Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Reprezentantii CONPIROM sustin ca legislatia fiscala devine din ce in ce mai greu de inteles si de aplicat de catre firme, iar recentele modificari ale Codului Fiscal vor incuraja evaziunea, care ...
Reprezentantii CONPIROM sustin ca legislatia fiscala devine din ce in ce mai greu de inteles si de aplicat de catre firme, iar recentele modificari ale Codului
Fiscal vor incuraja evaziunea, care potrivit patronatului in unele sectoare a ajuns, dupa cresterea TVA, chiar la 60%.
Normele aprobate recent de Guvern sunt nearmonizate, se bat cap in cap. Foarte probabil lipsa de coerenta a politicii fiscale va duce la cresterea economiei subterane. Sistemul drastic de impozitare va conduce la situatia in care multi intreprinzatori ajung sa-si organizeze activitatea in economia gri sau subterana.
Actualele norme ii vor incuraja pe foarte multi care erau tentati sa evazioneze sa o faca", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), Vasile Turcu.
In opinia sa, economia subterana s-a amplificat oricum in ultimele saptamani din cauza majorarii TVA de la 19% la 24%.
"Avem discutii cu firme din panificatie, din industria alimentara. In industria alimentara evaziunea a crescut la 60%, desi statisticile arata ca la nivelul intregii economii procentul este de 30%. Oamenii risca pentru a-si mentine angajatii, altfel inchid firmele", a aratat Turcu.
Pe de alta parte, vicepresedintele CONPIROM Constantin Dumitru a declarat ca legislatia fiscala a ajuns "o bataie de joc".
"Nu o putem citi, are sute de modificari, modificari la modificari. Este imposibil sa lucrezi cu aceasta legislatie fiscala si este greu si pentru autoritati sa o aplice", a spus Dumitru.
Reprezentantii COMPIROM propun autoritatilor mai multe masuri care ar simplifica sistemul fiscal si, de asemenea, vor duce la reducerea evaziunii.
"Reducerea fenomenului evaziunii fiscale se poate face prin transferarea responsabilitatii privind evaziunea fiscala din sectorul controlului-ineficient si corupt-, catre contribuabili, ca principiu de baza al fiscalitatii", considera reprezentantii CONPIROM.
In acest sens, ei propun declararea de catre toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani a tuturor veniturilor, masura care in opinia reprezentantilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
CONPIROM "ar scoate la iveala averi uriase acumulate".
De asemenea, CONPIROM sustine impozitarea tuturor veniturilor, diferentiat, incapand cu o cota zero in functie de interesele si impactul social al acestor sume, precum si modificarea politicilor de taxe si impozite cu valori mici pe forta de munca si crescator cu valori mai mari pe proprietate, venit sau profit.
Structura patronala considera ca principiul cotei unice nu este potrivit in perioada actuala in economia romaneasca datorita strucuturii sale, mult mai stimulativ si eficient pentru societate fiind principiul impozitarii progresive.
O alta propunere a CONPIROM este transferarea activitatilor publice sau de interes public in sectorul privat cu elaborarea de reglementari pentru functionarea si dezvoltarea unei piete concurentiale si eliminarea monopolurilor.
CONPIROM cuprinde 15 federatii si asociatii patronale.
Sursa Mediafax 17/08/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Amnistia fiscala, solutie italiana pentru Romania?Controale ANAF: 6 probleme constatate de inspectori in sem.I din 2022Vladescu: Incasarile de TVA din domeniul agro-alimentar sunt scazuteRomania, pe locul doi in Europa la EVAZIUNE FISCALAEvaziunea fiscala din industria alimentara: 50-60% din totalul pieteiUltimele articole
ANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"