Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mai multe modificari au fost aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024, iar in continuarea articolului redam un tabel comparativ cu toate schimbarile, publicat de ANAF pe site-ul oficial.
TOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024
Forma Legii nr. 82/1991 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 138/2024
Art. 22
Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate se intocmeste balanta de verificare, cel putin la incheierea exercitiului financiar, la termenele de intocmire a situatiilor financiare, a raportarilor contabile, precum si la finele perioadei pentru care entitatea trebuie sa intocmeasca declaratia privind impozitul pe profit/venit, potrivit legii.
Forma Legii nr. 82/1991 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 138/2024
Articolul 22 se modifica:
Art. 22. — Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, lunar se intocmeste balanta de verificare.
Forma Legii nr. 82/1991 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 138/2024
Art. 28
(9) Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor .
(10) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
Forma Legii nr. 82/1991 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 138/2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
La articolul 28, alin. (9) si (10) se modifica:
(9) Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor, si se pastreaza timp de 10 ani.
(10) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre reprezentantul legal, precum si de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, angajata potrivit legii.
Forma Legii nr. 82/1991 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 138/2024
Art. 36
(1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (3) depun un exemplar al situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa cum urmeaza:
a) societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) celelalte persoane juridice, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Forma Legii nr. 82/1991 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 138/2024
La articolul 36, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)—(3) depun un exemplar al situatiilor financiare anuale la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa cum urmeaza:
a) societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare- dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, pana la data de 31 mai inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare;
b) celelalte persoane juridice, pana la data de 30 aprilie inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare.
Continuarea, AICI»
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Procedura de compensare: Consecintele nerespectarii ei. Regulament si sanctiuniCe modificari a adus OMFP 170/2015 in ceea ce priveste functionarea PFA-urilor?Obligatii contabile si fiscale pentru persoanele juridice care se dizolva cu sau fara lichidareFiscul reglementeaza mai multe aspecte contabile printr-un nou Proiect de OrdinReminder ANAF! 30 mai 2022, termen limita de depunere a situatiilor financiare anuale pentru anumiti contribuabiliUltimele articole
NOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Situatii financiare. Cine are dreptul sa semneze situatiile financiareRaportari contabile la 30 iunie 2024: pana cand se depun si cine are aceasta obligatieCum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariModificari aduse Legii 241/2025 prin Legea 126/2024 privind combaterea evaziunii fiscale. Tabel comparativArticole similare
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Situatii financiare anuale. De cand exista obligatia de a fi depuse EXCLUSIV electronicNOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?Facturile simplificate B2B si B2C trebuie transmise in E-Factura din 2025. Care sunt exceptiileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"