Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Vom analiza astazi cazul unei societati X care detine un contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Societatea cedeaza acest contract societatii Y, in baza unui contract de cesiune, in schimbul sumei de 5.000 lei.
Vom prezenta astfel monografia contabila necesara la inregistrarea facturii pentru societatile X si Y, precum si inregistrarile contabile necesare in ce priveste TVA-ul si cheltuielile deductibile pentru societatea Y.
Solutia consultantului:
Pentru societatea X, operatiunea de cesiune a contractului de inchiriere reprezinta o prestare de serviciu taxabila d.p.d.v. al TVA, motiv pentru care societate X trebuie sa emita o factura prin care colecteaza TVA prin aplicarea cotei de 24%. Astfel, daca pretul total al cesiunii este de 5.000 lei, fara a exista o mentiune certa cu privire la TVA, se considera ca suma respectiva cuprinde si TVA aferenta. Suma TVA aferetna se determina prin aplicarea cotei recalculate, astfel: 5.000 lei x 24/124 = : 967,75 lei TVA. In acest caz, baza de impozitare este de 4.032,25 lei (5.000 lei - 967,75 lei = 4.032,25 lei).
In acest sens, am in vedere prevederile Deciziei nr. 2/2011 cu privire la aplicarea unitara a art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal prin care se reglementeaza faptul ca baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din "tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de ... prestator din partea beneficiarului ...." coroborate cu prevederile pct. 23 alin. (1) si alin. (2) din normele de aplicare ale articolului 140 din Codul fiscal. Din aceasta decizie rezulta ca TVA colectata aferenta se determina in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau din alte mijloace de proba administrate, prin respectarea urmatoarei proceduri:
- prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii/prestarii conform prevederilor pct. 23 alin. (1) din HG 44/2004, in situatia in care:
1. partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii; sau
2. partile nu au convenit nimic cu privire la TVA;

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- prin aplicarea procedeului sutei marite prevazut la pct. 23 alin. (2) din HG 44/2004 in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii/prestarii.
Suma TVA aferenta acestui plus de valoare este exigibila la data la care se primeste, din partea beneficiarului, confirmarea acordarii plusului de valoare sau la data incasarii acestei sume prin contul bancar. In acest caz, factura se inregistreaza prin formula contabila:
411 = % 5.000
"Clienti" 704 4.032,25 lei
"Venituri din servicii prestate"
4427 967,75 lei
"TVA colectata"
Factura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%";
- declaratia cod 394 cu simbolul L "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII EFECTUATE, daca societatea Y este inregistrata in scopuri de TVA.
In baza facturii primite, beneficiarul are drept de deducere a sumei TVA deductibile, avand obligatia sa raporteze operatiunea prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25"
- declaratia cod 394 cu simbolul A " ACHIZITII DE BUNURI/PRESTĂRI DE SERVICII EFECTUATE".
Beneficiarul acestui serviciu inregistreaza valoarea facturii primite prin formula contabila:
% = 401 5.000 lei
628 "Furnizori" 4.032,25 lei
"Alte cheltuieli cu
serviciile executate de terti"
4426 967,75 lei
"TVA deductibila"
Deci, pentru evitarea riscului de stabilire a diferentelor suplimentare de plata a TVA la societatea Y de catre organul de inspectie fiscala care ar putea ca suma de 5.000 lei este valoarea serviciului exclusiv TVA, este recomandabil sa stabiliti prin contractul de cesiune sau printr-un act aditional la contract, daca suma de 5.000 lei include sau nu include TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaStudiu de caz: Regimul TVA in cazul vanzarii de produse agricole catre persoane fizice in baza unui contract de arendaContract de leasing financiar autovehicul. INREGISTRARI CONTABILEFactura de servicii primita de la un furnizor din stat membru UE. Declaratii TVAFurnzior care nu aplica sistemul TVA la incasare. Deductibilitate TVA pentru beneficiarUltimele articole
Cesiune de creanta. Emitere facturi, regim TVA si INREGISTRARI CONTABILETVA de recuperat. Cand se prescrie si o MONOGRAFIE utila contribuabililorCum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Articole similare
D700 ANAF. Ce sanctiuni se aplica daca NU depui D700 la timpDeducere cheltuieli legate de vehicule. HG 670 din 2012TVA leasing autoturism - Inregistrari contabileCe aduce nou Ordinul 2795 din 2011 privind infiintarea firmelor platitoare de TVAModernizare sediu social si tratament TVA. Ce cheltuieli sunt deductibile?Ultimele articole
SAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaE-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleCifra de afaceri. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroArticole similare
Achizitii intracomunitare de autoturisme din UE de la furnizor neinregistrat in scop de TVA. Tratament fiscalDeclarare factura de protocol in D394. Cum facem MONOGRAFIA CONTABILA si cum declaram facturile?Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleMostre realizate de societate si neacordate beneficiarilor. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?Transport persoane prin Bolt. Exemplu de monografie contabilaUltimele articole
Mijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UEComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaNeplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiVanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"