Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 15 milioane lei, aferente lunii aprilie, pentru lansarea si derularea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.
Suma de 15 milioane de lei reprezinta a doua transa deblocata in 2015, din suma de 70 de milioane de lei retinuta conform Legii nr. 186/2014 a Bugetului de stat pe anul 2015, ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor. In luna martie a fost deblocata de catre Guvern suma de 10 milioane de lei.
Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri aplica stategia si programul de guvernare in domeniile energetic si resurselor energetice, intreprinderilor mici si mijlocii, cooperatiei si mediului de afaceri, in concordanta cu cerintele economiei de piata si pentru stimularea initiativei operatorilor economici.
Astfel, programele implementate de minister si finantate din bugetul de stat pentru infiintarea sau dezvoltarea de noi IMM-uri sunt:
Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului la finantare START;
Programul START vizeaza facilitarea accesului la finantare a tinerilor intreprinzatori. Prin acest program sunt acordate alocatii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri – SRL-D;

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Programul SRL-D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant) vizeaza acordarea de sprijin oricarui cetatean roman care doreste sa isi deschida o afacere (si care nu a mai avut una pana acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.
Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata – COMERT
Programul urmareste: intarirea capacitatii operatorilor economici de promovare a produselor si serviciilor de piata; precum si dezvoltarea si modernizarea activitatii comerciantilor si prestatorilor de servicii de piata.
Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocatiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar.
Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – FEMEIA MANAGER
Programul urmareste:
imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finantare de la bugetul de stat;
stimularea auto-angajarii si cresterea numarului de femei intreprinzator in cadrul comunitatilor de afaceri;
dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor;
cresterea numarului de noi locuri de munca create in cadrul structurilor economice private conduse de femei si a beneficiilor aduse economiei nationale.
Prin Program se finanteaza implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor. Valoarea alocatiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) si nu poate depasi suma de 41.500 lei/beneficiar.
Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice si de afaceri.
Programul are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri, precum si prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente.
Contravaloarea alocatiei de la bugetul Programului pentru constructia si/sau renovarea/reabilitarea si amenajarea fiecarei noi locatii care va fi inclusa in Program cu destinatia de incubator de afaceri este de maximum 500.000 lei si de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea si reamenajarea cladirii incubatorului la inceputul fiecarui nou ciclu de incubare.
Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului
Obiectivul general al Programului il constituie stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din Romania, a intaririi clasei de mici mestesugari si artizani, care isi desfasoara activitatea individual sau organizat prin intermediul asociatiilor ori al altor organizatii.
In anul 2015, Programul urmareste organizarea a opt Targuri Regionale pentru Artizanat si Mestesuguri.
Programul de dezvoltare antreprenoriala UNCTAD/ EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.
Programul UNCTAD/EMPRETEC este un program de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor implementat de catre Ministerul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri (MEIMMMA)
EMPRETEC este un program integrat de pregatire, care ofera intreprinzatorilor instruire si asistenta tehnica, precum si un cadru institutional pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale si cresterea competitivitatii pe piata locala si internationala a intreprinderilor mici si mijlocii.
Grupul tinta al programului include antreprenori existenti sau potentiali precum si top manageri, inclusiv specialisti din organizatii publice sau private presupusi a se comporta de o maniera antreprenoriala sau manageriala.
Informatii suplimentare:
Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevazuta suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea si sustinerea infiintarii de noi IMM.
Suplimentar fata de suma retinuta conform prevederilor Legii nr. 5002002 privind finantele publice a fost retinuta si suma de 70.000 lei (aferenta programelor dedicate sprijinirii crearii si dezvoltarii de IMM-uri), suma care se deblocheaza in mod esalonat pe o durata de 6 luni, incepand cu luna martie.
Potrivit procedurilor din cadrul programelor mentionate, etapele de implementare pana la plata beneficiarilor dureaza minimum sase luni, acestea fiind urmatoarele: inscriere solicitanti, depunere documente, verificare administrativa si de eligibilitate, semnare contracte de finantare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. Astfel, beneficiarii se prezinta la decont incepand cu luna octombrie, platile efectuandu-se in perioada octombrie -15 decembrie.
Sursa: Guvernul Romaniei

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Legislatie contabila, modificari majore: Ordinul 3.055 si 1.752Raportul de tara 2017: Coruptia, intalnita la toate nivelurile, ramane un obstacol in calea desfasurarii de activitati economiceArgumente impotriva contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25%In 2012 se incheie programul de dezvoltare a incubatoarelor de afaceriPerioada de acordare a garantiilor din cadrul Programului IMM Factor va fi prelungita. Creste si plafonul maxim al granturilorUltimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-URIlorSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-URIlor din Romania cer amanarea e-TVACombaterea contrabandei si fraudei la granita continua. Doua noi scanere au fost puse in functiune la AlbitaArticole similare
Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Lista cu beneficiarii programului Start-Up Nation ar putea fi gata pana la finalul lunii maiCE: Plata facturilor si mai multe investitii: pozitia PE privind bugetul UE pentru 2015Presedintele PSD, Liviu Dragnea, taie ajutoarele socialeNoutati Legislatie Fiscala 19-25 mai 2008 - Monitorul OficialAsociatie non-profit. Cum aplicam tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul si impozitul?Ultimele articole
Schema de ajutor introdusa prin HG 300/2024. Bugetul va fi suplimentat cu 750 milioane leiSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Acord de FINANTARE pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliArticole similare
Zoom fiscal: Scutirea de impozit pentru salariatii care desfasoara activitati de creare PROGRAME pentru calculatorA fost aprobat un nou imprumut pentru plata beneficiarilor de fonduri europeneProiect de buget 2019: Comisiile reunite de buget-finante au dat aviz favorabil pentru mai multe ministere, intre care si MMACAANOFM ofera 110 PROGRAME de formare profesionala in mod GRATUIT, la nivel nationalA fost lansat Ghidul de concurenta pentru IMM-uri de catre Consiliul ConcurenteiUltimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorDin 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateScutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorArticole similare
Violeta Alexandru: Vor fi verificate companiile care au avut fonduri europene, dar au incasat si somaj tehnicNoile Scheme de Ajutor de stat in 2013Rabla Plus 2020: Noile conditii de acordare si valoarea maxima a ecovoucherelorBuletin informativ: Noutati legislative din perioada 8 - 14 mai 2015Care sunt formularele de rezidenta fiscala, impuse prin conventiile de evitare a dublei impuneri?Ultimele articole
Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitCum a fost modificat Ordinul 3044/2024 pentru aprobarea Procedurii de restituire a TVAFiscul informeaza contribuabilii ca au fost efectuate mai multe modificari pe portalul ANAF si/sau in cadrul SPVProiect MFP: Procedura de restituire a TVA aferente achizitiilor de bunuri sau servicii efectuate de entitatile nonprofitFermierii pot depune pana pe 31 mai 2023 cererile pentru subventii fara sa fie penalizati, conform Hotararii 422/223Articole similare
Impozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiBancile care refuza amanarea platii ratelor, in vizorul MFPPFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereCe pasi urmam pentru reinnoirea certificatului digitalUn singur drum pentru serviciile oferite de Ministerul Muncii! Cetatenii pot depune documentele ELECTRONIC, incepand cu 15 augustUltimele articole
Formularul c801 – Ghidul CompletProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileSume decontate din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform OUG 92. Termen de DEPUNERE DOCUMENTEIn atentia asiguratilor! Depunere si eliberare acte in perioada starii de alerta (Informare CAS)Termen limita pentru depunerea cererilor de indemnizatie de sprijin Covid-19
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"