Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

S-a renuntat la reducerea TVA pentru serviciile de retransmitere a programelor TV. Vor primi bani prin ajutor de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: reducere tva, pib, retransmiterea programelor, televiziune, schema de ajutor de stat, consiliul fiscal, aviz

Intr-un mesaj transmis de Ministerul Finantelor, la cateva ore dupa ce Consiliul fiscal a avizat negativ proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reducerea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune, se precizeaza:


"Reducerea TVA la 9% pentru serviciile de retransmitere a programelor de televiziune a fost o propunere la care s-a renuntat in data de 9 iunie a.c., in cadrul unei consultari cu reprezentantii pietei de profil, la care au participat ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici".

De asemenea, in documentul citat se mentioneaza, potrivit HotNews.ro, ca propunerile initiale ale Ministerului pentru Societatea Informationala referitoare la sustinerea industriei de profil au fost inlocuite cu masura de introducere a unei scheme de ajutor de stat, reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 18/2015, act normativ aprobat in sedinta Guvernului din data de 10 iunie 2015".


Redam mai jos opinia Consiliului fiscal asupra titlului II, art. II, al proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative (extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la serviciile de retransmitere a programelor de televiziune prin retelele de comunicatii electronice)


Consiliului fiscal (CF) i-a fost remisa adresa Ministerului Finantelor Publice (MFP) nr. 40973 datata 8.06.2015, prin care i se solicita avizul asupra titlului II, art. II din proiectul de Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea unor acte normative (referitor la extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la serviciile de retransmitere a programelor de televiziune prin retelele de comunicatii electronice) in baza art. 21 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare (LRFB) nr. 69/2010 republicata.

Potrivit articolului din LRFB mai sus mentionat, "in cazurile in care se fac propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fisa financiara potrivit prevederilor art. 15 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, care trebuie sa indeplineasca cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu;
b) sa fie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare."
Speta in cauza este acoperita de litera a) a articolului de lege mai sus citat, in conditiile in care nu au fost anuntate/adoptate masuri relevante de compensare a impactului negativ asupra veniturilor bugetare.


Consiliul fiscal admite ca dimensiunea impactului pentru masura fiscala de fata este una redusa la nivelul anului in curs – prezervarea surplusului de venituri realizat in prezent, ca urmare atat a unei imbunatatiri a colectarii, cat si a unei cresteri economice mult superioare celei prognozate initial, nu ar trebui sa creeze probleme in ceea ce priveste inscrierea in tinta de deficit aferenta lui 2015, luand in calcul si celelalte masuri discretionare adoptate, data fiind aplicarea lor doar incepand cu a doua jumatate a anului. Lucrurile se complica insa atunci cand este vorba de inscrierea in tintele pe termen mediu, din mai multe motive:

1. La nivelul anului 2016, impactul extinderii cotei reduse de TVA la produsele alimentare este mai mare de 5 miliarde de lei, resimtindu-se la nivelul unui an intreg de incasari bugetare;

2. La nivelul anului 2016, impactul dublarii alocatiilor pentru copii este de 1,8 miliarde de lei, corespunzator de asemenea unui an intreg de aplicare;

3. in masura in care cresterea economica pentru anul in curs va fi superioara celei prognozate, iar acest plus nu se va regasi, asa cum este firesc, decat intr-o proportie restransa in dinamica PIB potential, aceasta ar atrage dupa sine o revizuire ascendenta a dimensiunii componentei ciclice a deficitului bugetar, ceea ce ar implica o tinta de deficit efectiv pentru 2016 inferioara nivelurilor avute in vedere in prezent (1,2% din PIB pe standard ESA 2010 conform Programului de convergenta 2015-2018), care sa fie consistenta cu respectarea MTO definit ca deficit structural de 1% din PIB.

Click aici pentru a citi integral documentul publicat pe site-ul propriu de catre Consiliul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "S-a renuntat la reducerea TVA pentru serviciile de retransmitere a programelor TV. Vor primi bani prin ajutor de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016