keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Inregistrarea corecta a decontului de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 29 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, inregistrare tva, decont tva

Valabil la 30.08.2011 - Cum se va proceda, din punct de vedere al TVA, in cazul in care o societate a emis factura cu data de 15.02.2011? In ce masura este corecta inregistrarea facturii in jurnalul de vanzari al lunii februarie, respectiv in decontul de TVA al lunii februarie?

In plus, in situatia in care in contract nu sunt incluse precizari in ceea ce priveste cursul valutar de calcul al pretului, va proceda societatea corect daca va intocmi factura prin raportarea la cursul valutar comunicat de BNR pentru data de 15.02.2011 (4,2490)?

In aceasta situatie, trebuie precizat ca intr-adevar, societatea va inregistra factura  la cursul valutar comunicat de BNR pentru data de 15.02.2011 (1 euro = 4.2490), in jurnalul de vanzari al lunii februarie 2011 si in decontul de TVA al lunii februarie 2011.

Astfel, potrivit art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal: "daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza".
 
La pct. 22 alin. (1) si alin. (2) din Normele de aplicare a Codului fiscal date in aplicare pentru art. 139^1 din Codul fiscal  se precizeaza ca:

"(1) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.
(2) In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei".

In concluzie, in baza argumentelor de mai sus, fiind respectate prevederile in vigoare, societatea va tine cont de cursul valutar comunicat de BNR.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016