Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Valabil la 2.09.2011 - O societate (platitoare de TVA) din Romania achizitioneaza materie prima pentru constructia strazilor dintr-o alta tara membra UE. Odata ajunsa in tara, aceasta marfa este vanduta unor clienti inregistrati in scopuri de TVA, dar societatea executa si serviciile de transport aferente operatiunii de achizitionare a materiei prime pana la sediul clientului. In situatia data, care vor fi obligatiile fiscale (declarative si de plata) datorate de societatea care face achizitia intracomunitara de bunuri?
Locul unei achizitii intracomunitare este locul unde se finalizeaza transportul bunurilor conform art. 132^1 din Codul fiscal, adica in Romania.Societatea din Romania are urmatoarele obligatii:
a) Sa se inregistreze in Registrul Operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei conform art. 158^2 din Codul fiscal sub sanctiunea invalidarii codului de inregistrare fiscala in scopuri de TVA pentru aceasta achizitie daca nu exista inregistrarea.
b) Potrivit art. 150 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea plateste TVA prin metoda taxarii inverse, (4426 " TVA deductibil" = 4427 "TVA colectat"), ce este considerata la nivel comunitar plata TVA la data achizitiei.
c) Din punct de vedere declarativ, societatea inregistreaza TVA-ul atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, in decontul de TVA 300. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare achizitiei, societatea are obligatia depunerii declaratiei recapitulative privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, conform art. 156^4 din Codul fiscal.
Pentru transportul de marfuri, locul prestarii de servicii este conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, sediul desfasurarii activitatii beneficiarului, cand acesta este o persoana impozabila.
Astfel sunt posibile doua situatii:

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manual de politici contabile - Stick USB
a) cand serviciile se factureaza catre societatea din Ungaria, factura se emite in regim de scutire de TVA, deoarece locul prestarii este la benficiar, iar factura se declara in declaratia 390;
b)cand serviciile se factureaza unui client din Romania, se efectueaza o prestare ce are locul prestarii in Romania si se factureaza cu TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi reglementari privind accizele | Plata accizelor 2013Achizitie matrite pe teritoriul comunitar. Cum facturam si cum se poate recupera TVA-ul?Intocmirea si transmiterea facturilor prin mijloace electroniceInregistrarea TVA a unei facturi din UESchimbare perioada fiscala TVA. Solutii pentru ACHIZITII INTRACOMUNITAREUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaACHIZITII INTRACOMUNITARE sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVAAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaArticole similare
Noile conditii de emitere a facturilor in 2013ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneAvem reduceri ulterioare bilantului. Cum tratam TVA-ul?Se prelungesc vizitele pentru finantarea microintreprinderilor. Cand se poate pierde dreptul la finantare?Data de la care se aplica exigibilitatea TVA la incasare. Pentru cine se aplica de la 1 februarie 2013?Ultimele articole
TVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorSpatii de inchiriat. Cum se aplica TVA de catre firmele care inchiriaza spatiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA in Romania sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?Factura achizitie non-UE. Care este regimul TVAFacturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"