Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valabil la 2.09.2011 - O societate (platitoare de TVA) din Romania achizitioneaza materie prima pentru constructia strazilor dintr-o alta tara membra UE. Odata ajunsa in tara, aceasta marfa este vanduta unor clienti inregistrati in scopuri de TVA, dar societatea executa si serviciile de transport aferente operatiunii de achizitionare a materiei prime pana la sediul clientului. In situatia data, care vor fi obligatiile fiscale (declarative si de plata) datorate de societatea care face achizitia intracomunitara de bunuri?
Locul unei achizitii intracomunitare este locul unde se finalizeaza transportul bunurilor conform art. 132^1 din Codul fiscal, adica in Romania.Societatea din Romania are urmatoarele obligatii:
a) Sa se inregistreze in Registrul Operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei conform art. 158^2 din Codul fiscal sub sanctiunea invalidarii codului de inregistrare fiscala in scopuri de TVA pentru aceasta achizitie daca nu exista inregistrarea.
b) Potrivit art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea plateste TVA prin metoda taxarii inverse, (4426 " TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat"), ce este considerata la nivel comunitar plata TVA la data achizitiei.
c) Din punct de vedere declarativ, societatea inregistreaza TVA-ul atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, in decontul de TVA 300. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare achizitiei, societatea are obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.
Pentru transportul de marfuri, locul prestarii de servicii este conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, sediul desfasurarii activitatii beneficiarului, cand acesta este o persoana impozabila.
Astfel sunt posibile doua situatii:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
a) cand serviciile se factureaza catre societatea din Ungaria, factura se emite in regim de scutire de TVA, deoarece locul prestarii este la benficiar, iar factura se declara in declaratia 390;
b)cand serviciile se factureaza unui client din Romania, se efectueaza o prestare ce are locul prestarii in Romania si se factureaza cu TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Baza impozitare: norme actuale pentru achizitii si importCe tratament fiscal aplicam pentru avansul la o achizitie auto nefinalizata?Servicii achizitionate in anii 2007 si 2010. Regim TVA. Obligatii declarativeCe declaratii depunem la Fisc pana la 25 septembrie?Operatiuni supuse taxarii inverse. Cum deducem TVA?Ultimele articole
Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuriDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAE-Transport, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITACHIZITII INTRACOMUNITARE peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Articole similare
Pana pe 11 martie 2024 trebuie depusa notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii regimului special pentru agricultoriAtelier TVA 2019: Fii la curent cu modificarile legislatiei interne si europene privind TVADeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareCum vrea Agentia Nationala de Integritate (ANI) sa evite conflictele de intereseBulgaria colecteaza 92% din TVA, Romania – 60%Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"