Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune contract de inchiriere teren | Cum deducem cheltuielile?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: cesiune contract inchiriere, inregistrari contabile, tva, monografia contabila

Vom analiza astazi cazul unei societati X care detine un contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Societatea cedeaza acest contract societatii Y, in baza unui contract de cesiune, in schimbul sumei de 5.000 lei.



Vom prezenta astfel monografia contabila necesara la inregistrarea facturii pentru societatile X si Y, precum si inregistrarile contabile necesare in ce priveste TVA-ul si cheltuielile deductibile pentru societatea Y.

Solutia consultantului:

Pentru societatea X, operatiunea de cesiune a contractului de inchiriere reprezinta o prestare de serviciu taxabila d.p.d.v. al TVA, motiv pentru care societate X trebuie sa emita o factura prin care colecteaza TVA prin aplicarea cotei de 24%. Astfel, daca pretul total al cesiunii este de 5.000 lei, fara a exista o mentiune certa cu privire la TVA, se considera ca suma respectiva cuprinde si TVA aferenta. Suma TVA aferetna se determina prin aplicarea cotei recalculate, astfel: 5.000 lei x 24/124 = : 967,75 lei TVA. In acest caz, baza de impozitare este de 4.032,25 lei (5.000 lei -  967,75 lei = 4.032,25 lei).

In acest sens, am in vedere prevederile Deciziei nr. 2/2011 cu privire la aplicarea unitara a art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal prin care se reglementeaza faptul ca baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din "tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de ... prestator din partea beneficiarului ...." coroborate cu prevederile pct. 23 alin. (1) si alin. (2) din normele de aplicare ale  articolului 140 din Codul fiscal. Din aceasta decizie rezulta ca TVA colectata aferenta se determina in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau din alte mijloace de proba administrate, prin respectarea urmatoarei proceduri:
 
- prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii/prestarii conform prevederilor pct. 23 alin. (1) din HG 44/2004, in situatia in care:
1. partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii; sau
2. partile nu au convenit nimic cu privire la TVA;

- prin aplicarea procedeului sutei marite prevazut la pct. 23 alin. (2) din HG 44/2004 in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii.

Suma TVA aferenta acestui plus de valoare este  exigibila la data la care se primeste, din partea beneficiarului, confirmarea acordarii plusului de valoare sau la data incasarii acestei sume prin contul bancar. In acest caz, factura se inregistreaza prin formula contabila:  

411                 =  %                            5.000
"Clienti"              704                        4.032,25 lei
                          "Venituri din servicii prestate"
                            4427                        967,75 lei
                          "TVA colectata"

Factura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin:

- decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu  cota 24%";
- declaratia cod 394 cu simbolul L "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII EFECTUATE, daca societatea Y este inregistrata in scopuri de TVA.

In baza facturii primite, beneficiarul are drept de deducere a sumei TVA deductibile, avand obligatia sa raporteze operatiunea prin:

- decontul de TVA cod 300 la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25"
- declaratia cod 394 cu simbolul A " ACHIZITII DE BUNURI/PRESTĂRI DE SERVICII EFECTUATE".

Beneficiarul acestui serviciu inregistreaza valoarea facturii primite prin formula contabila:

%                                = 401            5.000 lei
628                                 "Furnizori"     4.032,25 lei  
"Alte cheltuieli cu
serviciile executate de terti"
4426                                               967,75 lei
"TVA deductibila"

Deci, pentru evitarea riscului de stabilire a diferentelor suplimentare de plata a TVA la societatea Y de catre organul de inspectie fiscala care ar putea ca suma de 5.000 lei este valoarea serviciului exclusiv TVA, este recomandabil sa stabiliti prin contractul de cesiune sau printr-un act aditional la contract, daca suma de 5.000 lei include sau nu include TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune contract de inchiriere teren | Cum deducem cheltuielile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]