Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Ajustare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2009
Tags: studiu de caz, ajustare tva, tva,

Problema:Societatea noastra este persoana juridica inregistrata ca platitor de TVA si are ca obiect de activitate productia de produse chimice, produse taxabile cu drept de deducere ,pe care le ...

Problema:
Societatea noastra este persoana juridica inregistrata ca platitor de TVA si are ca obiect de activitate
productia de produse chimice, produse taxabile cu drept de deducere ,pe care le livreaza atat in tara cat si in Comunitatea Europeana.

Mentionam ca in medie rulajul lunar al contului 4426 este de 105.000 lei, iar al contului 4427 este 112.000 lei , cifra de afaceri fiind de aproximativ 700.000 lei/luna.

1) In iunie 2001 societate a receptionat si dat in folosinta o vila-locuinta de serviciu , realizata in regie proprie in valoare de 464.000 lei,din care s-a amortizat pana in prezent 69.000 lei, valoare neamortizata 395.000 lei. Pentru aceasta constructie ,societatea a dedus TVA pe parcursul realizarii ei (1996-2001), pentru diverse prestari servicii si materiale utilizate. In 2009 societatea doreste sa vanda aceasta vila unei personae fizice cu suma de 500.000 lei. Deoarece nu este constructie noua , se incadreaza la art.141 alin.(2) lit.f din Legea 571/2003 ,vanzarea fiind scutita de TVA.  Intrebare : Pentru aceasta operatiune scutita se datoreaza TVA prin ajustarea TVA-ului? Daca  da, care este suma  datorata, cum se calculeaza prorata si pe ce perioada?

Solutie oferita in iulie 2009 de Departamentul Consultanta  Consilier TVA:

In situatia in care cladirea a fost achizitionata inainte de data aderarii si nu a suportat lucrari de modernizare si transformare in perioada 2005 – 2009, constructia respectiva poate fi considerata cladire veche pentru faptul ca a  fost ocupata inainte de data aderarii. Vanzarea unor astfel de cladiri se face prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA asa cum este reglementata operatiunea prin Codul fiscal la art. 141 alin. (2) lit. f), cu posibilitatea formularii optiunii de taxare. Deci inainte de a lua o decizie cu privire la aplicarea regimului de taxare, trebuie sa analizati daca nu cumva acel imobil fie se considera nou datorita lucrarilor de modernizare, transformare efectuate ulterior datei primei ocupari, fie se considera vechi, dar cu obligativitatea ajustarii pe o perioada de 5 ani. Astfel de situatii posibile care restrictioneaza incadrarea vanzarilor de cladiri in regim de scutire fara drept de deducere a TVA sunt detaliate prin art. 161 “dispozitii tranzitorii” de la alin. (1) – (14). In situatia in care pentru acele lucrari de modernizare si transformare  firma dvs. si-a exercitat dreptul de deducere a TVA, in anumite conditii, vanzarea in regim de scutire impune ajustarea dreptului de deducere exercitat initial.

De retinut este faptul ca in categoria odernizarilor nu se includ lucrarile de reparatii si intretinere ale cladirii.

In cazul unei cladiri vechi achizitionate si ocupate inainte de data aderarii, vandute dupa data aderarii, ajustarea taxei deduse initial se face doar in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani. De exemplu:

  • daca respectiva cladire a fost construita in regie proprie, a fost data in folosinta in anul 2001, dar in perioada 2005 – 2009 firma dvs. nu a efectuat lucrari de modernizare si transformare, vanzarea in anul 2009 se poate efectua prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere. Deoarece perioada de ajustare a expirat in anul 2006, firma dvs. nu trebuie sa efectueze ajustarea sumei deduse initial pe parcursul construirii cladirii pana in anul 2001.  Acest fapt este reglementat prin alin. (8) al art. 161 din Codul fiscal.
  • daca respectiva cladire a fost data in folosinta in anul 2001, dar firma dvs. a efectuat lucrari de modernizare si transformare dupa data aderarii, iar valoarea acestor lucrari nu depaseste 20% din valoarea constructiei, vanzarea in anul 2009 se poate efectua prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere, dar cu obligatia ajustarii taxei deduse pentru astfel de lucrari. Si in aceasta situatie perioada de ajustare este limitata la 5 ani de la data ultimei modernizari sau transformari asa cum rezulta din dispozitiile tranzitorii reglementate prin art. 160, alin. (10).

In concluzie, pentru cladirile vechi delimitate in functie de criteriile reglementate prin  art. 161, alin. (1) lit. a), b) si c) perioada de ajustare este de 5 ani de la data constructiei sau de la data modernizarii sau transformarii. Astfel, in situatia in care in perioada 2005 – 2009 s-au efectuat lucrari de modernizare si transformare pentru cladirea data in Consilier TVAfolosinta in anul 2001, ajustarea  dreptului de deducere se face conform prevederilor de la punctul 83 din normele metodologice de aplicare a Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004. Conform normelor, obligatia de ajustare intervine pentru bunurile imobile transformate sau modernizate in cadrul unei perioade de 5 ani. Pentru efectuarea unei ajustari in anul 2009, suma de ajustat se determina in doua etape, astfel:

a) se determina suma TVA aferenta fiecarui an si fiecarei luni:

(suma dedusa initial pentru modernizare/transformare: 5 ani) : 12 luni = TVA ajustata lunar

b) se determina suma care trebuie efectiv ajustata:

TVA ajustata lunar x nr. de luni ramase in cadrul perioadei de 5 ani = TVA ajustata.


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 24 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016