keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni triunghiulare: Inregistrari contabile si reglarea tranzactiilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: operatiuni triunghiulare, inregistrari contabile, legea 112

Unul dintre cititorii nostri se confrunta cu o situatie privind achizitii intracomunitare si operatiuni triunghiulare, iar pentru a vedea cum trebuie facute inregistrarile contabile, a apelat la sfatul specialistului nostru. In cele ce urmeaza redam cazul caruia i-a raspuns expertul nostru:

"In anul 2017, un furnizor A, din OLanda, emite catre clientul B din Romania o factura pentru produse care vor fi livrate ulterior, conditia de transport este EX-Works. La momentul emiterii facturii, produsele urmau sa fie livrate in Romania si ulterior livrate in Olanda catre clientul C, motiv pentru care factura a fost inregistrata ca o achizitie intracomunitara de bunuri - bunuri neajunse. Din cauza unor situatii neprevazute, transportul bunurilor a fost realizat in decembrie 2018, numai ca bunurile au plecat din Germania (din depozitul furnizorului A) direct catre clientul C in Olanda, transportul fiind realizat de A.

Cum trebuie inregistrata si declarata tranzactia din anul 2018? Cum se regleaza tranzactia din anul 2017 si cum se declara?"

Raspunsul specialistului

Din situatia prezentata, inteleg faptul ca, in baza facturii primite in anul 2017, de exemplu in septembrie, firma B din Romania a raportat o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, caz in care a aplicat regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 la o baza de impozitare determinata in lei prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul A din Olanda. Valoarea facturii primite a fost inregistrata din punct de vedere contabil, de exemplu, in luna septembrie 2017, la data emiterii facturii de catre firma A.
 
In astfel de situatii, avand in vedere ca marfa nu este primita de catre cumparatorul B din Romania, din punct de vedere contabil si fiscal acesta procedeaza dupa cum urmeaza:
- in baza facturii primite ca document justificativ, in luna septembrie 2017 efectueaza inregistrarea:
      327                                = 401
"Marfuri in curs                 "Furnizori"
de aprovizionare"
si concomitent aplica regimul de taxare inversa, utilizand, fie cota redusa 9%, fie cota standard 19%, in functie de natura bunurilor:
   4426                                 = 4427
"TVA deductibila"               "TVA colectata"
 
Valoarea operatiunii inregistrate contabil se evidentiaza in jurnalele pentru TVA intocmite pentru luna septembrie 2017 (jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427) si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul A. Deci, raportarea s-a efectuat la randul 5.1 si 18.1 deoarece nu s-a cunoscut faptul ca bunurile respective nu vor fi livrate de pe teritoriul Olandei.
 
In acest caz, desi nu a avut loc receptia bunurilor, achizitia intracomunitara de bunuri s-a  considerat efectuata in luna septembrie 2017, motiv pentru care raportarea fiscala a operatiunii prin declaratia recapitulativa cod 390 si decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna septembrie 2017, cu transmitere in luna octombrie 2017.
        
In luna decembrie 2018 cand se cunoaste faptul ca bunurile respective sunt expediate de catre vanzatorul A de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Olandei, catre cumparatorul C din Olanda, cumparatorul - revanzator B trebuie sa reconsidere operatiunea din achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, in achizitie intracomunitara de bunuri neimpozabila in Olanda, in cadrul unei operatiuni triunghiulare, daca Olanda accepta aplicarea masurilor de simplificare. Prin aplicarea masurilor de simplificare, statul membru nu impune inregistrarea in scopuri de TVA a cumparatorului revanzator in Olanda deoarece achizitia intracomunitara care are loc in Olanda se supune taxarii de catre destinatarul final al bunurilor.
 
Astfel, avand in vedere ca in luna decembrie 2018 bunurile nu ajung pe teritoriul Romaniei, ci pe teritoriul Olanei, firma B din Romania trebuie sa storneze operatiunea inregistrata contabil si fiscal in luna septembrie 2017. In acest caz, consider ca furnizorul din Olanda trebuie sa storneze factura initiala in care a inscris codul de TVA din Olanda si sa emita o noua factura in care sa inscrie codul de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Germania in care este inregistrat printr-un sediu fix (are resurse materiale si umane pentru efectuarea livrarilor de bunuri: un depozit, un birou, salariati, active fixe diverse, etc.). In lipsa acestei facturi, cumparatorul B din Romania emite o autofactura, cu semnul minus. Stornarea se efectueaza la acelasi curs valutar din septembrie 2018. Recomand ca stornarea sa se efectueze in negru, de exemplu: 401 = 327 concomitent cu 4427 = 4426. Valoarea operatiunii stornate se raporteaza in luna decembrie 2018, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300 la  randul 5 cu report la randul 5.1 si randul 18 cu report la randul 18.1, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390, "Regularizari privind achizitiile intracomunitare de  bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata  TVA (taxare inversa)”. Consider ca nu se depune o declaratie rectificativa cod 390 pentru luna septembrie 2017 deoarece in luna septembrie 2017 se cunostea faptul ca bunurile  urmau sa fie livrate in Romania. Practic, situatia reala este cunoscuta de catre cumparatorul B de abia in luna decembrie 2018 cand are dovada, de exemplu un document de transport CMR, ca bunurile respective sunt livrate de furnizorul A de pe teritoriul Germaniei, pe teritorul Olandei, catre cumparatorul C.
 
