Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pana pe 31 decembrie 2028, persoanele fizice si firmele trebuie sa indeplineasc? mai multe conditii.
Potrivit art. 60 din Codul Fiscal sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetarii, inovarii si digitalizarii, al ministrului muncii si solidaritatii sociale, al ministrului educatiei si al ministrului finantelor.
Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Pe langa reglementarile din Codul fiscal, conditiile in care se acorda facilitatile in domeniul IT sunt reglementate de Ordinul nr. 20463/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator publicat in data de 02 mai 2023.
Scutiri la impozitul pe venit. 7 conditii trebuiesc indeplinite cumulativ
Conform art. 1 din acest ordin, facilitatile in domeniul IT se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1) angajatorul isi desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei;
2) obiectul de activitate al angajatorului trebuie sa includa crearea de programe pentru calculator corespunzatoare unuia dintre codurile CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.
3) veniturile sunt realizate in baza unui contract individual de munca la functia de baza;
4) postul face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel putin unul dintre urmatoarele domenii, evidentiat in organigrama angajatorului: tehnologia informatiei si a comunicatiilor, inteligenta artificiala si tehnologii digitale emergente, administrare fiscala in format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare si transformare digitala;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In organigrama angajatorului trebuie sa existe un compartiment care cu unul din obiectele de activitate mai sus prevazute.
5) posturile pe care sunt angajati salariatii corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in tabelul de mai jos;
6) salariatii detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
7) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii cu o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
In cazul scutirii de impozit pe venit pentru software, societatea este obligata sa aiba cod CAEN principal unul din cele aferente activitatii de IT?
Raspunsul specialistului:
Astfel, societatea trebuie sa presteze activitate corespunzatoare unuia dintre dintre codurile CAEN de mai sus (5821, 5829, 6201, 6202, 6209) si activitatea de creare de programe pentru calculator sa fie destinata comercializarii si nu pentru uzul intern al societatii.
Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
--> Studii: licentiata in stiinte economice cu o bogata experienta profesionala in domeniul contabilitate-fiscalitate-audit (peste 35 de ani); --> Experienta: - expert contabil din anul 1996, membru CECCAR; - lichidator din anul 2000, membru UNPIR; - auditor financiar din anul 2007, membru CAFR si ASPAAS; - consultant fiscal din anul 2007, membru CCF; - a sustinut cursuri contabilitate/fiscalitate pentru pregatire examen lichidatori; - fost director economic la societati din domeniul de contabilitate; - in prezent, cu activitate in domeniu - colaborare cu diferite societati; - efectueza expertize contabile/fiscale judiciare/extrajudiciare - colaborator al Rentrop & Straton din anul 2016.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nu toti angajatii IT sunt scutiti de la plata impozitului pe venitFacilitatea de 1.500 lei pentru cresa si gradinita ar putea fi extinsa la mai multi beneficiariFonduri de 29 de milioane de euro pentru IMM-uri si microintreprinderi in vederea dezvoltarii de proiecte IT&CGhid util pentru a beneficia de indrumare si asistenta telefonica ANAFCastigatorii programului Start-Up Nation 2017, asteptati sa isi ridice banii de la stat. Mai au mai putin de o luna termen.Ultimele articole
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Facilitati fiscale in DOMENIUL IT. ANAF a publicat un Ghid care se aplica incepand cu veniturile lunii noiembrie 2023Scutiri fiscale in IT. Cum se determina impozitul scutit in cazul salariilor peste plafonul de 10.000 lei?Aplicarea prevederilor Legii 296/2023 in DOMENIUL ITArticole similare
A inceput cea de-a doua sesiune a Masurii 1 -microgranturi de 2.000 de euro. Cine poate beneficia de ajutorDeductibilitate TVA pentru aprovizionare combustibil - echipamente tehnologiceONRC scoate la concurs 182 de posturi. Ce conditii trebuie sa indeplineasca candidatiiJustificarea livrarii intracomunitare de bunuri. Care e procedura?Scutire TVA si achizitie intracomunitara. Cum procedam cand societatea nu are CMR?Ultimele articole
Beneficii neimpozabile. Care este cota maxima pentru deducerea cadourilor din fondul de salarii al angajatilor?Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023IMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateTOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeCategoria platitorilor de impozit micro a fost restrictionata prin OG 16/2022. Ce schimbari vor intra in vigoare din 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"