Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai
la 13 Iul. 2022

Conform unui nou Proiect de Ordonanta pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, va fi majorata cota impozitului pe dividende de la 5% la 8%.
Astfel, se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/platite intre persoane juridice romane, precum si pentru cele distribuite/platite nerezidentilor.
Totodata, pentru evitarea declansarii procedurii de infringement impotriva Romaniei, din perspectiva nerespectarii principiului nediscriminarii prevazut de TFUE, se propune modificarea prevederilor art. 43 alin. (4) si a dispozitiilor art. 229 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul asigurarii unui regim national de scutire, egal si echitabil, pentru dividendele interne si transfrontaliere, platite de un rezident roman, in situatii comparabile.
Pentru acordarea regimului de scutire a dividendelor platite intre persoane juridice romane, la data platii dividendelor, se solicita indeplinirea urmatoarelor conditii:
1. pentru persoana juridica beneficiara a dividendelor:
- detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
- este constituita ca o „societate pe actiuni”, „societate in comandita pe actiuni”, „societate cu raspundere limitata”, „societate in nume colectiv”, „societate in comandita simpla” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflata sub incidenta legislatiei romane;
- plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
2. pentru persoana juridica care plateste dividendele:
- este constituita ca o „societate pe actiuni”, „societate in comandita pe actiuni”, „societate cu raspundere limitata”, „societate in nume colectiv”, „societate in comandita simpla” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflata sub incidenta legislatiei romane;
- plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
Concomitent, sunt propuse modificari si pentru dispozitiile art. 229 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare pentru a se asigura corelarea conditiilor pentru acordarea scutirii dividendelor interne/transfrontaliere, in ceea ce priveste extinderea formelor de organizare pentru societati, astfel cum sunt acestea reglementate de legislatia romana.
Se propune, totodata, prin derogare de la prevederile art. 26 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de la prevederile art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicarea prevederilor art. 43 alin. (2) si (3) din Codul fiscal si in cazul dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative, indiferent de procentul detinerii titlurilor de participare si de perioada de detinere a acestor titluri de participare, la data distributiei/platii dividendelor catre aceste fonduri, precum si impozitarea dividendelor distribuite persoanelor juridice la care statul este actionar/asociat.
Pentru corelare cu prevederile Titlului II ”Impozitul pe profit” in ceea ce priveste introducerea impozitarii dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si fondurilor de pensii facultative, se elimina scutirea de impozit pentru dividendele platite catre fonduri de pensii nerezidente, astfel cum sunt ele definite in legislatia statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Spatiului Economic European.
De asemenea, se propune si modificarea corespunzatoare a prevederilor art. 24 alin. (1) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, privitor la conditia legata de forma de organizare pe care persoana juridica romana, societate-mama, trebuie sa o indeplineasca pentru a beneficia, la calculul impozitului pe profit, de neimpozitarea veniturilor aferente dividendelor primite de aceasta persoana de la filialele sale situate intr-un stat membru al UE.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Va fi majorata cota impozitului pe dividende de la 5% la 8%. Conditii pentru acordarea regimului de scutire":
Rating:
Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITACodul fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 72/2022Codul Fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 142/2022. Modificarile, in vigoare din 1 ianuarie 20232012 incepe cu un nou Cod fiscalCum a fost modificat Codul Fiscal prin HG 653/2023. Schimbarile, in vigoare din 4 august 2023Ultimele articole
Codul Fiscal, modificat pe partea de TVA. Ce prevederi au fost introduse prin HG 653/2023Codul Fiscal, modificat. Ce schimbari prevede Legea 69/2023Modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeDin 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (Proiect de OUG)Codul Fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de OUG 85/2022
Mai multe articole despre modificare cod fiscal
Articole similare
Zoom fiscal: Impozitarea veniturilor din dividende din 2016Profit nerepartizat si impozitul pe dividende. Cum procedam?Saptamana 28 ian - 03 februarie 2008Declaratia informativa nerezidenti. Sume facturate in 2015 si platite in 2016. Cum completam?Seminarul de Fiscalitate si Contabilitate: Noul cod Fiscal 2016. Doi lectori exceptionali!Ultimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Din 1 ianuarie 2023 impozitul pe dividende este de 8%Acordare dividende interimare la 31.12.2022. Impozitul va fi de 5% sau de 8%?Modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeCe taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETA
Mai multe articole despre impozit pe dividende

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"