Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Majorarea TVA a fost posibila, dar de o reducere nici nu poate fi vorba

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 29 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, reducere tva, preturi alimente, tva alimente, deficit bugetar

Masurile de atingere a deficitului bugetar obliga Romania la mentinerea unor conditii care par sa faca imposibila reducerea TVA-ului in prezent. In urma acordului preventiv incheiat cu FMI, Romania trebuie sa respecte tinta de deficit de 4,4%, urmand ca in 2012 sa fie atinsa tinta de 3%.

Totul este astfel conditionat de cresterea economica, iar masurile de reducere a TVA-ului aplicate in Spania nu ar functiona pentru moment si in Romania. In conformitate cu directiva europeana 112, orice tara din UE trebuie sa aiba o cota generala de TVA si maxim doua cote reduse.

Romania are in prezent o cota redusa de 9% in cazul cartilor si o cota redusa de 5% in cazul constructiilor, aceasta din urma fiind aplicabila doar livrarilor de locuinte noi care nu au o suprafata mai mare de 100 mp si nici o valoare mai mare de 380.000 euro.

Unii analisti considera ca reducerea TVA-ului la cladiri nu ar duce la o crestere spectaculoasa pe piata imobiliarelor. Mai mult decat atat, deoarece anul 2012 este an electoral, o reducere a TVA-ului la alimente ar putea fi considerata o strategie populista. Chiar si daca o astfel de cerere ar fi aprobata de Comisia Europeana, TVA-ul redus la alimente ar insemna pierderi importante la bugetul de stat, fapt care ar fi o piedica in atingerea tintelor de deficit bugetar.

De asemenea, se considera ca o astfel de masura de reducere a TVA-ului ar oferi sansa comerciantului sa obtina venituri mai mari in timp ce ar afisa aceleasi preturi, iar populatia nu ar beneficia de nicio reducere a cheltuielilor. In plus, se considera ca nici stimularea cererii prin reducerea TVA nu poate fi efectuata deoarece alimentele au o cerere care nu fluctueaza. Mai exact, in cazul in care preturile scad, populatia cumpara mai mult sau se reorienteaza catre alimente scumpe.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Majorarea TVA a fost posibila, dar de o reducere nici nu poate fi vorba":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016