Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Achizitii de bunuri cu TVA de catre persoana neinregistrata in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2009
Tags: studiu de caz, achizitiilor, tva, codul fiscal, taxa

Problema:O societate persoana impozabila stabilita in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, efectueaza de la o firma inregistrata in scopuri de TVA in Polonia ...

Problema:
O societate persoana impozabila stabilita in Romania, neinregistrata in scopuri  de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, efectueaza de la o firma inregistrata in scopuri de TVA in Polonia bunuri la preturi care includ TVA. Daca pentru aceste achizitii exista o limita si daca pentru aceste achizitii exista obligatii declarative in Romania?

Solutie oferita in iulie 2009:

Conform art. 126 alin. (3) alin. a) din Codul fiscal, este operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata achizitia intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, pentru care locul este considerat a fi in Romania potrivit art. 1321, efectuata cu plata, de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare, care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta.

Conform art. 126 alin. (4) din Codul fiscal, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;

b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.

Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

Pentru calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, se iau in considerare urmatoarele elemente:

a) valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare care se efectueaza ca urmare a achizitiilor efectuate din toate statele membre, cu exceptia urmatoarelor achizitii din alte state membre si a achizitiilor intracomunitare: achizitiilor intracomunitare de produse accizabile; achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport; achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal; achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal; achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati, asa cum sunt definite la art. 1522 din Codul fiscal, in cazul in care aceste bunuri au fost taxate conform unui regim special similar celui prevazut la art. 1522  din Codul fiscal in statul membru din care au fost livrate; achizitiilor de gaze naturale si energie electrica a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal;

b) valoarea tranzactiei ce conduce la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;

c) valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.

In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit, persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 1531 alin. (1) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pe perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator. Aceasta inregistrarea se solicita inaintea efectuarii achizitiei intracomunitare, in cazul in care valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.

Aceasta inregistrare se anuleaza conform art. 1531 alin. (5) oricand dupa incheierea anului calendaristic urmator celui in care s-a efectuat inregistrarea, daca plafonul pentru achizitii intracomunitare nu a fost depasit in anul calendaristic care a urmat celui in care persoana a fost inregistrata si daca dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care persoana a fost inregistrata, persoana respectiva nu efectueaza o achizitie intracomunitara in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA obtinut conform art. 1531 alin. (1) din Codul fiscal.

 Persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, care nu depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare, poate opta pentru regimul general prevazut la art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. Aceste persoane sunt obligate la plata taxei in Romania pentru toate achizitiile intracomunitare de la data la care isi exercita optiunea, si vor solicita un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 1531 alin. (2) din Codul fiscal. Aceste persoane pot solicita anularea inregistrarii oricand dupa incheierea a doi ani calendaristici ce urmeaza celui in care s-au inregistrat, conform art. 1531  alin. (6) din Codul fiscal.

 Aceasta inregistrare se anuleaza conform art. 1531 alin. (6) din Codul fiscal in cazul in care dupa incheierea a doi ani calendaristici consecutivi de la inregistrare, persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu efectueaza o achizitie intracomunitara in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA obtinut conform art. 1531 alin. (2) din Codul fiscal, cand se considera ca aceste persoane si-au reexercitat optiunea in conditiile art. 126 alin. (6) si art. 1531 alin. (7) din Codul fiscal, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt obligate sa ramana inregistrate in urma depasirii plafonului pentru achizitii intracomunitare, in anul calendaristic anterior, situatie in care inregistrarea se anuleaza dupa incheierea anului calendaristic urmator celui in care s-a depasit plafonulul pentru achizitii intracomunitare.

Codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 1531 pentru plata taxei aferente achizitiilor intracomunitare de bunuri se comunica furnizorului, de fiecare data cand se realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri. Comunicarea codului este optionala in cazul in care persoana respectiva beneficiaza de prestari de servicii, conform art. 133 alin. (2) lit. c) - f), lit. h) pct. 2 si lit. i). Pentru alte operatiuni constand in livrari de bunuri si prestari de servicii este interzisa comunicarea codului de inregistrare in scopuri de TVA, obtinut in temeiul art. 1531, furnizorilor/prestatorilor sau clientilor.

Nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 1531  din Codul fiscal pentru plata taxei aferente achizitiilor intracomunitare de bunuri:

- persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila care nu este inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri accizabile; 

- orice persoana care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace noi de transport, care nu este inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal;

- institutiile publice care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, pentru intreaga activitate sau numai pentru parte din structura, pentru toate achizitiile intracomunitare de bunuri si care vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153, indiferent daca achizitiile sunt destinate utilizarii pentru activitatea desfasurata in calitate de autoritate publica, pentru care institutia publica nu are calitatea de persoana impozabila, sau pentru activitati pentru care institutia publica are calitatea de persoana impozabila.

Conform art. 1563 alin. (1) – (5) din Codul fiscal, persoanele inregistrate conform art. 1531, dar neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153, trebuie sa depuna la organele fiscale competente un decont special de taxa pentru:

a) achizitii intracomunitare, altele decat achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi sau de produse accizabile;

b) operatiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. c), d) si e).

Persoanele impozabile neinregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531, trebuie sa depuna la organele fiscale competente un decont special de taxa pentru operatiunile pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. b).

Persoanele care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531, trebuie sa depuna la organele fiscale competente un decont special de taxa privind achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi.

Persoanele impozabile care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 si persoanele juridice neimpozabile, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531, trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente un decont special de taxa pentru:

a) achizitii intracomunitare de produse accizabile;
b) operatiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. f), cu exceptia situatiei in care are loc un import de bunuri sau o achizitie intracomunitara;
c) operatiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. g).

Decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei dupa cum urmeaza:

a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiilor intracomunitare;
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Continutul decontului special si instructiunile de completare sunt aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1498/2008.

Conform art. 1564 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, fiecare persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 153 si 153 1, trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unui trimestru calendaristic, o declaratie recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, conform modelului stabilit de Ministerul Finantelor Publice, care va cuprinde suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care aceasta persoana impozabila este obligata la plata taxei, conform art. 151, si pentru care exigibilitatea taxei a intervenit in trimestrul calendaristic respectiv.

Declaratiile recapitulative se depun numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru achizitiile intracomunitare de bunuri.

Continutul declaratiei recapitulative si instructiunile de completare sunt aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 552/2008.

O persoana impozabila stabilita in Romania neinregitrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal este o intrprindere mica care beneficiaza de aplicarea regimului special de scutire de taxa prevazut la art. 152 din Codul fiscal si care este o persoana impozabila care efectueaza numai operatiuni pentru care taxa nu este deductibila sau persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Pana la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare de 100.000 euro prevazut la art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate in Romania de intreprinderea mica din exemplul nostru nu sunt operatiuni impozabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in Romania conform art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal pentru care sa fie persoana obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal, neavand obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 1564 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 31 iulie 2009

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016