keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozit pe dividende. Obligatii de plata si declaratii pentru nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2020 Exclusiv
Tags: impozit pe dividende, obligatii de plata, declaratii fiscale

O societate (SRL) doreste sa repartizeze si sa plateasca dividende din profitul anului 2019, in luna noiembrie 2020. Profitul este de 16000 lei si sunt 5 asociati cu parti egale 20%. Unul dintre acestia este cetatean olandez, locuieste in Olanda. Va rog sa-mi spuneti daca acestui asociat i se poate vira prin banca suma cuvenita in EURO? Ce obligatii declarative si de plata implica aceasta operatiune?

Raspunsul specialistului:


Potrivit prevederilor art. 2 din Regulamentul BNR 4/2005, operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).
 
Potrivit prevederilor art. 2 lit. c) din Nomenclator , operatiunile valutare curente sunt operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti, care decurg, fara a se limita la acestea, din repatrierea veniturilor nete sub forma de dividende, dobanzi, chirii si altele asemenea provenind din operatiuni valutare curente si de capital;
 
Prin urmare, dividendele se pot vira in valuta (euro).
In privinta dividendelor achitate personei fizice nerezidente, potrivit prevederilor art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal dividendele primite de la un rezident sunt venituri impozabile, obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.
Potrivit prevederilor art. 224 alin. (4) lit. a), impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 5% asupra venitului brut.
 
Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti. 
Impozitul retinut se declara in declaratia 100 . Pentru impozitul retinut la sursa, societatea este obligata sa depuna si declaratia informativa –formular 207, pana la 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 
Pentru impozitul care se declara in D207, aveti nevoie de numarul de identificare fiscala al asociatului nerezident. 
Potrivit prevederilor art. 82 alin. (1) lit. e) din Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. 
 
Pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, codul de identificare fiscala este numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. 
Potrivit preevderilor alin.(3), pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. e), care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.
 
Solicitarea se realizeaza prin depunerea formularului 030 „Declaratie de inregistrare fiscal/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal” prevazut de OPANAF 3725/2017, care se depune in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit, conform art. 82 alin. (6) lit. e) din Codul de procedura fiscala.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016