keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Livrari intracomunitare de bunuri catre o persoana fizica nerezidenta. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Nov. 2010
Tags: livrari intracomunitare, tva, decont tva,

Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 19-Noiembrie-2010Intrebare:In luna noiembrie 2010 am livrat unei persoane fizice nerezidenta irlandeza, o cantitate de 300 de tone de asfalt, ce este folosita ...

Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 19-Noiembrie-2010

Intrebare:

In luna noiembrie 2010 am livrat unei persoane fizice nerezidenta irlandeza, o cantitate de 300 de tone de asfalt, ce este folosita pentru o lucrare interna. Aceasta ne-a comunicat codul de inregistrare fiscala in scopuri de TVA din Franta. Va rugam sa ne spuneti daca factura intocmita catre beneficiar se intocmeste cu TVA si in ce conditii.

Raspuns:

Nu ati precizat daca persoana fizica respectiva se incadreaza in categoria persoanelor impozabile sau este pur si simplu o persoana fizica neimpozabila care nu realizeaza activitati de natura economica.

Recunosc faptul ca nu inteleg ce reprezinta "lucrare interna". Daca "lucrare interna" inseamna ca asfaltul s-a livrat pe teritoriul Romaniei pentru executarea unei lucrari, firma dvs. este obligata sa colecteze TVA la cota standard prin inscrierea sumei TVA in factura emisa pe numele persoanei fizice. In lipsa unui document de transport prin care se face dovada ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei, se considera ca firma dvs. a efectuat o livrare pe teritoriul national al Romaniei chiar daca beneficiarul a comunicat un cod de inregistrare in scopuri de TVA care ii apartine sau care este "preluat" de la o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Franta
 
Daca livrarea astfaltului a avut loc pe teritoriul unui stat membru, firma dvs. poate considera operatiunea drept o livrare intracomunitara reglementata prin art. 143 alineatul 2 litera a) sub rezerva respectarii urmatoarelor doua conditii cumulative:

- beneficiarul sa va transmita numarul de inregistrare in scopuri de TVA emis pe numele sau de catre o autoritate fiscala din orice alt stat membru, dar nu din Romania. In acest caz, in calitate de furnizor al bunurilor din Romania, firma dvs. are obligatia sa verifice valabilitatea codului comunicat. In situatia in care codul este invalid, livrarea efectuata  nu se mai incadreaza la operatiuni scutite cu drept de deducere, ci la operatiuni taxabile pentru care se colecteaza TVA.
 
- sa existe dovada ca bunurile au fost transportate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul unui stat membru, indiferent de faptul ca acel stat este Irlanda sau Franta sau Italia, etc.  
 
Pe langa cele doua conditii prezentate, firma dvs. trebuie sa justifice scutirea si in baza unor documente justificative.  Prin articolul 10 din OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin OMFP 3419/2009 publicat in M.Of. nr. 915 din 28 decembrie 2009, sunt enumerate urmatoarele documente impuse pentru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA: 

- factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;

- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;  

- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
 
Operatiunea de livrare intracomunitara astfel justificata  se declara prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 si se raporteaza prin declaratia cod 390 dupa evidentierea facturii emise  in jurnalul pentru vanzari.
            
Pentru a face dovada transportului de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul comunitar, furnizorul solicita cumparatorului, in copie, documentul de transport al bunurilor. Chiar daca este in copie, acest document trebuie luat in considerare de catre organul de inspectiei fiscala care verifica incadrarea corecta a operatiunii la L.I.C.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016