Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mariana Prejbeanu la 16 Oct. 2024
Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesare
Tags: scutiri impozit pe venit, domeniul it, conditii cumulative

Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pana pe 31 decembrie 2028, persoanele fizice si firmele trebuie sa indeplineasc? mai multe conditii.

Potrivit art. 60 din Codul Fiscal sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetarii, inovarii si digitalizarii, al ministrului muncii si solidaritatii sociale, al ministrului educatiei si al ministrului finantelor.

Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

Pe langa reglementarile din Codul fiscal, conditiile in care se acorda facilitatile in domeniul IT sunt reglementate de Ordinul nr. 20463/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator publicat in data de 02 mai 2023.
 

Scutiri la impozitul pe venit. 7 conditii trebuiesc indeplinite cumulativ


Conform art. 1 din acest ordin, facilitatile in domeniul IT se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1) angajatorul isi desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei;
2) obiectul de activitate al angajatorului trebuie sa includa crearea de programe pentru calculator corespunzatoare unuia dintre codurile CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.
3) veniturile sunt realizate in baza unui contract individual de munca la functia de baza;
4) postul face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel putin unul dintre urmatoarele domenii, evidentiat in organigrama angajatorului: tehnologia informatiei si a comunicatiilor, inteligenta artificiala si tehnologii digitale emergente, administrare fiscala in format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare si transformare digitala;


In organigrama angajatorului trebuie sa existe un compartiment care cu unul din obiectele de activitate mai sus prevazute.
5) posturile pe care sunt angajati salariatii corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in tabelul de mai jos;
6) salariatii detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
7) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii cu o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

 

In cazul scutirii de impozit pe venit pentru software, societatea este obligata sa aiba cod CAEN principal unul din cele aferente activitatii de IT? 


Raspunsul specialistului:


Astfel, societatea trebuie sa presteze activitate corespunzatoare unuia dintre dintre codurile CAEN de mai sus (5821, 5829, 6201, 6202, 6209) si activitatea de creare de programe pentru calculator sa fie destinata comercializarii si nu pentru uzul intern al societatii.



Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Mariana Prejbeanu de Mariana Prejbeanu
--> Studii: licentiata in stiinte economice cu o bogata experienta profesionala in domeniul contabilitate-fiscalitate-audit (peste 35 de ani); --> Experienta: ?- expert contabil din anul 1996, membru CECCAR;?- lichidator din anul 2000, membru UNPIR;?- auditor financiar din anul 2007, membru CAFR si ASPAAS;?- consultant fiscal din anul 2007, membru CCF;?- a sustinut cursuri contabilitate/fiscalitate pentru pregatire examen lichidatori;?- fost director economic la societati din domeniul de contabilitate;?- in prezent, cu activitate in domeniu - colaborare cu diferite societati;?- efectueza expertize contabile/fiscale judiciare/extrajudiciare?- colaborator al Rentrop & Straton din anul 2016.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016