Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatiile entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: omfp 65/2015, exercitiu financiar diferit, anul calendaristic, situatiile financiare anuale, 30 mai 2015

Redam mai jos obligatiile entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

* Exerctiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania.

* Persoanele nou-infiintate, care se incadreaza in categoria celor prevazute mai sus, pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic de la data infiintarii acestora.

[art. 27 alin. (3) si (5) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare]


Persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au
urmatoarele obligatii:

- sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale MinisteruluiFinantelor Publice, in conditiile prevazute la art. 37 din Legea  contabilitatii;

- sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.

Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii;

- sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale.

[art. 27 alin. (3), art.28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si OMFP nr. 1878/2010]

Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, intocmesc si depun la unitatile teritoriale ale MFP:

- o declaratie pe propria raspundere, in 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, in cazul in care nu au desfasurat activitate de la infiintare pana la incheierea exercitiului financiar de raportare, care sa cuprinda: denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare), adresa si numarul de telefon, nr. de inregistrare la registrul comertului, codul unic de inregistrare, si capitalul social. (02 martie 2015) (OMFP 65/2015)

- raportarile contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa. Termenul pentru depunerea raportarilor anuale este de 150 de zile de la incheierea anului calendaristic. (30 mai 2015) ( OMFP 65 /2015) - situatii financiare anuale incheiate la data stabilita conform art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata (formulare prevazute de OMFP nr. 1878/2010). Termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar ales.

Programul pentru intocmirea raportarilor contabile la 31 decembrie este distinct de programul de asistentaaplicabil pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si ambele pot fi descarcate de pe serverul de web al MFP la adresa: www.mfinante.ro/ANAF/declaratii electronice/descarcare
declaratii/situatii financiare anuale/raportari anuale 2014.


Baza legala:
- Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- OMFP nr. 1878/2010 privind intocmirea situatiilor financiare anuale de catre entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- OMFP 65/2015 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor anuale ale operatorilor econimici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice


Sursa: Finante Publice Brasov

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatiile entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016