Tags: crestere salariu minim pe tara, salariul minim brut a fost majorat
Guvernul a majorat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ adoptat astazi, ceea ce reprezinta o crestere de 3 % fata de luna decembrie 2020, conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Tariful orar va crește la 13,583 lei/ora de la 13,327 lei/ora in 2020 pentru un program complet de lucru.
La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara pentru anul 2021 s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare atat rata inflatiei de 2,2 %, cat si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, de 0,8 % pentru anul 2020.
Proiectul de Hotarare aprobat de Executiv mai stabileste ca, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul de pregatire, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se mentine la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri si alte adaosuri.
In anul 2021 tariful orar corespunzator salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/ora pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.
De majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajati, respectiv in jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariati activi.
Atentie! Hotararea Guvernului nr. 4/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial, in data de 13 ianuarie 2021.
Sursa: MFP
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<