keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Noi masuri practice pentru tranzactiile online transfrontaliere dintre intreprinderi si consumatori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 15 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: masuri transfrontaliere, tranzactii online, intreprinderi, consumatori, tva

Comisia a propus noi masuri practice in cadrul pachetului privind modernizarea TVA pentru tranzactiile online transfrontaliere dintre intreprinderi si consumatori (B2C). Masurile au ca scop sprijinirea comertului electronic transfrontalier in ceea ce priveste respectarea legislatiei in materie de TVA, prin eliminarea barierelor legate de TVA pentru intreprinderile online, in special pentru intreprinderile nou-infiintate si IMM-uri, precum si combaterea fraudei in domeniul TVA pentru tranzactiile online realizate de intreprinderile din afara UE. Aceste masuri includ, in special:

- modificari ale mini-ghiseului unic, care permite anumitor intreprinderi sa isi respecte obligatiile in materie de TVA in orice stat membru prin intermediul unui portal digital online, gazduit de administratia lor fiscala si in propria lor limba. Aceste modificari includ introducerea unui prag transfrontalier al TVA in interiorul UE si noi cerinte simplificate de asigurare a conformitatii (va fi introdus un nou prag transfrontalier de TVA in interiorul UE, de 10 000 EUR; pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea online, ale caror vanzari transfrontaliere se situeaza sub prag, aceste vanzari vor fi tratate ca vanzari pe piata interna, TVA-ul fiind platit administratiei fiscale proprii; cerinta prezentarii a doua elemente de proba de catre furnizorii de servicii electronice care au o cifra de afaceri mai mica de 100 000 EUR a devenit mai supla; vanzatorii online vor putea sa aplice normele tarii de origine in domenii precum facturarea si tinerea registrelor, facilitand astfel respectarea legislatiei in materie de TVA; vor fi introduse noi audituri coordonate, pentru a se evita posibilitatea ca acesti vanzatori sa faca obiectul unor cereri separate de audit la nivel national);

- extinderea mini-ghiseului unic existent la prestarile de servicii in interiorul UE, altele decat cele carora li se aplica in prezent, si la vanzarile de bunuri la distanta, atat in interiorul UE, cat si din tari terte, ceea ce va simplifica radical colectarea TVA si va asigura conditiile pentru eliminarea incepand cu 1 ianuarie 2021 a regimului de scutire a transporturilor mici, care prevede scutirea de TVA a importului de marfuri cu o valoare neglijabila care nu depaseste valoarea totala de 22 de euro;
 
- eliminarea pragurilor actuale pentru vanzarile la distanta din interiorul UE, precum si a scutirii de TVA pentru importurile de transporturi mici de bunuri din afara UE (le-ar permite statelor membre sa aplice cote reduse sub nivelul minim de 5 %,);
 
- modificari ale normelor existente pentru a le permite statelor membre sa aplice o cota redusa de TVA publicatiilor electronice, cum ar fi cartile electronice sau ziarele online, asa cum este deja cazul publicatiilor echivalente tiparite.
 
Pozitia Sectiunii ECO din cadrul CESE pentru Pachetul digital privind TVA

I
n data de 5.05.2017, in cadrul Sectiunii pentru uniunea economica si monetara si coeziune economica si sociala a CESE, la care a participat  si reprezentantul CNIPMMR, a fost dezbatut si aprobat proiectul de aviz ECO/421 privind Pachetul digital privind TVA pe piata unica digitala (TVA privind comertul electronic, publicatiile electronice si cartile in format electronic), cu urmatoarele concluzii si recomandari:
 
Se saluta pachetul privind modernizarea TVA pentru comertul electronic transfrontalier si sustine atat obiectivele sale, cat si atentia pe care o acorda preocuparilor IMM-urilor. Aceste norme propuse vor avea un impact major asupra intreprinderilor care vand bunuri si servicii online, permitandu-le sa beneficieze de norme mai echitabile, de costuri de asigurare a conformitatii mai mici, precum si de conditii de concurenta echitabile in raport cu intreprinderile din afara UE. Pe termen lung, propunerile vor contribui, de asemenea, la un sistem european de TVA care sa reziste probei timpului.
 
Punerea in aplicare a mini-ghiseului unic pentru TVA a avut un impact semnificativ asupra reducerii costurilor de asigurare a conformitatii. Cu toate acestea, respectivele economii nu au fost neaparat resimtite in aceeasi masura de catre intreprinderile de diferite dimensiuni. in special IMM-urile au intampinat dificultati cu privire la o serie de elemente de asigurare a conformitatii in ceea ce priveste mini-ghiseului unic pentru TVA si si-au exprimat preocupari majore. Prin urmare, se salutat faptul ca modificarile propuse la mini-ghiseului unic pentru TVA ofera solutii la aceste preocupari.
Avand in vedere succesul inregistrat, pana in prezent, de mini-ghiseului unic pentru TVA, in ceea ce priveste reducerea costurilor de asigurare a conformitatii pentru intreprinderile implicate in comertul transfrontalier, extinderea acestuia la alte servicii decat cele incluse in prezent, precum si la achizitiile si importurile intracomunitare de bunuri, este un pas firesc inainte. in afara de reducerea potentiala a costurilor de asigurare a conformitatii, extinderea va crea, de asemenea, conditii de concurenta echitabile in cadrul sectorului de comert electronic, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv in special asupra IMM-urilor. Extinderea mini-ghiseului unic la bunuri creeaza conditii pentru o posibila eliminare a regimului de scutire a transporturilor de valoare mica, care a creat o denaturare a concurentei, intreprinderile cu sediul in afara UE avand un avantaj competitiv fata de cele cu sediul in cadrul UE. Prin urmare, se saluta propunerea de extindere a mini-ghiseului unic.
 
Modificarile cotelor de TVA aplicabile publicatiilor electronice ar elimina distinctia dintre publicatiile fizice si cele electronice si ar asigura neutralitatea pe aceasta piata. Cu toate acestea, desi saluta eliminarea acestei denaturari a concurentei, se evidentiaza riscul pe care o astfel de eliminare il constituie pentru baza de aplicare a TVA. De asemenea, se constata ca masurile propuse sunt percepute de Comisia Europeana ca un preambul la o reforma mai ampla a structurii cotei de TVA a UE si se exprima preocuparea pentru impactul pe care o astfel de dezarmonizare l‑ar avea asupra intreprinderilor implicate in comertul transfrontalier, in special asupra IMM‑urilor.
 
 
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016