Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema:Daca o societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, a incheiat un contract de prelucrare materii prime cu o societate ...
Problema:
Daca o societate persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, a incheiat un contract de prelucrare materii prime cu o societate din Italia, inregistrata in scopuri de TVA, atat in Italia, cat si in Romania.
Prestatorul tine evidenta materiilor prime cu ajutorul registrului de bunuri primite spre prelucrare, emite factura pentru manopera catre beneficiar in regim neimpozabil in Romania. Daca se procedeaza conform prevederilor legale in domeniul TVA in vigoare?
Solutie oferita in iulie 2009:
Conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, in cazul serviciilor de expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt prestate serviciile.
Acelasi articol prima liniuta din Codul fiscal, prevede o exceptie, in sensul ca aceste servicii au locul in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care aceste servicii sunt prestate unui client care ii comunica prestatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, si se refera la bunuri transportate in afara statului membru in care serviciile sunt prestate.
Conform pct. 151 alin. (1) din normele metodologice, lucrarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale in sensul art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, cuprind toate operatiunile umane si mecanice efectuate asupra unui bun mobil corporal, altele decat cele de natura intelectuala sau stiintifica, respectiv servicii ce constau, printre altele, in procesarea, prelucrarea, repararea bunurilor mobile corporale.
Expertizele privind bunurile mobile corporale cuprind examinarea unor bunuri mobile corporale in scopul stabilirii valorii acestora. Ambalajele sau alte bunuri utilizate, in legatura directa cu bunurile asupra carora au fost realizate lucrari ori expertize in sensul art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, sau bunurile incorporate in acestea sunt accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri, ci ca fiind parte a serviciului prestat.
In situatia in care pe teritoriul Romaniei se efectueaza lucrari si expertize asupra bunurilor mobile corporale de origine comunitara, persoana care primeste bunurile in vederea realizarii lucrarilor trebuie sa inscrie bunurile in registrul prevazut la pct. 79 alin. (1) lit. g).
Lucrarile si expertizele asupra bunurilor mobile corporale de origine comunitara efectuate pe teritoriul Romaniei sunt neimpozabile in Romania, aplicandu-se exceptia de la art. 133 alin. (2) lit. h) prima liniuta din Codul fiscal, daca sunt indeplinite conditiile stipulate, respectiv: beneficiarul a comunicat un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru decat Romania si prestatorul poate face dovada ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei dupa efectuarea lucrarilor.
Daca cel putin una dintre aceste conditii nu este indeplinita, se aplica regula stabilita la art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, respectiv operatiunile se impoziteaza la locul prestarii efective, respectiv in Romania.
La pct. 79 alin. (1) lit. g) din normele metodologice este stabilit ca se tine registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Comunitatii in Romania.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Acest registru va cuprinde:
1. denumirea si adresa expeditorului;
2. un numar de ordine;
3. data primirii bunurilor;
4. descrierea bunurilor primite;
5.cantitatea bunurilor primite;
6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.
Conform art. 1251 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, o persoana impozabila are un sediu fix in Romania daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.
Conform art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, o persoana impozabila este stabilita in Romania in cazul in care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. persoana impozabila are in Romania un sediu central, o sucursala, o fabrica, un atelier, o agentie, un birou, un birou de vanzari sau cumparari, un depozit sau orice alta structura fixa, cu exceptia santierelor de constructii;
2. structura este condusa de o persoana imputernicita sa angajeze persoana impozabila in relatiile cu clientii si furnizorii;
3. persoana care angajeaza persoana impozabila in relatiile cu clientii si furnizorii sa fie imputernicita sa efectueze achizitii, importuri, livrari de bunuri si prestari pentru persoana impozabila;
4. obiectul de activitate al structurii respective sa fie livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, conform prezentului titlu.
Este prevazut la art. 153 alin. (4) si (5) din Codul fiscal, ca
- o persoana impozabila care nu este stabilita, conform art. 1251 alin. (2) lit. b), si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania, va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul conform art. 150 alin. (1) lit. b) - g);
- o persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, indiferent daca are sau nu un sediu fix in Romania, care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru care este obligata la plata taxei, conform art. 151, sau o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa, va solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform acestui art. 153, inaintea efectuarii achizitiei intracomunitare sau a livrarii intracomunitare.
Conform art. 154 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, persoanele inregistrate conform art. 153 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor. Informarea este optionala, daca persoana beneficiaza de prestari de servicii, conform art. 133 alin. (2) lit. c) - f), lit. h) pct. 2 si lit. i).
Societatea din Italia inregistrata in scopuri de TVA, atat in Italia, cat si in Romania, daca nu este stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. b), fiind inregistrata in scopuri de TVA in Romania, fie pentru ca a realizat sau intentineaza sa realizeze operatiuni pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, fie ca a intentionat sau a realizat achizitii intracomunitara de bunuri, pentru care este obligata la plata taxei, conform art. 151, sau livrari intracomunitare de bunuri scutite de taxa, pentru prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal nu este obligata sa comunice prestatorului codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania.
Prin urmare daca a comunicat prestatrului codul de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente din Italia si bunurile obtinute in urma prelucrarii au fost transportate in afara Romaniei se aplica exceptia prevazuta la art. 133 alin. (2) lit. h) prima liniuta din Codul fiscal pentru serviciile prestate de societatea din Romania, care va factura serviciile prestate fara TVA inscriind pe factura mentiunea «neimpozabila in Romania».
Factura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se preia in decontul de TVA la randu 3 pentru ca locul prestarii este considerat a fi in Italia statul membru care a atribuit codul de TVA comunicat prestatorului si prestatorul poate face dovada ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei dupa efectuarea serviciilor. Daca cel putin una dintre aceste conditii nu era indeplinita, se aplica regula stabilita la art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, respectiv serviciile de prelucrare se impozitau la locul prestarii efective, respectiv in Romania si se factura cu TVA de 19%.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 30 iulie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Achizitii materiale/servicii cu bonuri fiscale care nu contin codul de inregistrare in scop de TVA. STUDIU DE CAZSTUDIU DE CAZ: Importul de bunuri si deducerea TVAContabilitatea biletelor la ordin si a gajarii efectelor de comertSTUDIU DE CAZ: Casare utilaj primit gratuit de la un partener intracomunitarTVA - Locul livrarii de bunuri - STUDIU DE CAZUltimele articole
Situatii financiare. Cine are dreptul sa semneze situatiile financiareFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Angajamentul de plata. Model, cine il intocmeste si spete utileSTUDIU DE CAZ: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaTaxe si Impozite: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaArticole similare
Cheltuieli transport la si de la locul de munca pentru salariati. Regim fiscalStudiu de caz: TVA-ul aferent procedurii de vanzare a unei cladiriAtentie! Se modifica formularul 394Calendar obligatii fiscale mai 2012. Vezi lista completa a declaratiilor cu termenele limitaCe tratament din punct de vedere TVA se aplica pentru factura emisa de partener non-UE?Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"