Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru a veni in ajutorul persoanelor juridice care folosesc platforme online pentru tranzactionare, Ministerul Economiei anunta ca vor fi introduse noi reguli care au ca principal scop stabilirea unui cadru legal care sa garanteze termene si conditii transparente.
- pietele online,
- magazine online de aplicatii software si/sau platforme de socializare,
- motoare de cautare, indiferent de sediul social al acestora, in cazul in care ofera servicii pentruutilizatorii persoane juridice cu sediul in UE si care fac tranzactii cu clienti, de asemenea localizati in UE.
“UE introduce noi reguli pentru a oferi comerciantilor un mediu de tranzactionare online mult mai transparent, echitabil si predictibil precum si un sistem eficient pentru solutionarea plangerilor. Reprezentantii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene (UE) au ajuns astazi (joi -14 februarie, n.r.) la un acord de principiu cu Parlamentul European pe propunerea de regulament referitoare la relatia dintre platformele on-line si comerciantii care isi desfasoara activitatea prin intermediul acestora. Acordul va fi inaintat statelor membre pentru acordul final in Comitetul Reprezentantilor Permanenti” se mai arata in comunicat.
Coordonarea acestui dosar a fost facuta de Ministerul Economiei, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Consiliului Concurentei din Romania.
„Noile reguli vor crea predictibilitatea necesara afacerilor la nivelul UE, daca acestea vor sa beneficieze de avantajele e-commerce. Este un pas important in desavarsirea Pietei Unice Digitale europene. Transparenta este esentiala!” a declarat Niculae Badalau, Ministrul roman al economiei.
Noile reguli au fost gandite in contextul in care, in prezent, mai bine de 1 milion de persoane juridice comercializeaza prin intermediul acestora. Estimarile arata ca 60% din consumul privat si 30% din consumul public de bunuri si servicii raportat la economia digitala sunt tranzactionate via intermediari online. In timp ce ofera un potential imens in termeni de acces la piete (transfrontaliere), persoanele juridice europene nu pot exploata intregul potential economic al platformelor ca urmare a existentei unor practici comerciale daunatoare si a lipsei unor mecanisme efective de adresare a plangerilor in Uniune. In acelasi timp, furnizorii de servicii online se confrunta cu dificultati de operare pe piata unica ca efect al fragmentarii existente.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
ATENTIE!
Pentru inceput, acordul de principiu va fi transmis organismelor relevante ale Consiliului si Parlamentului European pentru acordul final si ulterior va fi transmis pentru adoptarea finala de catre aceste institutii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 05 - 11 mai 2008In atentia firmelor: creste numarul de TRANZACTII ONLINENoi masuri practice pentru tranzactiile online transfrontaliere dintre intreprinderi si consumatoriArticole similare
MINISTERUL ECONOMIEI a emis un comunicat privind impozitarea IMMNoutati legislatie Fiscala 15-19 decembrie 2008 - Monitorul OficialSecretarul de stat MEEMA: „Viitoarea strategie de redresare trebuie sa fi axata pe IMM-uriâ€Schema de ajutor de stat pentru HoReCa a fost modificata! Din grant beneficiarii pot achita obligatii fiscale si alte creante bugetareO noua conceptie asupra formularelor financiar-contabileUltimele articole
TOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024Mod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticProcedura de implementare a sesiunii nr. 2 aferente Masurii 1 -Microgranturi din fonduri externe nerambursabileAngajatorii vor depune mai putine documente pentru obtinerea subventiei de somajContribuabilii care nu au achizitionat inca Registrul Unic de Control vor fi scutiti de amenziArticole similare
Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneChiritoiu, despre Black Friday: Se lucreaza la o noua legislatie care sa regleze problema promotiilor!Noi masuri CE: Comertul cu amanuntul si consultare privind practicile comerciale neloialeExceptiile OG 28 din 1999 referitoare la casa de marcatCodul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul V - Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilorUltimele articole
Proiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulCase de marcat electronice dotate cu POS. ONG-urile au aceasta obligatie?e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Finantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de baniPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"