Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In 2025, anumite categorii de persoane fizice beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit, conform modificarilor aduse de OUG 156/2024. De la persoane cu handicap grav sau accentuat, pana la cercetatori si prosumatori, articolul de mai jos explica cine este vizat, ce conditii trebuie indeplinite si include un studiu de caz util pentru salariatii din cercetare-dezvoltare.
Cuprins
Cine este scutit de la plata impozitului pe venit in 2025
- Persoane cu handicap grav sau accentuat
- Angajati in activitati de cercetare-dezvoltare si inovare
- Prosumatori persoane fizice (care NU sunt PFA)
Venituri din activitatea de cercetare. Scutire de plata impozitului pe venit
In cazul unui INCD, pentru persoanele care realizeaza venituri salariale din activitati de cercetare dezvoltare, si care NU au functia de baza la INCD, aceste venituri sunt scutite de impozitul pe salarii? Multumesc.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Conform art. 60 pct. 3 din Codul fiscal sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
3. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare, definita conform Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului cercetarii si inovarii.
Conditii scutire de la plata impozitului pe venit
Cercetatorii sunt scutiti de la plata impozitului pe venit in urmatoarele conditii:
a) scutirea se acorda pentru toate persoanele care sunt incluse in echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare si inovare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002;
b) scutirea se acorda in limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare si inovare, evidentiate distinct in bugetul proiectului;
c) statul de plata aferent veniturilor din salarii si asimilate salariilor, obtinute de fiecare angajat din activitatile desfasurate in proiectul de cercetare-dezvoltare si inovare, se intocmeste separat pentru fiecare proiect.
Astfel, trebuie sa existe un proiect de cercetare – dezvoltare, iar salariatii sa isi desfasoare activitatea in cadrul proiectului astfel cum este definit de OG 57/2002.
Proiect de cercetare-dezvoltare - modalitatea de atingere a unui obiectiv al unui program, cu un scop propriu bine stabilit, care este prevazut sa se realizeze intr-o perioada determinata utilizand resursele alocate si caruia ii este atasat un set propriu de reguli, obiective si activitati.
Obiectiv in program - necesitate a unui sector sau domeniu al societatii, a carei rezolvare implica mai multe discipline in domeniul cercetarii-dezvoltarii. Realizarea obiectivului se face prin intermediul proiectelor de cercetare-dezvoltare.
Concluzie
Prin urmare, in cadrul proiectului trebuie sa existe un obiectiv, iar acest obiectiv nu trebuie sa fie comercializarea unor produse.
Obiectivul consta, asa cum am redat mai sus, intr-o necesitate a unui sector sau domeniu al societatii, a carei rezolvare implica mai multe discipline in domeniul cercetarii-dezvoltarii.
Astfel, nu toate veniturile din activitatea de cercetare sunt scutite de la plata impozitului pe venit, ci doar cele mai sus mentionate.
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Intocmirea si depunerea fiselor fiscale pentru anul 2010Incepand cu 1 aprilie, sponsorizarile catre ONG vor putea fi scazute din impozitele datorate, in anumite limiteANAF schimba declaratiile fiscale. Ce formulare se modificareDizolvare urmata de lichidare. Cand se depune D100? Cum calculam impozitul?Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS la salariul minimUltimele articole
Taxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorGhid ANAF pentru veniturile din arenda. Ce trebuie sa stii in 2025Cadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si IMPOZIT PE VENIT pentru aceste cheltuieli?Impozitul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii impozitului Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Articole similare
OUG 32/2016 modifica impozitul pe venit si cota de TVAImpozitul pe venit. Conditii pentru acordarea scutirii impozituluiExplicatii specialist: Propunere de modificare a Ordinului privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculatorArticole similare
STUDIU DE CAZ: Obligatie declarare adaos comercial pentru o societate comerciala care desfasoara activitate de comert cu ridicataAsigurare impotriva insolventei (III) - STUDIU DE CAZSTUDIU DE CAZ: Achizitia intracomunitara si executarea transportului107 monografii contabile, la dispozitia dvs!STUDIU DE CAZ: Cum facem amortizarea pentru un aututurism second-hand?Ultimele articole
Achizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVAAnularea din oficiu a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeDeclaratia 205. Cine are obligatia depunerii formularului + un STUDIU DE CAZ utilAchizitii intracomunitare sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVAErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"