Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit retinut pentru dividende distribuite in luna decembrie 2022. Plata in anul 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2022
Impozit retinut pentru dividende distribuite in luna decembrie 2022. Plata in anul 2023
Tags: dividende, impozit pe dividende

Referitor la dividende si impozitul pe dividende, daca am distribuit pana la 31.12.2022 dividende, am achitat integral impozitul pe dividente 5%, dar nu reusesc sa le achit pana la 31.12.2022, si le achit incepand cu 01.01.2023, voi avea de achitat diferenta de impozit de la 5 la 8%?

Distribuirea dividendelor se realizeaza, potrivit prevederilor pct. 420 si urmatoarele din OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale/trimestriale. Din momentul stabilirii de catre adunarea asociatilor/actionarilor a dividendului, acesta devine un drept de creanta individual al acestora fata de societate.


In speta prezentata este vorba de distribuirea profitului obtinut in perioadele anterioare exercitiului 2022, respectiv in luna decembrie 2022, operatiune care se inregistreaza in evidenta contabila prin nota: 1171/ani anteriori Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita = 457 Dividende de plata

Asa cum mentionati plata sumelor catre asociati se va efectua in anul 2023.

Potrivit prevederilor art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, aplicabile in anul 2022, veniturile distribuite sub forma de dividende se impoziteaza cu o cota de 5%, aplicata asupra sumelor brute, impozitul fiind final. Termenul pana la care se declara si se vireaza impozitul pentru sumele neplatite este cel tarziu pana la 25 ianuarie 2023.

In cazul d-voastra, pentru dividendele distribuite in decembrie 2022 impozitul a fost achitat tot in luna decembrie.

Avand in vedere ca prevederile OG nr. 16/2022 sunt aplicabile pentru sumele distribuite incepand cu 1 ianuarie 2023, impozitul datorat de societate este cel de 5%.


Ceea ce trebuie sa luati in calcul este faptul ca pentru persoanele fizice venitul se considera realizat (incasat efectiv) in anul 2023.

Mentiunea a fost facuta pentru calculul CASS, daca este cazul.


 

Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit retinut pentru dividende distribuite in luna decembrie 2022. Plata in anul 2023":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016