Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2010
Tags: reducerea cheltuielilor bugetare, imm, tva

Restrangerea cheltuielilor publice si promovarea de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri sunt solutiile Guvernului la criza economica care afecteaza Romania, a afirmat primul-ministru Emil ...

Restrangerea cheltuielilor publice si promovarea de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri sunt solutiile Guvernului la criza economica care afecteaza Romania, a afirmat primul-ministru Emil Boc, in cadrul Forumului National pentru IMM-uri.

„In 2010, dupa cum puteti observa, de la Atlantic la Pacific, lumea este in continuare in criza economica si tari, atat din UE, cat si de pe alte continente, sunt nevoite sa ia acum masuri de austeritate mai dure, mai mult decat oricand”, a declarat seful Executivului.

Premierul a apreciat ca se impun masuri de restrangere a cheltuielilor bugetare, astfel incat Romania sa se incadreze in tinta de deficit de 6,8% din PIB, aratand ca, in absenta aplicarii acestora, deficitul bugetar ar creste pana la 9,1% din PIB.

De asemenea, a mentionat primul-ministru Emil Boc, fara asigurarea sustinerii financiare externe, Romania ar ajunge, in 2012, la o datorie publica interna reprezentand 62% din PIB, ceea ce ar insemna ca vor exista bani doar pentru consum, nu si pentru investitii.

„O asemenea alternativa este posibila, dar cu cata iresposabilitate pentru aceasta tara! Si daca e sa ne uitam la contextul international, ea, practic, ar duce Romania in prapastie, din prea simplul motiv ca nu vor mai fi bani ca sa finantezi deficitul bugetar, la nivele si la cote de 9%, asa cum ar fi, de exemplu, in anul acesta”, a declarat primul-ministru.

asurile de restrangere a cheltuielilor bugetare vor avea caracter temporar, respectiv pana la 31 decembrie, urmand ca in acest interval de timp, restructurarea aparatului bugetar sa fie finalizata, iar prin masurile aplicate sa fie asigurate premisele reluarii cresterii economice, a mai adaugat premierul.

Premierul Emil Boc a mentionat ca alternativa la restrangerea cheltuielilor bugetare ar fi fost majorarea cotei unice si a TVA, alternativa care ar fi condus la cresterea inflatiei si, implicit, la afectarea puterii de cumparare a populatiei, precum si la cresterea cursului de schimb leu/euro.

„Ne-am dat seama ca o solutie a majorarii taxelor in perioada de criza nu aduce niciun fel de beneficiu acestei tari, ci dimpotriva, poate compromite si bruma de speranta de crestere economica pe care mediul privat o poate oferi”, a declarat primul-ministru.

Seful Executivului a aratat ca reducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilor.

In acest sens, premierul a mentionat ca, prin fondurile de garantare si contragarantare, mediul de afaceri va avea acces la resurse suplimentare pentru continuarea investitiilor.

„Prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural, in urma capitalizarii acestuia cu 220 de milioane de euro, prin utilizarea inclusiv a fondurilor europene in acest domeniu, se vor acorda garantii de 1,1 miliarde de euro. De asemenea, in perioada imediat urmatoare, prin Ministerul Agriculturii, vor fi demarate investitii de 1 miliard de euro din fonduri europene si nationale, prin masurile pe care le are Ministerul Agriculturii pentru IMM-uri in mediul rural, pentru infrastructura in mediul rural”, a declarat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a mentionat, totodata, un program derulat de Ministerul Economiei in domeniul competitivitatii, precum si asigurarea unor resurse suplimentare pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene prin intermediul Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost capitalizat cu 40 de milioane de lei.

 “Acest lucru speram ca ne va permite sa acordam garantii de peste 230 milioane de euro, fonduri care sa creeze premisele unor resurse financiare suplimentare in economie, care inseamna investitii, locuri de munca”, a adaugat premierul.

De asemenea, premierul a aratat ca vor fi reevaluate schemele de finantare si de ajutor de stat de la CEC si EximBank si se analizeaza modificarea unor reguli specifice activitatii bancare in vederea sprijinirii IMM-urilor care doresc sa acceseze linii de creditare pentru sustinerea activitatii economice.

O alta directie prioritara a Guvernului o reprezinta combaterea evaziunii fiscale, iar in acest sens Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta.

„Cat timp acest fenomen al evaziunii fiscale nu va fi restrans, va fi afectata inclusiv aceasta componenta a concurentei, a competitivitatii intre firmele care activeaza pe piata privata.(….)

Trebuie schimbata mentalitatea de gasca, de intelegere in spatele legii in defavoarea bugetului public pentru favorizarea unor interese ale unor oameni care nu vor sa respecte legea”, a precizat primul-ministru.

De asemenea, Guvernul are in vedere modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, astfel incat sa se intervina pe mai multe paliere pentru scurtarea procedurilor, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru asigurarea transparentei procesului de achizitii publice. Totodata, se va extinde la 40% procentul achizitiilor publice prin mijloace electronice, prin SEAP.

„Este un mijloc transparent de a putea avea licitatii publice si care sa ne aduca cel mai bun pret posibil. Deja, intr-un an si jumatate, s-a economisit peste 1 miliard si jumatate de euro din sporirea procentului achizitiilor publice prin licitatii electronice”, a afirmat primul-ministru.

Seful Executivului a mai aratat ca vor fi continuate unele programe guvernamentale precum „Prima casa”, „Rabla”, „Primul Siloz”, precum si programele prin care sunt sprijinite firmele care angajeaza tineri si someri.

„Avem convingerea insa, ca aceasta solutie combinata, reducerea cheltuielilor bugetare, sustinerea activitatii economice, mentinerea taxelor de baza constituie alternativa optima in momentul de fata si sansa ca Romania sa depaseasca cat mai repede situatia grea in care ne aflam”, a conchis primul-ministru. 

Sursa   Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 28.05.2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reducerea cheltuielilor bugetare si mentinerea cotei unice si a TVA vor fi urmate de o serie de masuri de sustinere a mediului privat, accentul fiind pus pe sustinerea IMM-urilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016