Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Pornind de la premisa ca Romania este unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai scazuta pondere in PIB a incasarilor de taxe si impozite, comisarul general al Garzii Financiare, Arpad Csaba Ladanyi, apreciaza drept realist si necesar obiectivul fixat de premierul Ungureanu, de crestere a ponderii veniturilor statului in PIB cu 1,5%.
Pentru indeplinirea acestui obiectiv asumat (si) de Garda Financiara, dl Ladanyi apreciaza ca ar fi nevoie de o infuzie de personal - specialisti IT si contabili cu experienta in sistemul privat -, de mai multe autovehicule inscriptionate cu insemnele Garzii Financiare si dotate cu sisteme de semnalizare sonora si vizuala, precum si de o serie de modificari ale legislatiei.
Dintre acestea, cea mai presanta, dar si controversata in acelasi timp ar fi introducerea obligativitatii transmiterii la momentul emiterii a tuturor avizelor de insotire a marfii si a tuturor facturilor catre o baza de date centrala la ANAF, in scopul diminuarii numarului de operatiuni comerciale neinregistrate in contabilitatea societatilor.
Din analiza cazuisticii Garzii Financiare rezulta ca cele mai mari probleme sunt in domeniul evaziunii cu TVA, mai ales la produsele alimentare, atat din cauza imperfectiunilor sistemului, cat mai ales din cauza nivelului ridicat al cotei, de 24%. De aceea comisarul general e de parere ca reducerea cotei TVA la aceste produse ar putea face „nerentabila” evaziunea fiscala.
Finantistii: Considerati, domnule comisar general, ca este sustenabila solicitarea premierului Mihai-Razvan Ungureanu privind cresterea incasarilor din economia subterana cu 1,5% din PIB in urmatoarele doua luni?
Arpad Csaba Ladanyi: Obiectivul fixat de domnul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu este de a creste ponderea in PIB a incasarilor de taxe si impozite cu 1,5% in anul 2012. Acesta este un obiectiv comun al tuturor institutiilor care influenteaza, direct sau indirect, procesul de creare a unui climat economic sanatos in Romania, indiferent ca sunt structuri ale Ministerului Finantelor Publice, ale Ministerului Justitiei, ale Ministerului Administratiei si Internelor sau sunt structuri in afara acestor ministere.
Da, consider ca acest obiectiv este unul realist si mai ales necesar, Romania fiind unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai scazuta pondere in PIB a incasarilor de taxe si impozite. Or, daca alte state din Uniune reusesc sa atinga un procent mai mare de incasari, inseamna ca si noi putem si trebuie sa gasim si sa utilizam acele metode care reduc evaziunea, maresc gradul de conformare voluntara si asigura un nivel mai mare de incasare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat.

Cartea Verde a Contabilitatii

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In ceea ce priveste perioada de doua luni, premierul a acordat un termen de gratie echipelor de conducere ale institutiilor care au participat la intalnirea din data de 17 februarie 2012, termen in care acestea trebuie sa faca dovada competentelor manageriale in organizarea activitatii, astfel incat sa fie asigurata realizarea obiectivului fixat de crestere cu 1,5% a ponderii din PIB a incasarilor de taxe si impozite in anul 2012.
sursa: finantistii.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Nou! Vezi ce proiect modifica structura MFP si ANAFNoi functii ANAF. Se preia activitatea Autoritatii Nationale a Vamilor si a Garzii FinanciareRambursare ilegala de TVAFoarte important: S-a modificat Codul de procedura fiscalaSorin Blejnar (ANAF): 30 la suta din personalul unor directii nu va primi stimulenteUltimele articole
Deducerea TVA: 50 de solutii pentru tratamentul fiscal corect. Creste profitul activitatii tale, deducand corect TVAComunicat MFP privind noua structura ANAFANAF si-a depasit asteptarile cu 100 milioane dolariAcum poti suna la MFP ca sa reclami coruptiaRegulamentul BNR nr. 9 privind procedura de solutionare diferende servicii de plata dintre utilizatori si prestatoriArticole similare
Impozitul minim a trimis 56.000 de oameni in somajEvolutia incasarilor ANAF. Raport complet privind TVAUn membru al Guvernului spune ca reducerea TVA la alimente ar trebui discutataCe crede Isarescu despre cresterea evaziunii fiscaleUn val de noi masuri impotriva evaziunii fiscale vine de la ministrii europeni de finanteUltimele articole
Control ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaArticole similare
Preturi mai scazute la produsele bio, traditionale si de promovare a alimentelor romanesti! Asociatiile au semnat un acord pentru reducerea TVA la 5%Premierul Romaniei anunta cand vor fi adoptate Codul administrativ, amnistia fiscala si reducerea TVAGuvernul Orban respinge proiectul privind reducerea TVA la 16%. Iata forma adoptata de Senat!TVA-ul la alimentele de baza scade cu 15 la sutaMinisterul Turismului promite reducerea TVA la 5% pentru cazare si restaurant, pana in decembrieUltimele articole
Ministrul Finantelor: Majorarea alocatiilor si scaderea TVA ar duce la o crestere a deficitului bugetar la 5% din PIBMFP propune o serie de masuri legislative importante pentru mediul economic: Reducerea birocratiei ANAF si scaderea TVA la alimenteS-a renuntat la reducerea TVA pentru serviciile de retransmitere a programelor TV. Vor primi bani prin ajutor de statMFP informeaza cu privire la masurile de REDUCERE TVA si a modificarii unor taxe si impoziteNoi discutii privind reducerea TVA la carne. Ce va aduce nou anul 2015!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"