Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Acord transatlantic: acces la piata SUA, protectia investitiilor, standarde UE Un acord comercial intre UE si SUA ar trebui sa aprofundeze accesul UE pe piata SUA, dar nu trebuie sa submineze standardele UE sau dreptul de a reglementa in interes public, au spus deputatii din comisia pentru comert international. Instrumentele pentru rezolvarea disputelor intre investitori si state trebuie reformate si imbunatatite, adauga ei.
Recomandarile facute negociatorilor Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), aprobate in comisia parlamentara de joi, 28 mai a.c., cu 28 de voturi la 13 si 0 abtineri, trebuie sa fie aprobate de plen.
Este necesar un acord ambitios, dar echilibrat
PIB-ul Uniunii ”depinde foarte mult de comert si export”, de aceea un acord ”bine facut” cu SUA ar putea creste contributia industriei la PIB-ul UE cu 15- 20% pana in 2020, iar firmele UE, in special cele mici, mijlocii si microintreprinderile, ar putea beneficia de o piata de 850 milioane de consumatori, se arata in text.
Pe de alta parte, rezultatele unui alt studiu sunt contradictorii, aratand ca beneficiile reale ale TTIP pentru economia UE sunt dificil de evaluat, arata deputatii. De aceea, ei subliniaza ca negocierile trebuie sa fie transparente, pentru a putea duce la un acord ”ambitios”, dar ”echilibrat”, cu beneficii impartasite de toate statele membre UE, ducand la ”un mediu economic eficient si favorabil competitivitatii” si eliminand barierele comerciale non-tarifare. Trebuie garantate un nivel inalt de protectie pentru consumatorii UE, pentru datele lor, sanatate si siguranta, iar dumpingul social, fiscal si de mediu trebuie prevenite, mai arata deputatii.

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Reforma protectiei investitiilor
Deputatii spun ca TTIP trebuie sa puna capat ”tratamentului inegal aplicat investitorilor europeni in SUA”, prin stabilirea unui nou si corect sistem pentru investitori care ”cauta si realizeaza corectarea prejudiciilor”. Totodata, dreptul de a reglementa in interes public trebuie sa fie protejat, iar cererile superflue trebuie prevenite.
Acest nou sistem trebuie sa fie bazat pe recentul ”document conceptual” privind un sistem reformat de protectie a investitorilor, prezentat de comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, in comisia parlamentara pentru comert international, la 6 mai, si de asemenea pe negocierile in curs intre ministrii de resort din statele membre. Sistemul ar trebui sa includa „o solutie permanenta„ cu ”judecatori independenti si numiti public”, ”audieri publice” si un „mecanism de apel”, respectand jurisdictia tribunalelor UE si ale statelor membre. Pe termen mediu, un tribunal al investitiilor publice ar putea fi utilizat pentru a rezolva disputele cu investitorii, adauga deputatii.
Ei avertizeaza ca dreptul de a reglementa in interes public trebuie protejat, iar cererile superflue trebuie prevenite.
Agricultura: “lista exhaustiva” a produselor sensibile
In incercarea de a elimina toate tarifele vamale, cei doi parteneri ar trebui, totusi, sa negocieze o ”lista exhaustiva” a ”produselor agricole si industriale sensibile” care ar putea fi exceptate de la liberalizarea comerciala sau ar putea face obiectul unor perioade mai lungi de tranzitie, spun deputatii.
Ei cer negociatorilor UE sa „faca toate eforturile„ pentru a introduce ”o clauza de siguranta”, rezervandu-si dreptul de a inchide pietele pentru produse specifice in cazul unor importuri care ameninta sa afecteze serios productia interna de alimente.
Deputatii mai cer Comisiei Europene sa incurajeze Statele Unite sa ridice interzicerea importurilor de carne de vita din UE si sa introduca o protectie puternica pentru sistemul de origine geografica utilizat in UE.
Standarde de sanatate publica
Negociatorii trebuie sa tinteasca spre eliminarea procedurilor excesive de verificare a importurilor din motive de sanatate alimentara si a plantelor, ”recunoasterea reciproca a standardelor echivalente” fiind necesara, spun deputatii. Totodata, standardele UE trebuie asigurate in zonele in care cele ale SUA sunt ”foarte diferite”, de exemplu pentru autorizarea produselor chimice, clonare si produse chimice cu disruptori endocrini. ”Principiul preventiv” al UE trebuie respectat, mai spun deputatii.
Un mai mare acces la resursele energetice ale SUA
TTIP ar trebui sa elimine ”toate restrictiile sau impedimentele existente la exportul de combustibili, inclusiv LNG si petrol crud” intre UE si SUA, astfel incat acordul sa aduca mai multa securitate energetica UE si sa reduca pretul la energie, spun deputatii. Acordul TTIP ar trebui sa includa un capitol separat pentru energie, care sa ajute si la mentinerea standardelor de mediu ale UE si a obiectivelor de combatere a schimbarilor climatice, spun deputatii.
