Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este structura raportarilor contabile la 30 iunie 2024?
- Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul MF nr. 1.802/2014, si subunitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si de sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, intocmesc si depun urmatoarele formulare:
a) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii(cod10);
b) Contul de profit si pierdere(cod20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere(cod20);
c) Date informative (cod 30), formulare prevazute la capitolul II din anexa care face parte integranta din Ordinul MF nr. 2195/2023.
Structura acestora se determina in functie de categoria in are se incadreaza entitatile stabilita conform pct. 9 din reglementarile contabile (microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari).
Baza legala: Anexa - Cap. I pct. 4 alin. (1) Ordin MF nr. 3100/2024
- Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul MF nr. 2.844/2016, intocmesc si depun urmatoarele formulare:
b) Situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20);
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
c) Date informative(cod30), formulare prevazute la capitolul III din anexa care face parte integranta din Ordinul MF nr. 3100/2024.
Baza legala: Anexa - Cap. I pct. 4 alin. (2) Ordin MF nr. 3100/2024
ATENTIE! Entitatile completeaza datele de identificare (denumirea entitatii, adresa, numarul de telefon si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare, fara a folosi prescurtari sau initiale.
In casute se trec codurile care delimiteaza incadrarea entitatilor.
Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu aceste date conduce la imposibilitatea identificarii entitatii si, in consecinta, se considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2024 nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata pentru nedepunere.
Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic:
-completeaza formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu informatiile corespunzatoare datelor de 1 ianuarie 2024 si 30 iunie 2024.
-completeaza formularul "Contul de profit si pierdere"/"Contul prescurtat de profit si pierdere", respectiv formularul "Situatia veniturilor si cheltuielilor" cu informatiile corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2023 - 30 iunie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024.
Baza legala: Anexa - Cap. I pct. 5 alin. (1), pct. 6, pct. 8 alin. (3), pct. 10 Ordin MF nr. 3100/2024
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Informatiile din raportarile anuale depuse de contribuabili vor fi publicate pe serverul FinantelorReducerea pentru impozitul pe profit prevazuta de OUG 153/2020 poate fi aplicata bilantului de la 30 iunie 2022?Obligatiile entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic?Depunere RAPORTARI CONTABILE la 30 iunie 2024. Cum trebuie sa procedati in cazul in care apar eroriNedepunerea la timp a Raportarilor Contabile la 30 iunie 2022 se sanctioneaza conform Legii 81/1991Ultimele articole
Situatii financiare anuale. De cand exista obligatia de a fi depuse EXCLUSIV electronicNOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Situatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Depunere raportari semestriale din anii precedenti. Exista exceptii in acest caz?Raportari semestriale. Cine semneaza raportarile contabile la 30 iunie 2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"