Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Premierul a argumentat ca Executivul a optat pentru reducerea cheltuielilor bugetare din cel putin doua motive: pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic si pentru a nu creste inflatia, ...
Premierul a argumentat ca Executivul a optat pentru reducerea cheltuielilor bugetare din cel putin doua motive: „pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic” si pentru a nu creste inflatia, fapt care ar fi condus la scaderea puterii de cumparare.
„Suntem nevoiti sa luam aceste masuri din cauza contextului extern in care traim si din cauza greselilor din ultimii douazeci de ani legate de politicile salariale si de pensii, accentuate in 2007-2008 prin decizii iresponsabile ale guvernantilor din acea perioada”, a afirmat premierul Emil Boc.
„Suntem in cea mai grava criza economica de dupa criza de care am invatat in manualele de istorie. Din nefericire, omenirea traverseaza o criza similara, dar cu implicatii inca necunoscute. Romania nu poate sta acum sa astepte situatia incapacitatii de a-si putea achita datoriile si de a plati obligatiile sociale ale statului”, a adaugat seful Executivului.
Potrivit primului-ministru, reducerea cheltuielilor bugetare reprezinta „solutia sanatoasa” a momentului, decisa dupa consultari la cel mai inalt nivel cu BNR, Administratia Prezidentiala si experti.
Primul-ministru a precizat ca masurile de restrangere bugetara nu vor afecta salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia sociala minima in suma de 350 de lei, venitul minim garantat, bursele studentilor si elevilor, alocatia pentru copii – in suma de 200 de lei vechi pentru copiii in varsta de pana la 2 ani si pentru copiii cu handicap in varsta de pana la 3 ani, precum si alocatia de stat pentru copii in suma de 42 de lei luna –, indemnizatiile pentru veteranii de razboi si detinutii politici, precum si rentele viagere pentru sportive si alte drepturi si prestatii sociale.
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, primul-ministru a precizat ca aceste drepturi vor diminuate cu 15%, insa nu vor fi mai mici de 600 de lei lunar, la care se adauga alocatia copilului de 200 de lei lunar.
Raspunzand unei intrebari cu privire la perioada pentru care vor fi reduse salariile din sistemul bugetar, pensiile si alte drepturi sociale, premierul a aratat ca aceste drepturi vor fi diminuate, potrivit legii, pana la 31 decembrie 2010, urmand ca, ulterior, sa fie majorate in conditiile in care se va face restructurarea aparatului bugetar, in contextul unui nou buget de stat, daca economia va permite resurse suplimentare. La randul sau, ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu a precizat ca documentele aprobate in sedinta de astazi vor fi transmise catre Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, dupa ce vor fi semnate de guvernatorul BNR, primul-ministru si presedintele Romaniei.
„Documentele vor intra in circuitul de aprobare al celor doua institutii in asa fel incat, undeva spre sfarsitul lunii iunie, sa primim transa de la FMI, iar mai tarziu, in functie de procedurile interne ale fiecarei institutii, sa primim transa de la Uniunea Europeana”, a afirmat ministrul Finantelor. Sebastian Vladescu a mai explicat ca transa de bani de la FMI va merge catre Banca Nationala a Romaniei, urmand ca transa de bani de la Uniunea Europeana sa mearga la Ministerul Finantelor Publice.
De asemenea, ministrul Finantelor Publice a afirmat ca „in conditii normale – ceea ce inseamna ca Romania va ramane in zona de crestere economica definita in scrisoarea de intentie - nu vom avea nevoie sa majoram taxele si impozitele pana la sfarsitul anului”.
Guvernul isi va asuma raspunderea asupra a doua proiecte de lege
Primul-ministru a declarat ca masurile guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar vor fi aplicate prin proiecte de lege, Ordonanta de Urgenta si Hotarari de Guvern. In acest sens, Executivul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului asupra unui proiect de lege care va contine masurile de restrangere a cheltuielilor bugetare, precum si asupra unui proiect de lege care va viza reglementarea pensiilor speciale, acte normative care vor fi adoptate dupa ce vor fi analizate in Consiliul Economic si Social.
Raspunzand unei intrebari, premierul a precizat ca restrangerea unor drepturi sociale se va face in conformitate cu articolul 53 din Constitutie.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
De asemenea, premierul a aratat ca restrangerea cheltuielilor sociale, in paralel cu mentinerea TVA si a cotei unice, va crea premisele pentru promovarea unor masuri de sprijinire a mediului economic. In acest sens, primul-ministru a mentionat plata unei sume de 1 miliard de euro reprezentand datorii ale statului catre firme, finalizarea mai multor proiecte de investitii intre care realizarea a 500 de kilometri de drumuri judetene, reabilitarea a 400 de kilometri de drumuri nationale, finalizarea a 4.000 de locuinte ANL, a Centurilor ocolitoare Sibiu si Oradea, cofinantarea mai multor proiecte finantate din fonduri europene, intre care si un Program destinat mediului rural in suma de 1 miliard de euro.
Totodata, seful Executivului a punctat demersurile Guvernului pentru combaterea evaziunii fiscale, aratand ca este in curs de adoptare la nivelul Executivului o Ordonanta de Urgenta in acest sens.
Intre masurile de combatere a crizei economice, primul-ministru a mai mentionat adoptarea unei Ordonante de Urgenta pentru sprijinirea tinerilor care infiinteaza pentru prima data o firma, continuarea procesului de restructurare, comasare sau desfiintare a unor agentii guvernamentale, reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, extinderea procedurii de achizitii publice prin mijloace electronice, continuarea Programelor „Rabla” si „ Prima casa”, sustinerea financiara a firmelor care angajeaza someri.
„Din analiza pe care am avut-o cu oamenii de specialitate, in acest moment, solutia cea mai buna dintre toate solutiile existente, o reprezinta incercarea de ajustare a cheltuielilor bugetare, cu costuri politice dureroase de care suntem constienti, dar cu efect benefic pentru dezvoltarea acestei tari”, a apreciat primul-ministru.
Sursa
Guvernul Romaniei – Biroul de presa 26/05/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"