Tags: procedura de vamuire, declararea importului de bunuri, plata tva
O firma depaseste plafonul in Noiembrie. Primeste notificare de la ANAF si depune 010 pentru inregistrare ca platitor si obtine cod de TVA din 01.08.2021. Cum procedam cu facturile de vanzare emise si cu achizitiile din Noiembrie si pana la 01.08.2021 si cum declaram in D300 si D394?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Din detaliile prezentate rezulta ca bunurile expediate de catre furnizorul din Marea Britanie catre cumparatorul din Romania sunt puse in libera circulatie pe teritoriul altui stat membru decat Romania, de exemplu, pe teritoriul Belgiei, la Rotterdam. In acest caz, locul importului este in Belgia, fara a fi in Romania. Locul importului ar fi fost in Romania numai daca bunurile ar fi fost puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, respectand astfel regula de la art. 277 alin. (1) conform careia "Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european."
Prin aplicarea regimului de punere in libera circulatie pe teritoriul Uniunii Europene, in oricare stat membru, bunurile cumparate dobandesc statut comunitar si pot fi utilizate pentru consum, vanzare sau orice alta activitate desfasurata in oricare stat membru.
In situatia prezentata, bunurile achizitionate de la furnizorul A din Marea Britanie (stat tert) sunt puse in libera circulatie in Belgia (statul membru 2), altul decat statul membru al cumparatorului B (Romania = statul membru 2).
Deci, regimul vamal 42 este utilizat de catre importator prin declarantul sau vamal care poate fi si o casa de expeditie, cu scopul de a obtine o scutire de la plata TVA-ului aferenta unui import de bunuri, in situatia in care aceleasi bunuri sunt puse in libera circulatie/importate intr-un stat membru (statul membru 1), urmeaza sa fie transportate catre statul membru al cumparatorului (statul membru 2).
Codul operatiunii 4200 sau 42 reprezinta “Punerea simultana in libera circulatie a marfurilor care fac obiectul unei livrari scutite de TVA catre un alt stat membru”. Pentru acest tip de import se intocmeste declaratia vamala in statul membru in care bunurile sunt puse in libera circulatie, de exemplu, in Belgia, dar nu se plateste TVA in vama din Belgia deoarece importul de bunuri transportate dintr-o tara terta este scutit de TVA la punerea in libera circulatie a bunurilor in alt stat membru decat statul membru al cumparatorului. Totusi, scutirea se aplica numai daca are loc, imediat, livrarea intracomunitara a acelorasi bunuri, in aceiasi stare in care au fost importate, catre cumparatorul din alt stat membru, de exemplu, din Romania.
Practic, regimul vamal 42 este o procedura vamala simplificata aplicabila doar pentru TVA (nu se aplica pentru taxe vamale, comisioane vamale, etc.) pentru a nu obliga importatorul (societatea B) sa se inregistreze in statul membru in care are loc punerea bunurilor in libera circulatie. Masurile de simplificare referitoare la plata TVA au in vedere faptul ca:
importatorul din Romania nu datoreaza TVA in vama in statul membru in care are loc importul de bunuri (Belgia), in sensul ca bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar, de exemplu, in Belgia, in regim de scutire;
se datoreaza TVA in Romania bugetului general consolidat, reincadrand operatiunea din import de bunuri cu locul in alt stat membru (scutit in Belgia), in achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania deoarece are locul in Romania. Conform prevederilor art. 276 "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri" "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor." . Altfel spus, TVA este exigibila in al doilea stat membru (Romania) care reprezinta statul membru de destinatie al bunurilor.
Valoarea bunurilor cumparate din Marea Britanie si suma TVA datorata bugetului de stat pentru achizitia intracomunitara efectuata in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" se raporteaza:
d.p.d.v. fiscal: prin
decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 “
Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, dar fara report la randul 5.1 si randul 20.1 “Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara";
d.p.d.v. informativ: prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul A. Raportarea se efectueaza conform urmatoarei proceduri din O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" care se regaseste la sectiunea "NOTE" pct. 3
"3.Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.
Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.
Exemplu: O societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania.
In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C". In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara"
d.p.d.v. statistic: prin declaratia statistica Intrastat, daca persoana impozabila din Romania este furnizor de date statistice.
In concluzie, TVA se datoreaza in Romania, dar nu se plateste efectiv deoarece cumparatorul din Romania este persoana impozabila inregistrata in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal, caz in care aplica regimul de taxare inversa reglementat prin art. 326 alin. (2) "(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6)."
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Ungaria cu livrare in Romania
Intrebare:
O companie cu sediul in Austria, dar cu cod de TVA de Romania, achizitioneaza din Ungaria bunuri pe care le livreaza direct catre clienti din Romania.
Furnizorul din Ungaria are TVA de Ungaria.
Cumparatorul est compania din Austria cu TVA de Romania.
Clientul final este din Romania, cu TVA de Romania.
In aceste conditii, se poate considera ca achizitia din Ungaria este achizitie intracomunitara, iar vanzarea este una...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratie unica venituri din cedarea folosintei bunurilor
Intrebare:
Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri in legatura cu modul corect de completare a declaratiei unice rectificative pentru anul 2024.
In anul 2024, am inchiriat o cladire catre propria firma, iar in declaratia estimativa am declarat un venit de 86.400 lei, incadrandu-ma in plafonul de 24 de salarii minime.
In realitate, in 2024 am incasat efectiv suma de 62.560 lei. Diferenta de 5.440 lei a fost retinuta de firma cu titlul de impozit, astfel ca suma bruta a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de colaborare cu o persoana fizica
Intrebare:
Unitate de cult intentioneaza sa incheie o forma de colaborare cu mai multe persoane fizice, interpreti - angajati in prezent ai Filarmonicii, in vederea prestarii de servicii tip cor religios, pe o perioada de cateva luni, in fiecare duminica.
1. ce forma de contract trebuie incheiat? - drepturi de autor si conexe, interpretare muzica religioasa
2. ce obligatii fiscale are unitatea de cult (tine evidenta contabila in partida dubla)?
3. care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia Unica venituri din chirii
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in anul 2024 venituri din chirii, chiria lunara din contract fiind mentionata in lei. Anul trecut a depus Declaratia unica estimativa pentru anul 2024 si a completat o valoare a chiriei aferenta unei singure luni. In realitate a inchiriat apartamentul timp de 11 luni in 2024 dar nu a mai rectificat Declaratia unica pana la final de an. La declaratia unica pe care o va depune pana la 25.05.2025, pentru veniturile din chirii va completa diferenta de suma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<