keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Evaziunea fiscala poate fi influentata de reducerea TVA la alimente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: garda financiara, evaziune fiscala, reducere tva

Pornind de la premisa ca Romania este unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai scazuta pondere in PIB a incasarilor de taxe si impozite, comisarul general al Garzii Financiare, Arpad Csaba Ladanyi, apreciaza drept realist si necesar obiectivul fixat de premierul Ungureanu, de crestere a ponderii veniturilor statului in PIB cu 1,5%.



Pentru indeplinirea acestui obiectiv asumat (si) de Garda Financiara, dl Ladanyi apreciaza ca ar fi nevoie de o infuzie de personal - specialisti IT si contabili cu experienta in sistemul privat -, de mai multe autovehicule inscriptionate cu insemnele Garzii Financiare si dotate cu sisteme de semnalizare sonora si vizuala, precum si de o serie de modificari ale legislatiei.

Dintre acestea, cea mai presanta, dar si controversata in acelasi timp ar fi introducerea obligativitatii transmiterii la momentul emiterii a tuturor avizelor de insotire a marfii si a tuturor facturilor catre o baza de date centrala la ANAF, in scopul diminuarii numarului de operatiuni comerciale neinregistrate in contabilitatea societatilor.

Din analiza cazuisticii Garzii Financiare rezulta ca cele mai mari probleme sunt in domeniul evaziunii cu TVA, mai ales la produsele alimentare, atat din cauza imperfectiunilor sistemului, cat mai ales din cauza nivelului ridicat al cotei, de 24%. De aceea comisarul general e de parere ca reducerea cotei TVA la aceste produse ar putea face „nerentabila” evaziunea fiscala.

Finantistii: Considerati, domnule comisar general, ca este sustenabila solicitarea premierului Mihai-Razvan Ungureanu privind cresterea incasarilor din economia subterana cu 1,5% din PIB in urmatoarele doua luni?

Arpad Csaba Ladanyi: Obiectivul fixat de domnul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu este de a creste ponderea in PIB a incasarilor de taxe si impozite cu 1,5% in anul 2012. Acesta este un obiectiv comun al tuturor institutiilor care influenteaza, direct sau indirect, procesul de creare a unui climat economic sanatos in Romania, indiferent ca sunt structuri ale Ministerului Finantelor Publice, ale Ministerului Justitiei, ale Ministerului Administratiei si Internelor sau sunt structuri in afara acestor ministere.

Da, consider ca acest obiectiv este unul realist si mai ales necesar, Romania fiind unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai scazuta pondere in PIB a incasarilor de taxe si impozite. Or, daca alte state din Uniune reusesc sa atinga un procent mai mare de incasari, inseamna ca si noi putem si trebuie sa gasim si sa utilizam acele metode care reduc evaziunea, maresc gradul de conformare voluntara si asigura un nivel mai mare de incasare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat.

In ceea ce priveste perioada de doua luni, premierul a acordat un termen de gratie echipelor de conducere ale institutiilor care au participat la intalnirea din data de 17 februarie 2012, termen in care acestea trebuie sa faca dovada competentelor manageriale in organizarea activitatii, astfel incat sa fie asigurata realizarea obiectivului fixat de crestere cu 1,5% a ponderii din PIB a incasarilor de taxe si impozite in anul 2012.


sursa: finantistii.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016