Protectia datelor nu este negociabila
Regulile UE privind protectia datelor nu trebuie sa fie compromise prin integrarea comertului electronic UE si SUA si a pietelor serviciilor financiare, spun deputatii. TTIP ar trebui sa excluda explicit toate concesiile privind regulile UE, existente si viitoare, privind protectia datelor personale. Prevederile privind fluxul datelor personale ar putea fi negociate cu SUA doar daca aceleasi reguli de protectie a datelor se aplica ”de ambele parti ale Atlanticului”, adauga deputatii.
Deschiderea pietelor de transport ale SUA si a licitatiilor publice
Negocierile TTIP ar trebui sa elimine restrictiile actuale ale SUA asupra posesiei straine a serviciilor de transport maritim si aerian si companiilor aeriene, cum ar fi ”Legea Jones” si ”Legea cabotajului aerian”, care ”afecteaza serios accesul pe piata pentru companiile UE”. Deputatii cer si mai mult acces al UE la pietele americane de telecomunicatii.
Diferenta mare intre deschiderea pietelor de licitatii publice din cele doua entitati trebuie sa fie remediata, spun deputatii. TTIP ar trebui sa duca la o ”deschidere semnificativa” a pietei americane de licitatii publice la toate nivelurile administrative, astfel incat companiile UE, mai ales cele mici si mijlocii, sa poata depune oferte pentru contracte publice americane in domeniul constructiilor, ingineriei civile, transportului si energiei”, arata deputatii.
Deputatii mai cer negociatorilor UE sa aiba mereu in minte interesele UE de a penetra piata ”serviciilor foarte specializate”, cum ar fi ingineria si alte servicii profesionale, financiare sau de transport.
Excluderea serviciilor publice
Deputatii reitereaza dorinta lor de a exclude serviciile publice din TTIP (inclusiv, dar nu limitat la apa, sanatate, servicii sociale, sisteme de asigurare publica si educatie).
Atentie la drepturile muncitorilor
Deputatii cer negociatorilor UE sa insiste ca SUA sa ratifice, implementeze si aplice cele opt conventii principale ale Organizatiei Internationale a Muncii (pana acum au ratificat doar doua) si spun ca implementarea prevederilor privind munca de catre companiile SUA ar trebui monitorizata mai indeaproape, prin implicarea partenerilor sociali si a reprezentantilor societatii civile.
Un acord intre cele mai mari doua blocuri economice ale lumii, care deja ”impartasesc si cultiva” principii si valori similare, are potentialul de a stabili norme globale si de a evita posibilitatea ca tari ”cu standarde si valori diferite” sa ”isi asume acest rol”, mai spun deputatii.
Ce urmeaza
Textul aprobat de comisia pentru comert international trebuie sa fie aprobat de plenul Parlamentului printr-un vot programat pentru 10 iunie (de confirmat).
Acordul TTIP, odata incheiat intre negociatorii UE si SUA, trebuie sa fie confirmat de Parlamentul European si de Consiliul UE pentru a intra in vigoare.
Sursa: Parlamentul European

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
MFP publica un ordin cu noi scutiri TVA in cazul unui acord semnat cu SUASUA a ajuns la un acord in ceea ce priveste majorarea pragului de indatorareArticole similare
Operatiuni scutite de taxaCe formulare fiscale depunem in luna mai 2016 la Fisc?Venituri din 2018: Completarea Declaratiei Unice 2019. Explicatii pas cu pasStudiu de caz: Regimul TVA in cazul amenajarii unui sediu in proprietatea administratoruluiNoile decizii privind procedura de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR 2020Ultimele articole
Controale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraIMM Invest continua pana in 2024. Marcel Bolos: „8 din 10 companii care beneficiaza de program au ajuns sa faca angajari”IMM-urile din Romania vor primi garantii directe cu valoare totala de 1 miliard de euroProfit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023Modificarile aduse reglementarilor contabile prin Ordinul 2649/2023Articole similare
Declaratia statistica Intrastat pentru anul 2009Modificari importante in completarea declaratiei statistice Intrastat incepand cu luna de referinta ianuarie 2021Decontul de TVAMaterii prime achizitionate din stat UE. Declararea in Intrastat si tratamentul TVAObligatia inregistrarii pentru declaratia Intrastat. Care sunt etapele I.N.S.?Ultimele articole
Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Transport international. Includem facturile in Declaratia Intrastat?Ordinul nr. 501/2015 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2016Zoom fiscal: Noi reglementari privind raportarea creditelor si imprumuturilor de la nerezidentiRaportarea catre BNR a operatiunilor valutare de capital de natura datoriei private externeArticole similare
Firmele cu pret mic la LICITATII PUBLICE vor putea imparti contractulTelegondola din Sinaia este pe cale sa treaca in proprietatea unei firme de leasingReducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilorLICITATII PUBLICE si remuneratiile membrilor. Cum calculam corect?Premierul sustine modificarea legii privind achizitiile publice. Ce modificari se produc?Ultimele articole
Guvernul majoreaza cu o luna termenul pentru anuntarea intentiei de restructurare financiaraOrdonanta 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Opinia consultantului fiscal Adrian Benta
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"