Deci, in opinia mea, in luna decembrie 2018, firma C efectueaza o operatiune triunghiulara in calitate de cumparator - revanzator deoarece in aceasta tranzactie intervin 3 persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in 3 state membre de inregistrare:
1. furnizorul A din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Germania, printr-un sediu fix;
2. cumparatorul - revanzator din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in Romania;
3. cumparatorul din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda.
 
Inainte de efectuarea celor doua tranzactii (o achizitie intracomunitara de bunuri in Olanda si o livrare locala de bunuri in Olanda) persoana impozabila din Romania care are calitatea de cumparator revanzator trebuie sa se adreseze autoritatii fiscale din Olanda  pentru a verifica daca Olanda aplica masurile de simplificare pentru astfel de situatii. Daca Olanda nu aplica masurile de simplificare pentru tranzactiile care au loc pe teritoriul sau, societatea B din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Olanda  deoarece este obligata la plata TVA in Olanda, atat pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata (bunuri expediate de societatea A din Germania), cat si pentru livrarea efectuata (bunuri facturate catre societatea C din Olanda). Astfel, in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si in Olanda, societatea B din Romania trebuie sa raporteze operatiunile efectuate pe teritoritoriul Olandei, catre autoritatea fiscala din Olanda, conform legislatiei fiscale din Olanda, armonizata cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. 
 
Daca Olanda ar aplica masurile de simplificare, obligat la plata TVA ar fi cumparatorul C din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda, caz in care, cumparatorul revanzator din Romania nu ar mai fi obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Olanda  deoarece achizitia intracomunitara efectuata ar fi neimpozabila in Olanda prin aplicarea masurior de simplificare. In aceasta situatie  cumparatorul revanzator din Romania ar fi obligat sa raporteze cele doua tranzactii efectuate in luna decembrie 2018 la autoritatea fiscala din Romania, conform prevederilor art. 268 alin. (8) lit. b), din Codul fiscal  aplicabil in Romania, dupa cum urmeaza:
- prin decontul de TVA cod 300:
a) achizitia de la societatea A, la randul 28 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile";
b) livrarea catre C, la randul 1.   
 
- prin declaratia informativa cod 390 VIES: livrarea catre C, cu simbolul T, utilizand codul de inregistrare in scopuri de TVA  al beneficiarului C, stabilit in al treilea stat membru de inregistrare, respectiv in  Olanda. Valoarea A.I.C. efectuata pe teritoriul Olandei nu se raporteaza de catre B prin declaratia cod 390 deoarece nu este impozabila in Romania (bunurile nu ajung in Romania). Conform prevederilor art. 276 "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri" alin. (5) din Codul fiscal aplicabil in Romania, locul achiziei intracomunitare de bunuri nu se considera a fi in Romania in cazul unei operatiuni triunghiulare, in situatia in care  cumparatorul revanzator inregistrat in scopuri de TVA in Romania in conformitate cu art. 316 face dovada ca a efectuat o achizitie intracomunitara neimpozabila pe teritoriul altui stat membru, in conditii similare celor prevazute la art. 268 alin. (8) lit. b), in vederea efectuarii unei livrari ulterioare in acel alt stat membru. Prin art. 276 alin. (2) se reglementeaza in mod expres faptul ca, in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, prevazuta la art. 268 alin. (3) lit. a), daca cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara, locul respectivei achizitii intracomunitare se considera in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.
 
Valoarea celor doua operatiuni realizate de catre societatea B nu se raporteaza in luna decembrie 2018 prin declaratia informativa cod 394 deoarece nu sunt operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei.
In alta ordine de idei, in situatia in care A a realizat transportul din Germania in Olanda, trebuie sa analizati, daca: 
- s-a modificat conditia de livrare din Ex works Olanda intr-o alta conditie prin care furnizorul isi asuma responsabilitatea efectuarii transportului din Germania in Olanda sau
- A angajeaza transportatorul, dar urmeaza sa refactureze transportul pe numele firmei B, caz in care B realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii impozabila in Romania. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016