Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Referitor la dividende si impozitul pe dividende, daca am distribuit pana la 31.12.2022 dividende, am achitat integral impozitul pe dividente 5%, dar nu reusesc sa le achit pana la 31.12.2022, si le achit incepand cu 01.01.2023, voi avea de achitat diferenta de impozit de la 5 la 8%?
Distribuirea dividendelor se realizeaza, potrivit prevederilor pct. 420 si urmatoarele din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale/trimestriale. Din momentul stabilirii de catre adunarea asociatilor/actionarilor a dividendului, acesta devine un drept de creanta individual al acestora fata de societate.
In speta prezentata este vorba de distribuirea profitului obtinut in perioadele anterioare exercitiului 2022, respectiv in luna decembrie 2022, operatiune care se inregistreaza in evidenta contabila prin nota: 1171/ani anteriori Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita = 457 Dividende de plata
Asa cum mentionati plata sumelor catre asociati se va efectua in anul 2023.
Potrivit prevederilor art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, aplicabile in anul 2022, veniturile distribuite sub forma de dividende se impoziteaza cu o cota de 5%, aplicata asupra sumelor brute, impozitul fiind final. Termenul pana la care se declara si se vireaza impozitul pentru sumele neplatite este cel tarziu pana la 25 ianuarie 2023.
In cazul d-voastra, pentru dividendele distribuite in decembrie 2022 impozitul a fost achitat tot in luna decembrie.
Avand in vedere ca prevederile OG nr. 16/2022 sunt aplicabile pentru sumele distribuite incepand cu 1 ianuarie 2023, impozitul datorat de societate este cel de 5%.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ceea ce trebuie sa luati in calcul este faptul ca pentru persoanele fizice venitul se considera realizat (incasat efectiv) in anul 2023.
Mentiunea a fost facuta pentru calculul CASS, daca este cazul.
Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3 din 5 din 8 voturi
Articole similare
Cartea verde a fiscalitatii 2016: Solutii practice pentru probleme fiscal-contabileInventarierea patrimoniului in anul 2018: Diferente fata de anul 2017Microintreprinderi in 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?Eliberarea Certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straineCertificatul de rezidenta fiscala. Documentar fiscal intocmit de un consultant fiscalUltimele articole
Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta in 25 septembrie 2024Salariat cu venituri din chirii si DIVIDENDE. Se mai plateste CAS sau CASS?Luni, 26 august 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca DIVIDENDEle depasesc 24 salarii minimePlatile efectuate de firme catre persoane fizice trebuie sa fie in limita a 10.000 lei zilnic?Articole similare
Modificari - discrete - ale Codului fiscal ce au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010Cele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovImpozitarea veniturilor pe dividendeProcedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala (Ordinul 765/2022)Veniturile din dividende obtinute de la o persoana juridica. Tratament fiscalUltimele articole
Calculul impozitului pe dividende: ghid completSpeta zilei. Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendeCum se completeaza D205 pentru veniturile din dividendeImpozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platestePrincipalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"