keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Problema majora a Romaniei: Evaziunea fiscala infloritoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: evaziunea fiscala, frauda, sorin blejnar, pierderea fiscala, fiscul, dgaf

Evaziunea fiscala in Romania e vazuta ca o problema majora inclusiv de presa din afara. France Presse noteaza astfel ca de la cetatenii de rand pana la retelele bine organizate, evaziunea fiscala continua sa creasca si sa lipseasca bugetul statului de sume uriase.


Astfel, conform Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL), noteaza Agerpres, economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro.

De asemenea, ansamblul Uniunii Europene pierde 1.000 de miliarde de euro anual din cauza evaziunii fiscale, subliniaza Parlamentul European.

Bulgaria si Romania sunt cele mai afectate tari. In plus, economistul Ionut Dumitru, presedintele Consiliul Fiscal, a declarat ca evaziunea fiscala care se afla in crestere in Romania reprezinta un risc pentru securitatea nationala.

Lipsa de venituri la buget, aminteste agentia de presa, inseamna "spitale darapanate, bolnavi lipsiti de medicamente sau scoli fara apa curenta". Ionut Dumitru completeaza spunand ca "a sacrifica sanatatea si educatia unui popor inseamna sa-i sacrifici viitorul".

In cadrul Fiscului a fost creata de catre guvern o directie (DGAF) insarcinata cu lupta impotriva retelelor criminale, adeseori transfrontaliere, care prospera gratie fraudelor fiscale, anunta aceeasi sursa. Una dintre afacerile cele mai rasunatoare descoperite in 2014 vizeaza o evaziune de 24 de milioane de euro pe piata fructelor si legumelor.

Vicepresedintele DGAF, Romeo Nicolae, a declarat:

"Intr-un alt caz, 22 de cetateni romani si chinezi au pus la punct un lant fraudulos format din 15 societati care efectuau tranzactii succesive si omiteau sa declare si sa plateasca TVA. Pierderea fiscala este de 12 milioane de euro", a declarat vicepresedintele DGAF, Romeo Nicolae.

Metodele de fraudare sunt din ce in ce mai sofisticate, a confirmat si procurorul sef al parchetului insarcinat cu criminalitatea organizata si terorismul (DIICOT), Alina Bica.

De asemenea, frauda provine chiar din sanul institutiilor insarcinate cu combaterea acesteia. Fostul sef al Fiscului Sorin Blejnar a fost trimis in fata justitiei in doua dosare de evaziune fiscala.

El este acuzat ca a sprijini activitatea a doua retele specializate in operatiuni frauduloase legate de vanzarea de produse petroliere. Prejudiciul total depaseste 60 de milioane de euro.

Potrivit Consiliului Fiscal, 1,45 milioane de oameni munceau la negru in Romania, in 2012, respectiv 23% din numarul total de angajati.





Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016