keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Efecte negative posibile dupa reducerea TVA. Care sunt concluziile dupa noile preturi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: reducerea tva, colectare, evaziune fiscala, inflatie, alimente, preturi

Masura in care s-a cunoscut realmente reducerea preturilor la rafturi nu este usor de cuantificat. Datele publicate de Institutul National de Statistica arata o scadere generala de trei puncte procentuale in cazul alimentelor.


Inflatia anuala calculata pe aceeasi luna la un minus de 1,6 procente. Acest aspect, asa cum aminteste Cursdeguvernare.ro, suprapus peste inflatia de fond, duce la anularea cresterii de preturi care s-a produs de la inceputul acestui an, anuntata deja la valoarea de 1,78% pe primele cinci luni din 2015.

Aceeasi sursa scrie ca in contextul in care s-au majorat si gazele naturale cu 11% de la 1 iulie 2015, preturile generale ajung la un nivel similar cel al finalului de an 2014.

Prin urmare, in ciuda faptului ca se anunta valori cu minus ale inflatiei lunare,  iar "inflatia anuala se va indrepta spre teritoriul negativ, dupa ce atinsese un nivel de 1,2% in luna mai 2015, nu se poate vorbi despre un proces de deflatie, care ar fi presupus o scadere treptata a preturilor si o reducere a consumului", scrie Cursdeguvernare.ro.

Reducerile devin practic aproape inexistente, in contextul in care vizibilitatea lor s-a produs pe o perioada atat de scurta.

"Mai degraba, am putea fi ingrijorati ca nu cumva masura luata de guvernanti sa nu mascheze, si pe fondul majorarii salariului minim pentru peste 1,3 milioane de persoane cu incepere de la 1 iulie 2015 de la 975 lei la 1.050 lei (majorare de 7,7%), o inflatie de fond semnificativ mai mare decat cea tintita oficial de BNR la nivelul de 2,5% pe an", atrage atentia aceeasi sursa.

Ce riscam mai departe? Scaderile aplicate de Guvern duc in mod firesc la o scadere mai mult decat semnificativa a bugetului de stat. Prin urmare, sunt necesare masuri drastice pentru acoperirea acestor goluri care se creeaza in urma masurilor de relaxare fiscala.

"Cert este ca suma colectata oficial drept TVA anul trecut a fost de circa 51 miliarde lei. De aceea efectul diminuarii taxarii de la 24% la 9% pe circa 30% din cosul de consum duce la o abordare simplificata prin regula de trei simpla la un gol bugetar annual de circa sase miliarde lei invocate. Cu corectia facuta de studiul Nielsen a cresterii consumului cu circa o sesime, obtinem cele cinci miliarde lei efect in scaderea de venituri anuntata de Guvern", scrie Cursdeguvernare.ro.

O masura care va trebui aplicata si imbunatatita este colectarea aspra a veniturilor datorate de contribuabili. In contextul in care ANAF si-a intensificat masiv controalele, rezultatele din acest domeniu vor fi unele destul de bune. In plus, la acestea se adauga, asa cum explica sursa amintita mai sus, scaderea "avantajelor financiare ale celor care riscau sa faca evaziune fiscala", neinregistrand astfel veniturile din vanzarile de alimente.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016