Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce mod facem decontul TVA pentru bunurile primite in consignatie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: regim consignatie, oanaf 3665/2011, omfp 3055/2009, inregistrari contabile, decont tva

Analizam, prin cele ce urmeaza, cazul unei persoane juridice, inregistrata in scopuri de TVA, care face comert cu amanuntul. Pe langa acest obiect de activitate, mai face si vanzari in regim de consignatie. Persoana juridica intocmeste un contract de consignatie, borderou de primire si bon de primire in cazul unui deponent persoana fizica. Vom oferi raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Receptia se face in momentul in care se vinde efectiv bunul ce constituie obiectul contractului de consignatie?
2. Este persoana juridica obligata sa intocmeasca o autofactura? Cum va fi aceasta completata?
3. Unde se declara in decont 300 aceasta achizitie?


Raspuns:

In conformitate cu prevederile pct. 156 alin. (2) lit. b) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , bunurile materiale primite in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.

Pct. 258 stabileste ca, in contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti. Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.
 
Asadar, bunurile primite in consignatie se receptioneaza si se inregistreaza ca intrari in gestiune la momentul receptiei. In contabilitate acestea se inregistreaza in afara bilantului cu ajutorul contului 8033 - "Venituri materiale primite in pastrare sau custodie". La data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor se inregistreaza vanzarea marfurilor catre clienti, incarcarea gestiunii cu marfurile vandute si descarcarea gestiunii de marfurile vandute:
 
1. Vanzarea marfurilor catre clienti:
 
5311 = %
    "Casa in lei" 707
                                 "Venituri din vanzarea marfurilor"
4427
"TVA colectata"
 
2. Incarcarea gestiunii cu marfurile vandute:
 
371 = 462
      "Marfuri" "Creditori diversi"
 
3. Descarcarea gestiunii de marfurile vandute:
 
607 = 371
"Cheltuieli privind marfurile"       "Marfuri"
 
4. Scoaterea din evidenta extrabilantiera a marfurilor vandute:
 
8033
                  "Venituri materiale primite in pastrare sau custodie".
 
Obligatia de a emite o factura prin autofacturare le revine doar persoanelor revanzatoare care aplica regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati reglementat de art. 152 indice 2 din Codul fiscal . Acestea au obligatia sa emita o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura Astfel, in conformitate cu prevederile pct. 64 alin. (7) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , persoana impozabila revanzatoare care aplica acest regim TVA va indeplini urmatoarele obligatii:
   a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
   b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
   c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
   d) va tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;
   e) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
   1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
   2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
   3. numele si adresa partilor;
   4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
   5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
   6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
 
Asadar, autofactura nu contine TVA, trebuie sa cuprinda numele celor doua parti (cumparator si vanzator) si celelalte informatii mai sus mentionate. Aceasta se intocmeste la momentul cumpararii bunurilor de la consignant.
 
Contravaloarea acestor achizitii de bunuri a caror livrare este neimpozabila se inscriu in Formularul 300 "Decont de TVA" aprobat prin OANAF 3665/2011 la Randul 26 - "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "In ce mod facem decontul TVA pentru bunurile primite in consignatie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016