Tags: depunere documente, eliberare acte
Casa Nationala de Asigurari Teleorman a transmis recent o informare pentru asigurati, cu privire la
depunerea si eliberarea actelor in aceasta perioada.
Potrivit Ordinului comun al MS si al MAI nr. 874/81/2020, la nivelul institutiei, pentru limitarea riscului transmiterii infectiilor cu coronavirus, se impune respectarea urmatoarelor reguli:
• Persoanele fizice care doresc acte oficiale vor transmite, de regula, documentele prin corespondenta (posta, fax sau posta electronica);
• Persoanele fizice care doresc obtinerea actelor oficiale se pot prezenta si la sediul institutiei, depunerea si eliberarea documentelor realizandu-se prin utilizarea ghiseelor sediului, la fiecare structura in parte, in intervalul orar 09.00 - 14.00, de luni pana vineri. In conditii meteo nefavorabile, accesul in institutie al persoanelor care doresc obtinerea actelor oficiale sau clarificarea calitatii de asigurat se va face cu respectarea masurilor de triaj epidemiologic si distantare. Persoanele in cauza vor purta masca, care sa acopere nasul si gura, pe toata perioada sederii in institutie;
• Daca este necesara intrarea in incinta, sunt obligatorii triajul epidemiologic si dezinfectarea mainilor. Triajul epidemiologic nu implica inregistrarea datelor cu caracter personal si consta in masurarea temperaturii prin termometru noncontact. Daca temperatura inregistrata nu depaseste 37.3 grade C, iar persoana nu prezinta alte simptome respiratorii, i se permite accesul doar insotita de catre o persoana din sediu si dupa inregistrarea compartimentului unde va merge. Pe toata perioada sederii in institutie, persoana si salariatul care o insoteste vor purta masca care sa acopere nasul si gura. Daca temperatura masurata este mai mare de 37.3 grade C, la care se poate adauga marja de eroare prevazuta in prospectul dispozitivului de masurare, se recomanda repetarea masurarii temperaturii, dupa o perioada de 2-5 minute de repaus.
• Daca se constata mentinerea unei temperaturi de peste 37,3 grade C la care se poate adauga marja de eroare prevazuta in prospectul dispozitivului de masurare, nu se va permite intrarea, solicitarile vor fi rezolvate exclusiv prin utilizarea ghiseelor.
• La intrare in sediul institutiei, toate persoanele au obligatia de a se dezinfecta cu dezinfectant specific asigurat de institutie, de a purta obligatoriu masca si de limitare a contactului cu alte persoane la maximum 15 minute, la o distanta de 1,5 metri.
• Activitatea de primire in audienta se va desfasura numai in cazuri cu caracter deosebit, raportat la situatia prezentata de catre solicitantul audientei. In situatia aprobarii audientei, aceasta se va desfasura astfel:
-primirea in audiente se face pe baza de cerere scrisa de primire in audienta care trebuie sa cuprinda datele de identificare ale solicitantului si obiectul solicitarii si care se depune sau se transmite prin mijloce electronice, la casa de asigurari, cel mai tarziu cu o zi lucratoare inaintea datei audientei (Programul de audiente este cel postat pe site_ul institutiei);
-la audiente vor fi acceptate maxim doua persoane concomitent pentru dialogul cu conducerea institutiei;
-audienta se va limita Ia un interval de maxim 15 minute;
-persoanele care participa la audiente trebuie sa poarte masca de protectie si sa respecte regulile de prevenire a infectarii cu COVID-19 stabilite la nivelul institutiei;
ATENTIE! Activitatea de consiliere a cetatenilor se va defasura telefonic de catre salariatii institutiei cu atributii in acest sens, cetatenii putand sa apeleze numerele de telefon 0247317084, 0247316964, 0247316974.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Emitere factura servicii de intermediere
Intrebare:
Societatea noastra detine un soft de licitatii unde mai multe companii liciteaza pentru achizitionarea de epave auto. Din sistem se scoate un borderou la sf de luna pe fiecare companie si se doreste facturarea unui comision de intermediere in functie de nr de licitatii castigatoare efectuate de acea companie in luna respectiva.
Intrebare:
1. Din punct de vedere TVA cand este taxa exigibila?
2. Cu ce data ar trebui emisa factura catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit
Intrebare:
SRL cu capital integral strain, in momentul prezent are un imprumut de 8.800.000 Euro de la o societate straina din Grup. Dobanda pe care trebuie sa platim in acest an este de 460.000 Euro. Marea majoritate a imprumutului a fost luat pentru investitii.
Va rog sa ma ajutati daca 100% din dobanda este deductibil la calculul impozitului pe profit? Societatea va inchide anul (avem an financiar modificat) cu profit.
Va multumesc anticipat pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura ulterior livrare marfa
Intrebare:
Societatea noastra livreaza bunuri catre soc de tipul cash& carry pe baza de aviz. Factura se emite catre client doar dupa ce clientul receptioneaza marfa si ne transmite numarul lui de aviz care trebuie sa se regaseasca pe factura incarcata in e-factura.
Bunurile livrate in data de 30 ale lunii cu aviz ar trebui sa fie facturate pana pe data de15 ale lunii urmatoare cu data avizului. Aici apare problema e-factura care trebuie emisa in termen de 5 zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante litigioase
Intrebare:
Pentru a inregistra corect in contabilitate, va rugam sa ne ajutati in clarificarea spetei de mai jos: Care este procedura de scoatere din evidenta contabila a unei creante litigioase in cazul in care exista o sentinta civila definitiva prin care instanta s-a pronuntat si a respins dreptul de recuperare pentru ajustarile de pret aferente situatiilor de lucrari facturate catre beneficiar in 2021, 2022 si 2023? Mentionez ca in baza acestor creante nerecuperate s-au constituit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<