Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministerul Economiei: NOI reguli pentru tranzactiile online!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 15 Feb. 2019
Tags: tranzactii online, ministerul economiei, comercianti

Pentru a veni in ajutorul persoanelor juridice care folosesc platforme online pentru tranzactionare, Ministerul Economiei anunta ca vor fi introduse noi reguli care au ca principal scop stabilirea unui cadru legal care sa garanteze termene si conditii transparente.

“Principalul scop al acestui regulament este acela de a stabili un cadru legal care sa garanteze termene si conditii transparente pentru utilizatorii persoane juridice ai platformelor online, precum si modalitati efective de despagubire in cazul incalcarii termenelor si conditiilor de catre platformele online”, anunta ministerul intr-un comunicat de presa, remis joi.
 
Potrivit sursei citate, platformele online care intra sub incidenta acestui regulament include:
  • pietele online,
  • magazine online de aplicatii software si/sau platforme de socializare,
  • motoare de cautare, indiferent de sediul social al acestora, in cazul in care ofera servicii pentruutilizatorii persoane juridice cu sediul in UE si care fac tranzactii cu clienti, de asemenea localizati in UE.
Asadar, Ministerul preconizeaza ca Transparenta tranzactiilor pe platformele online va creste, dupa ce s-a ajuns la un acord de principiu asupra propunerii de Regulament referitoare la relatia dintre platformele online si comerciantii care-si desfasoara activitatea prin intermediul acestora

“UE introduce noi reguli pentru a oferi comerciantilor un mediu de tranzactionare online mult mai transparent, echitabil si predictibil precum si un sistem eficient pentru solutionarea plangerilor. Reprezentantii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene (UE) au ajuns astazi (joi -14 februarie, n.r.) la un acord de principiu cu Parlamentul European pe propunerea de regulament referitoare la relatia dintre platformele on-line si comerciantii care isi desfasoara activitatea prin intermediul acestora. Acordul va fi inaintat statelor membre pentru acordul final in Comitetul Reprezentantilor Permanenti” se mai arata in comunicat.

Coordonarea acestui dosar a fost facuta de Ministerul Economiei, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Consiliului Concurentei din Romania.

„Noile reguli vor crea predictibilitatea necesara afacerilor la nivelul UE, daca acestea vor sa beneficieze de avantajele e-commerce. Este un pas important in desavarsirea Pietei Unice Digitale europene. Transparenta este esentiala!” a declarat Niculae Badalau, Ministrul roman al economiei.

Noile reguli au fost gandite in contextul in care, in prezent, mai bine de 1 milion de persoane juridice comercializeaza prin intermediul acestora. Estimarile arata ca 60% din consumul privat si 30% din consumul public de bunuri si servicii raportat la economia digitala sunt tranzactionate via intermediari online. In timp ce ofera un potential imens in termeni de acces la piete (transfrontaliere), persoanele juridice europene nu pot exploata intregul potential economic al platformelor ca urmare a existentei unor practici comerciale daunatoare si a lipsei unor mecanisme efective de adresare a plangerilor in Uniune. In acelasi timp, furnizorii de servicii online se confrunta cu dificultati de operare pe piata unica ca efect al fragmentarii existente.

ATENTIE!
Regulamentul se va aplica la 12 luni de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

Pentru inceput, acordul de principiu va fi transmis organismelor relevante ale Consiliului si Parlamentului European pentru acordul final si ulterior va fi transmis pentru adoptarea finala de catre aceste institutii.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministerul Economiei: NOI reguli pentru tranzactiile online!":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016