligatie specifica si reinvestirea anuala a cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent. Ca atare, o societate SRL-D nu poate repartiza intregul profit obtinut pentru dividende, in conditiile in care are obligatia utilizarii profitului pentru reinvestire in anul urmator (prin repartizarea lui la alte rezerve).
 
Pe de alta parte, la art. 6 alin. 1 din ordonanta sunt prevazute situatiile in care se pierde, prin efectul legii, calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, intre care la data incetarii voluntare a activitatii ori la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii fiscale neindeplinite. Conform art. 6 alin. 2 din ordonanta, in termen de cel mult 45 de zile lucratoare de la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, societatea respectiva are obligatia sa procedeze la schimbarea denumirii la registrul comertului.
 
De asemenea, potrivit art. 9 alin. 1 lit. b din ordonanta, facilitatile acordate prin programul SRL-D se considera acordate necuvenit si se recupereaza cand societatea in cauza nu a indeplinit una din obligatiile prevazute la art. 4 lit. b si c, deci si atunci cand n-a fost reinvestit minimum 50% din profit. Chiar daca societatea nu a depus niciun proiect si nu are salariati, SRL-D a beneficiat totusi de scutire de la plata taxelor de inmatriculare la registrul comertului si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial, scutire ce este considerata o facilitate in conformitate cu art. 5 lit. d din ordonanta.
 
Deoarece nu este reglementata situatia anume a renuntarii voluntare la calitatea de SRL-D va sugeram sa luati legatura cu oficiul teritorial OTIMMC.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016