Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Valabil la 30.08.2011 - Cum se va proceda, din punct de vedere al TVA, in cazul in care o societate a emis factura cu data de 15.02.2011? In ce masura este corecta inregistrarea facturii in jurnalul de vanzari al lunii februarie, respectiv in decontul de TVA al lunii februarie?
In plus, in situatia in care in contract nu sunt incluse precizari in ceea ce priveste cursul valutar de calcul al pretului, va proceda societatea corect daca va intocmi factura prin raportarea la cursul valutar comunicat de BNR pentru data de 15.02.2011 (4,2490)?In aceasta situatie, trebuie precizat ca intr-adevar, societatea va inregistra factura la cursul valutar comunicat de BNR pentru data de 15.02.2011 (1 euro = 4.2490), in jurnalul de vanzari al lunii februarie 2011 si in decontul de TVA al lunii februarie 2011.
Astfel, potrivit art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal: "daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza".
La pct. 22 alin. (1) si alin. (2) din Normele de aplicare a Codului fiscal date in aplicare pentru art. 139^1 din Codul fiscal se precizeaza ca:
"(1) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.
(2) In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei".
In concluzie, in baza argumentelor de mai sus, fiind respectate prevederile in vigoare, societatea va tine cont de cursul valutar comunicat de BNR.
Autor: Mihaela Pascu
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarea corecta a decontului de TVA":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Vanzare cladire amortizata partialRegim TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UEZoom fiscal: Totul despre cum aplicam in 2016 sistemul TVA la incasareTVA mai mic cu 20 la suta in 2016. O noua modificare propusa de GuvernElemente obligatorii facturi. Care sunt implicatiile privind TVA-ul?Ultimele articole
Noi reglementari privind acordarea biletelor de tratament balnear pentru anul 2021 prin Casa de Pensii (Proiect Hotarare MMPS)Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriMONOGRAFIE contabila. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)Tabel nominal pentru acordarea sumelor prevazute de Art III din OUG nr. 92/2020 (decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei)
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Cum stabilim dreptul de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA?Ultima zi de inregistrare pentru TVA, 27 februarieServicii extracomunitare prestate de un PFA neinregistrat in scopuri de TVANoutati fiscale si modificari: inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasareDepunerea formularului 098 - inregistrare in scopuri de TVAUltimele articole
Cod de TVA utilizat pentru facturare in Declaratia 390. Prestari intracomunitare de servicii. Studiu de cazAchizitii materiale/servicii cu bonuri fiscale care nu contin codul de inregistrare in scop de TVA. Studiu de cazHG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in scopuri TVALucrari bunuri imobile in strainatate. Regim fiscal TVAActivitate economica persoana fizica. Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA
Mai multe articole despre inregistrare TVA
Articole similare
Achizitie intracomunitara de bunuri. Cum procedam in ce priveste TVA si Declaratia 390?Operatiuni de prelucrare asupra bunurilor mobile. Cum identificam corect un nontransfer?DECONT TVA. Cum declaram corect o achizitie?Servicii achizitionate in anii 2007 si 2010. Regim TVA. Obligatii declarativeRestituire avans pentru livrari intracomunitare. Declaratia 390. DECONT TVAUltimele articole
Factura inregistrata de doua ori. Corectie DECONT TVAGarantii de buna executie, inregistrare in jurnal de cumparari si in decontul de TVAAchizitie de servicii publicitate. Decont special de TVAANAF ramburseaza TVA in valoare de aproape 2 miliarde de lei, in aprilieDECONT TVA cod 300 si declaratia cod 394 pentru ONG (persoana partial impozabila)
Mai multe articole despre decont TVA

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"