Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 04 Ian. 2023
Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022
Tags: declaratia statistica intrastat, intrastat , ordinul 1623/2022

Ordinul nr. 1623/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 1265 din 29 decembrie 2022.

Cadrul legal

1. National: Legea nr. 422/2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 967 din 4 decembrie 2006, cu modificarile ulterioare

2. European: Regulamentul (UE) 2019/2.152 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind statisticile europene de intreprindere, de abrogare a 10 acte juridice in domeniul statisticilor de intreprindere, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L327 din 17 decembrie 2019

Scopul prezentelor norme

Normele de completare a declaratiei statistice Intrastat contin informatii privind sistemul statistic Intrastat, menite sa sprijine furnizorii de date pentru a completa declaratia statistica Intrastat intr-un mod corect si eficient.

 

Declaratia statistica Intrastat in Romania


Declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie conform Legii nr. 422/2006, cu modificarile ulterioare, pentru schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Importurile intra-UE reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar exporturile intra-UE reprezinta fluxurile de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene (Uniune). 


Obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat


Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:


1. sunt inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;

2. efectueaza comert intra-UE cu bunuri;

3. valoarea totala anuala a comertului intra-UE cu bunuri depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.


Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intra- UE, VIES, furnizate de Ministerul Finantelor, la nivel de operator economic cu activitate de comert intra-UE cu bunuri.

Schimbul de date intre Institutul National de Statistica si Ministerul Finantelor are loc intr-un singur sens, respectiv Ministerul Finantelor furnizeaza Institutului National de Statistica informatiile din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intra-UE, VIES, pentru fiecare operator economic care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri in luna de referinta, insa Institutul National de Statistica nu furnizeaza sub nicio forma si pe nicio cale informatii statistice colectate in cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.


Praguri valorice Intrastat


Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 1.000.000 lei atat pentru expedieri de bunuri, cat si pentru introduceri de bunuri.

Un operator economic a carui valoare anuala pentru importurile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de introducere. Un operator economic a carui valoare anuala pentru exporturile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de expediere.
 

Tipuri de declaratii statistice in functie de valoarea anuala a schimburilor intra-UE de bunuri

 

 

Tip de declaratie                                               Importuri intra-UE                                        Exporturi intra-UE

Nu exista obligatia de a transmite                       mai mici de 1.000.000 lei                      mai mici de 1.000.000 lei

Declara?ia statistica Intrastat

 

Declaratie standard,                              egale sau mai mari de 1.000.000 lei                        egale sau mai mari de 1.000.000 lei 

in care se completeaza                                si mai mici de 10.000.000 lei                            si mai mici de 20.000.000 lei

toate informatiile, mai putin 

valoarea statistica

 

Declaratie extinsa, in care se            egale sau mai mari de 10.000.000 lei          egale sau mai mari de 20.000.000 lei

completeaza toate informatiile, 

inclusiv valoarea statistica

 

Remarca: Daca un operator economic este obligat sa transmita declaratii statistice Intrastat pentru ambele fluxuri, este posibil ca pentru unul din fluxuri sa transmita declaratia standard, iar pentru celalalt flux sa transmita declaratia extinsa. in acest caz, este permisa transmiterea declaratiei extinse pentru ambele fluxuri.


Declaratia statistica Intrastat trebuie transmisa de operatorii economici care au atins sau au depasit pragul valoric Intrastat in anul anterior celui de referinta sau il ating sau il depasesc in anul de referinta, separat pentru importuri si exporturi intra-UE de bunuri.

Astfel, acesti operatori economici devin furnizori de informatii statistice Intrastat.


Pentru anul de referinta, furnizorii de informatii statistice Intrastat sunt:


a) operatorii economici care au avut obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat pentru intregul an anterior celui de referinta si care, pe tot parcursul anului anterior celui de referinta, au realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri superior nivelului pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;

 

b) operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat in cursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;

 

c) operatorii economici care depasesc nivelul pragurilor valorice Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux. Obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intra-UE de bunuri depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.


Pragul valoric Intrastat pentru declararea valorii statistice se aplica acelor furnizori de informatii statistice Intrastat care in anul anterior celui de referinta sau in anul de referinta au inregistrat valori anuale, separat pentru fiecare flux, peste nivelul pragului valoric Intrastat stabilit pentru valoarea statistica la 10.000.000 lei pentru importuri intra-UE si, respectiv, 20.000.000 lei pentru exporturi intra-UE.


Operatorii economici au obligatia sa transmita date pentru sistemul statistic Intrastat pentru importurile si exporturile intra- UE de bunuri lunare, intotdeauna pana la sfarsitul anului de referinta in care pragul valoric Intrastat a fost depasit si pentru urmatorul an calendaristic.

Dupa un an calendaristic intreg in care furnizorul de informatii statistice nu a realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri, exprimat in valori cumulate de la inceputul anului calendaristic, superior nivelului pragului valoric Intrastat stabilit pentru importuri si/sau exporturi intra-UE, obligatia de a raporta date pentru sistemul statistic Intrastat inceteaza si nu va mai trebui transmisa Declaratia statistica Intrastat incepand cu luna ianuarie a anului urmator.

Aceasta se va aplica in conditiile in care pragul valoric Intrastat nu este depasit din nou in cursul anului urmator. Regulile mentionate vor fi aplicate din nou, in mod separat pentru import intra-UE - introduceri - si export intra-UE - expedieri de bunuri.



Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta.


Furnizorul de informatii statistice poate intocmi si transmite Declaratia statistica Intrastat singur sau poate apela pentru intocmirea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat la serviciile unui alt operator economic, ce poarta denumirea de parte terta declaranta.


