keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2018
Tags: codul fiscal, tva, achizitii intracomunitare, inregistrare in scop tva

In analiza de mai jos, vom vedea cine are obligatia inregistrarii de TVA pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii.

Potrivit articolului 316 - Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA - din Codul Fiscal, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii: persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.

Nu sunt impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

- sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;

- valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro. Plafonul se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei. Plafonul pentru achizitii intracomunitare este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romaniadaca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei (servicii intracomunitare), inainte de prestarea serviciului;

- persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii pentru care este obligata la plata taxei in Romania – servicii intracomunitare.

In situatia in care o persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA pentru achizitii sau prestari de servicii intracomunitare iar respectiva persoana realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri care nu sunt impozabile in Romania (nu a fost depasit plafonul de 10.000 lei/34.000 euro) respectiva persoana poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achizitii intracomunitare si dupa inregistrare, pana la depasirea respectivului plafon. In acest scop nu va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizorilor sai din alte state membre.

Astfel, pana la depasirea plafonului de 10.000 euro/34.000 lei daca persoana impozabila nu va comunica codul de TVA furnizorilor din alte state membre acestia vor emite facturile cu TVA din statul membru de livrare. Daca comunica codul de TVA acestia vor emite, in principiu factura fara TVA (livrare intracomunitara scutita de TVA) iar persoana impozabila va declara si va plati TVA in Romania pentru achizitia intracomunitara efectuata.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016