Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Evaziunea fiscala in Romania e vazuta ca o problema majora inclusiv de presa din afara. France Presse noteaza astfel ca de la cetatenii de rand pana la retelele bine organizate, evaziunea fiscala continua sa creasca si sa lipseasca bugetul statului de sume uriase.
Astfel, conform Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL), noteaza Agerpres, economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro.
De asemenea, ansamblul Uniunii Europene pierde 1.000 de miliarde de euro anual din cauza evaziunii fiscale, subliniaza Parlamentul European.
Bulgaria si Romania sunt cele mai afectate tari. In plus, economistul Ionut Dumitru, presedintele Consiliul Fiscal, a declarat ca evaziunea fiscala care se afla in crestere in Romania reprezinta un risc pentru securitatea nationala.
Lipsa de venituri la buget, aminteste agentia de presa, inseamna "spitale darapanate, bolnavi lipsiti de medicamente sau scoli fara apa curenta". Ionut Dumitru completeaza spunand ca "a sacrifica sanatatea si educatia unui popor inseamna sa-i sacrifici viitorul".
In cadrul Fiscului a fost creata de catre guvern o directie (DGAF) insarcinata cu lupta impotriva retelelor criminale, adeseori transfrontaliere, care prospera gratie fraudelor fiscale, anunta aceeasi sursa. Una dintre afacerile cele mai rasunatoare descoperite in 2014 vizeaza o evaziune de 24 de milioane de euro pe piata fructelor si legumelor.
Vicepresedintele DGAF, Romeo Nicolae, a declarat:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
"Intr-un alt caz, 22 de cetateni romani si chinezi au pus la punct un lant fraudulos format din 15 societati care efectuau tranzactii succesive si omiteau sa declare si sa plateasca TVA. Pierderea fiscala este de 12 milioane de euro", a declarat vicepresedintele DGAF, Romeo Nicolae.
Metodele de fraudare sunt din ce in ce mai sofisticate, a confirmat si procurorul sef al parchetului insarcinat cu criminalitatea organizata si terorismul (DIICOT), Alina Bica.
De asemenea, frauda provine chiar din sanul institutiilor insarcinate cu combaterea acesteia. Fostul sef al Fiscului Sorin Blejnar a fost trimis in fata justitiei in doua dosare de evaziune fiscala.
El este acuzat ca a sprijini activitatea a doua retele specializate in operatiuni frauduloase legate de vanzarea de produse petroliere. Prejudiciul total depaseste 60 de milioane de euro.
Potrivit Consiliului Fiscal, 1,45 milioane de oameni munceau la negru in Romania, in 2012, respectiv 23% din numarul total de angajati.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noile norme UE privind transparenta fiscala propun si eliminarea impozitului pe venituri din economiiTVA redus si la alte produse in 2015Legea privind EVAZIUNEA FISCALA s-a modificat: pedepsele noi sunt drastice!Iata cum folosim mai nou cazierul fiscalNoua forma a Codului insolventei a ajuns inapoi in ParlamentUltimele articole
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitatee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Proiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CControale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vamaArticole similare
Noile proceduri pentru contribuabilii inactivi, valabile in 2016Deducerea TVA poate fi refuzata numai daca s-a aplicat regimul normal de TVA. Circulara nr.693567/2016Ministri muritori de foameCum se face impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtualaRO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Ultimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaAjutor de incalzire a locuintei 2024. Pana pe 15 octombrie se depun cererileGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principalie-Factura: Ghid Complet pentru 2024Articole similare
A.N.A.F.: Peste 1.300 de functionari au primit certificat ECDLInghesuiala la deschiderea primului magazin de bunuri confiscate. Zeci de bucuresteni stau la coadaANAF: 6 Formulare modificate pentru infiintarea Registrului operatorilor intracomunitariProiect de ordin privind cererea de rambursare a TVAA inceput recuperarea TVA-ului pentru tranzactiile imobiliare din perioada 2006-2008Ultimele articole
SORIN BLEJNAR, a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscalaBlejnar, fostul sef ANAF, nu are voie sa paraseasca taraTVA pe tranzactii imobiliare: piata asteapta raspunsul UEBlejnar, seful ANAF, a demisionatANAF anunta: formular TVA modificatArticole similare
In atentia societatilor: Recuperarea pierderilor fiscaleMajorare si diminuare capital social. VIDEOSe plateste TVA la incasare! OG nr. 15 a fost publicata in MonitorNorme actuale privind pierderile fiscaleCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilUltimele articole
ANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitSpeta zilei. Model de completare a D101 pentru firmele platitoare de impozit pe profitInspectii fiscale. 1,33 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor din luna aprilie 2024Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat PIERDEREA FISCALA cu 430 milioane leiArticole similare
E-Factura: In luna decembrie vor fi desfasurate doua webinarii ANAF cu tema RO e-FacturaScandalul SwissLeaks. ANAF nu are informatii oficialeFISCUL si laleaua neagra: povestea florarilor evazionistiFirmele pierd cele mai multe licitatii din cauza erorilor FISCULuiS-a incheiat programul din cadrul ANAF privind integritatea angajatilorUltimele articole
OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliPersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiFISCUL informeaza contribuabilii ca au fost efectuate mai multe modificari pe portalul ANAF si/sau in cadrul SPVControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica FISCUL in cazul unui control de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"