Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 29 Apr. 2022
Codul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022
Tags: legea 112/2022, modificare cod fiscal

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 112/2022.

Legea nr. 112 din 21 aprilie 2022 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 4/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru prorogarea unui termen a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 395 din 26 aprilie 2022.

ART. 342 - Nivelul accizelor

Prevederile Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 112/2022

b) productia realizata in ultimele 12 luni consecutive de functionare nu depaseste 1.000 hl de vin, respectiv 250 hl de produse intermediare, dupa caz. Pentru antrepozitarii autorizati pentru productia de vin, precum si antrepozitarii autorizati pentru productia de produse intermediare a caror activitate nu depaseste 12 luni consecutive de functionare sau nou-infiintati, in declaratie se va inscrie productia realizata pana la data cererii prevazute la alin. (14) sau ca productia estimata a fi realizata in urmatoarele 12 luni nu depaseste limitele cantitative maxime prevazute pentru fiecare categorie de produs in parte.

Prevederile Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022

Litera b) a alineatului (15) al articolului 342 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) productia realizata in anul precedent nu depaseste 1.000 hl de vin, respectiv 250 hl de produse intermediare, dupa caz. Pentru antrepozitarii autorizati pentru productia de vin, precum si antrepozitarii autorizati pentru productia de produse intermediare a caror activitate nu depaseste 12 luni consecutive de functionare sau nou-infiintati, in declaratie se va inscrie productia realizata pana la data cererii prevazute la alin. (14) sau ca productia estimata a fi realizata in urmatoarele 12 luni nu depaseste limitele cantitative maxime prevazute pentru fiecare categorie de produs in parte."
 

ART. 353 - Alcool etilic

Prevederile Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 112/2022

(2) Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii se aplica nivelul prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul titlu pentru aceasta categorie de producatori cu conditia ca productia realizata de acestia sa nu depaseasca limita cantitativa maxima de 10 hl alcool pur in ultimele 12 luni consecutive de functionare. Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii ale pomicultorilor care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta deprodus a unei alte distilerii. La calculul productiei realizate nu se includ cantitatile de alcool pur realizate in sistem de prestari de servicii pentru persoane fizice in limita individuala prevazuta la art. 342 alin. (16) pentru fiecare persoana fizica in parte.

Prevederile Codului fiscal in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022

Alineatul (2) al articolului 353 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii se aplica nivelul prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul titlu, pentru aceasta categorie de producatori cu conditia ca productia realizata de acestia sa nu depaseasca anual limita cantitativa maxima de 10 hl alcool pur. Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie si nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii. La calculul productiei realizate nu se includ cantitatile de alcool pur realizate in sistem de prestari de servicii pentru persoane fizice in limita individuala prevazuta la art. 342 alin. (16) pentru fiecare persoana fizica in parte."

De asemenea, pe pagina ANAF regasim un material cu privire la Modificari aduse Ordonantei rr. 6 din 31 iulie 2019 privind instituirea unor facilitati fiscale prin Legea 112 din 21 aprilie 2022.

Prevederile Ordonantei 6/2019 in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022

La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins: «(21) In sensul prezentului capitol, sunt considerate obligatii bugetare si obligatiile de plata aferente sumelor acordate, in perioada starii de urgenta, cu titlul de imprumut din venituri rezultate din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si transmise spre recuperare organului fiscal central, care nu privesc sume ce fac obiectul ajutorului de stat.»
 
Prevederile Ordonantei 6/2019 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 112/2022

Art. 3 - Notificarea privind intentia de restructurare a obligatiilor bugetare

(1) Debitorul care doreste sa isi restructureze obligatiile bugetare, potrivit prezentului capitol, are obligatia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intentia sa in perioada 8 august - 31 octombrie 2019 si in perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020, precum si in perioada 1 noiembrie 2020 -30 septembrie 2021, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, si se adreseaza unui expert independent in vederea intocmirii unui plan de restructurare si a testului creditorului privat prudent.

Prevederile Ordonantei 6/2019 in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022

La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

«Art. 3 - (1) Debitorul care doreste sa isi restructureze obligatiile bugetare, potrivit prezentului capitol, are obligatia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intentia sa in perioada 8 august - 31 octombrie 2019 si in perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020, precum si in perioada 1 noiembrie 2020 - 30 septembrie 2021, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, si se adreseaza unui expert independent in vederea intocmirii unui plan de restructurare si a testului creditorului privat prudent. Debitorii care inregistreaza obligatii de natura celor prevazute la art. 1 alin. (21) depun notificarea pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, sub sanctiunea decaderii si cu respectarea cerintelor prevazute de prezentul alineat.»

La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:

«(21) Prin derogare de la dispozitiile art. 264 din Codul de procedura fiscala, in scopul aplicarii prezentului capitol, se poate aproba conversia in actiuni si pentru obligatiile prevazute la art. 1 alin. (21), datorate de debitorii la care statul este actionar integral sau majoritar.»"


Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Codul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiNoutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016