In cazul in care apeleaza la serviciile unei parti terte declarante pentru completarea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat, furnizorul de informatii statistice are obligatia de a face dovada existentei unui contract intre el si partea terta declaranta. O parte terta declaranta poate transmite date pentru un operator economic numai dupa ce Institutul National de Statistica a fost notificat, in scris, de catre furnizorul de informatii statistice.

incetarea relatiilor dintre un furnizor de date si o parte terta declaranta trebuie notificata catre Institutul National de Statistica.


Responsabilitatea pentru corectitudinea informatiilor statistice cuprinse in Declaratia statistica Intrastat si transmiterea acesteia la termenul legal, conform legislatiei in vigoare, apartine in exclusivitate furnizorului de informatii statistice, respectiv operatorului economic obligat sa furnizeze informatii statistice Intrastat conform Legii nr. 422/2006, cu modificarile ulterioare.


Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?


Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru importurile si/sau exporturile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:

a) schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;

b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;

c) returnarea de bunuri;

d) miscari specifice de bunuri;

e) leasing financiar;

f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.

Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

a) comertul cu servicii;

b) bunuri in tranzit;

c) miscari temporare de bunuri;

d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;

e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;

f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii referitoare la comertul triunghiular, va rugam sa consultati Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat - partea a II-a.

Lista bunurilor excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene este prezentata in tabelul nr. 1 - Lista bunurilor excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intra-UE cu bunuri, puteti consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea Metodologie Intrastat.

Modalitati de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat

Declaratiile statistice Intrastat se transmit la Institutul National de Statistica numai in format electronic, declaratiile pe hartie nefiind acceptate. Pentru aceasta, Institutul National de Statistica pune la dispozitia furnizorilor de informatii statistice Intrastat urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat:


1. aplicatia Intrastat online, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro;


2. aplicatia Intrastat offline, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro.


Aplicatia Intrastat offline permite crearea unui fisier ce contine Declaratia statistica Intrastat, pe care furnizorul de informatii statistice il transmite catre Institutul National de Statistica prin una dintre urmatoarele modalitati:

a) e-mail, la adresa declaratie.intrastat@insse.ro;

b) incarcarea fisierului in aplicatia online Intrastat disponibila pe site-ul www.intrastat.ro;

c) daca furnizorul de informatii statistice nu are acces la internet pentru a transmite Declaratia statistica Intrastat potrivit lit. a) sau b), va copia fisierul cu declaratia Intrastat - fisierul cu extensia .xml sau .enc pe un dispozitiv de memorie externa - CD, DVD sau altele si se va adresa directiei teritoriale de statistica in raza careia isi are sediul, solicitand posibilitatea de a transmite prin e-mail fisierul continand Declaratia statistica Intrastat la Institutul National de Statistica sau va transmite declaratia de la orice alt calculator cu acces la internet;


3. software-ul propriu, existent sau dezvoltat de furnizorul de informatii statistice, pentru realizarea fisierului care sa contina Declaratia statistica Intrastat intr-un format predefinit, prezentat in "Manualul de descriere a procedurii pentru crearea altor tipuri de fisiere acceptate de INS", manual ce poate fi descarcat de pe site-ul www.intrastat.ro sau furnizat la cerere de catre Institutul National de Statistica. Fisierul care contine Declaratia statistica Intrastat, in format predefinit, se transmite la Institutul National de Statistica folosind aceeasi procedura descrisa la punctul precedent.

Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat online sau offline deoarece acestea contin reguli de validare predefinite pentru realizarea unor declaratii statistice Intrastat corecte si valide.

in cazul in care intr-o perioada de referinta sunt realizate schimburi intra-UE de bunuri pe un anumit flux, incadrate la acelasi cod de 8 cifre din NC, cu aceeasi tara partenera, acelasi tip de tranzactie, aceiasi termeni de livrare si acelasi mod de transport, acestea pot fi cumulate si declarate intr-o singura linie pe declaratie.

Institutul National de Statistica verifica declaratiile statistice Intrastat din punctul de vedere al corectitudinii si completitudinii, iar furnizorii de informatii statistice Intrastat pot fi contactati pentru a oferi mai multe detalii privind datele inscrise in declaratii sau pentru revizuirea declaratiilor statistice Intrastat transmise anterior.

Orice sesizare din partea Institutului National de Statistica, prin personalul propriu, adresata furnizorului de informatii statistice privind Declaratia statistica Intrastat, prin unul din urmatoarele mijloace: telefon, fax, e-mail sau alt mijloc de comunicare, trebuie solutionata de catre furnizorul de informatii statistice in maximum 2 zile lucratoare de la comunicarea acesteia.


IMPORTANT!


Completarea Declaratiei statistice INTRASTAT este obligatorie, iar transmiterea ei la Institutul National de Statistica se va face exclusiv pe cale electronica.

Legea nr. 422/2006, cu modificarile ulterioare, la art. 10 alin. (1) - (3) prevede urmatoarele:

"

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de catre furnizorii de informatii statistice Intrastat:

a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;

b) intarzieri in transmiterea datelor;

c) comunicarea de date incorecte si incomplete;

d) refuzul de a prezenta, persoanelor autorizate de catre conducerea Institutului National de Statistica, documentele si evidentele necesare verificarii datelor statistice;

e) neaplicarea masurilor dispuse de catre Institutul National de Statistica prin atentionari sau procese-verbale de constatare a contraventiei.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

(3) Amenzile prevazute la alin. (2) se aplica si persoanelor juridice."

Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016